Rīgā atklāts gēnu sekvencēšanas centrs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mikroskops. Ilustratīvs attēls.
Mikroskops. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Otrdien, 26. novembrī, Rīgā tika atklāts Ķīnas gēnu pētniecības uzņēmumam "BGI Group" piederošā uzņēmuma "MGI Latvia" gēnu sekvencēšanas centrs, kura izveidē ieguldīti 15 miljoni eiro.

Pasākumā piedalījās ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), "MGI" prezidents Dankans Jū, Ķīnas vēstnieks Latvijā Lians Dzjaņcjuaņu, kā arī Karolinska Universitātes Zviedrijā profesors Larss Engstrangs.

SIA "Latvia MGI Tech" ir Ķīnas uzņēmuma "BGI Group" meitasuzņēmums, kas nodarbojas ar gēnu pētniecību. Jaunajā centrā plānots nodarbināt vismaz 80 biomedicīnas speciālistu. Šajā centrā ir paredzēts ražot gēnu sekvencēšanas iekārtas tālākam eksportam uz Eiropas Savienības valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem.

LIAA informēja, ka "BGI Group" dibinātājs Vangs Jians ir viens no bagātākajiem Ķīnas iedzīvotājiem un saņēmis daudzus apbalvojumus par izcilību zinātnē. Projektu īstenošanā viņš sadarbojas ar Bila un Melindas Geitsu fondu. Grupas uzņēmumu "BGI Genomics" kotē Šendzeņas akciju biržā, un tā vērtība sasniedz teju četrus miljardus eiro.

LIAA pārstāvji norādīja, ka aģentūra ar "BGI" strādā kopš 2017. gada, un šis ir viens no LIAA pēdējo gadu investīciju projektu veiksmes stāstiem. 

"Tā rezultātā Latviju ir izvēlējusies pasaules mēroga augsto tehnoloģiju kompānija, lai ražotu un eksportētu produktus ar augstu pievienoto vērtību," skaidro LIAA.

Šobrīd vienā no tā daudzajām telpām uzstādītas desmit iekārtas, ar kuru palīdzību tiks nolasīta cilvēka ģenētiskā informācija - ar iekārtām gadā varēs izanalizēt 10 000 paraugu un, pateicoties datiem, piemēram, veseliem cilvēkiem varēs pateikt, ar kādiem riskiem varētu nākties saskarties un vai jāmaina paradumi un dzīvesveids, vēsta "LNT Ziņas".

"BGI Group" vairākās pasaules valstīs nodarbina apmēram 7000 darbinieku, taču ārpus Ķīnas vienīgā tās ražotne Eiropas Savienībā būs tieši Latvijā. 

Jaunajā centrā plānots nodarbināt vismaz 80 biomedicīnas speciālistu, vēsta "LNT Ziņas".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu