Londonas uzbrucējs no cietuma tika atbrīvots priekšlaicīgi, taču netika pārbaudīts, vai viņš atteicies no radikālajiem uzskatiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Teroristu grupējums "Islāma valsts" sestdien, 30. novembrī, uzņēmies atbildību par piektdien Londonas centrā notikušo uzbrukumu, kurā divi cilvēki tika nodurti un trīs ievainoti.

"Islāma valsts" propagandas atzars "Amaq" apgalvoja, ka uzbrucējs bijis "Islāma valsts" kaujinieks. Viņš esot sarīkojis uzbrukumu, atsaucoties uz aicinājumu uzbrukt to valstu pilsoņiem, kas veido aliansi cīņai pret "Islāma valsti".

Paziņojumā gan neesot pierādījumu, kas neapšaubāmi liecinātu, ka uzbrucējs bijis teroristu grupējuma kaujinieks, vēsta "Associated Press".

Piektdien vīrietis, kuru policija identificējusi kā 28 gadus veco Usmanu Kānu, pie Londonas tilta pilsētas centrā nodūra divus cilvēkus un sadūra vēl trīs, līdz garāmgājēji viņu savaldīja un policija viņu nošāva uz Londonas tilta.

Uzbrucējam pie ķermeņa bija piestiprināta "spridzekļa imitācija".

Kāns bijis iepriekš notiesāts par ""Al Qaeda" iedvesmota" terorakta plānošanu.

Viņš 2012. gadā tika atzīts par vainīgu terorisma noziegumos, bet 2018. gada decembrī tika atbrīvots no cietuma uz pārbaudes laiku. Vīrieša pirmstermiņa atbrīvošanā nav bijis iesaistīts probācijas dienests - tā notikusi automātiskas programmas ietvaros.

Tas, ka pirms izlaišanas no cietuma netika noskaidrots, vai vīrietis atteicies no radikālajiem uzskatiem, atspoguļo plašāku problēmu Lielbritānijas pirmstermiņa atbrīvošanas politikā, norādījuši vairāki eksperti un politiķi.

Džonsons, apmeklējot terorakta vietu, sacīja, ka prakse samazināt cietumsodus uz pusi un atbrīvot vardarbīgus noziedzniekus "vienkārši nedarbojas".

Premjerministrs pauda pārliecību, ka personām, kas notiesātas par nopietniem ar terorismu saistītiem noziegumiem, obligāti jāpiespriež mazākais 14 gadu ilgs cietumsods, un "dažus nekad nevajadzētu atbrīvot".

Viņš uzsvēra, ka visiem, kas notiesāti par terorismu un ekstrēmismu, jāizcieš viss cietumsoda termiņš, ko tienesis piespriedis, bez izņēmumiem.

Savukārt leiboristu līderis Džeremijs Korbins runā, ko viņš šodien gatavojas sniegt Jorkā, sacīs, ka budžeta samazināšana pēdējos desmit gados novedusi pie plaisām, kā rezultātā var tikt nokavētas iespējas iejaukties to cilvēku dzīvēs, kuri gatavojas pastrādāt nepiedodamus noziegumus.

Korbins arī solīs, ka, nākot pie varas leiboristu valdībai, policijai tiks dota iespēja izmantot jebkādu spēku, kāds nepieciešams, lai aizsargātu cilvēku dzīvību.

Varasiestādes vainojušas visu sistēmu, nevis kādu konkrētu tās daļu.

Vairāki britu mediji ziņoja, ka uzbrukuma brīdī Kānam bijusi elektroniskā uzraudzības aproce, kas ļāva policijai izsekot viņa kustībai.

Nosacītas atbrīvošanas pārvalde paziņoja, ka nav bijusi iesaistīta Kāna pirmstermiņa atbrīvošanā. Pārvalde norādīja, ka notiesātais, kā izskatās, atbrīvots uz pārbaudes laiku automātiski un pārvalde viņa lietu nav izskatījusi.

Londonas policijas komisāra asistents Neils Basu sestdien paziņoja, ka visi nosacījumi Kāna pirmstermiņa atbrīvošanai tikuši ievēroti, bet nepaskaidroja, kādi tieši tie bijuši.

Ziņu aģentūra "Associated Press" vēsta, ka automātiskā pirmstermiņa atbrīvošanas programma acīmredzot nozīme, ka nevienam dienestam netika uzdots pārliecināties, vai Kāns joprojām ir radikāli noskaņots.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu