Latvijas tirgus "aizliegtais auglis". Strauju popularitāti jauniešu vidū iemantojusi zelējamā tabaka (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Latvijas jauniešu vidū strauji izplatās zelējamā tabaka, kas Latvijas tirgū ir aizliegta. Taču specializētie tabakas veikali atraduši robu likumā un tirgo kaut ko ļoti līdzīgu, noskaidrojis raidījums "Bez Tabu".

Tāpat kā jebkuru tabakas saturošu preci, arī zelējamo tabaku Latvijā ir aizliegts tirgot un lietot nepilngadīgajiem, kā arī nodot personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu. 

Portāls "Apollo" jau iepriekš ziņojis par zelējamo tabaku skolēnu vidū.

Viena skolēna mamma, kura vēlējās palikt anonīma, pastāstīja, ka par šo situāciju uzzinājusi no sava bērna, kurš teicis - ne vien savā, bet arī citās skolās zelējamo tabaku lietojot visai daudzi vienaudži.

"Meitenes mazāk, bet reti kurš zēns starp trīspadsmit, četrpadsmitgadniekiem nelieto," stāsta skolēna mamma.

Ilgstoša zelējamās tabakas lietošana ļoti negatīvi ietekmē veselību, skaidro mediķi.".

Valsts Policija raidījumu informējusi par "točkām", kur kopā ar nelegālo alkoholu un cigaretēm ir konfiscēta arī zelējamā tabaka. Policija arī atklājusi nelegālu zelējamās tabakas ražotni. 

Iepriekšējā gada oktobrī Valsts policija vienā no angāriem, kas atradies kādā no Rīgas mikrorajoniem atklāja telpas, kuras bija speciāli veidotas tabakas ražošanai. Policisti konfiscēja 20 000 kārbiņas ar zelējamo tabaku, 100 litrus nezināmas izcelsmes alkoholu, kā arī 45 litrus nikotīna un ķimikālijas. Tika uzsākts kriminālprocess un aizturētas četras personas. 

Savukārt 2019. gada aprīlī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes likumsargi aizturēja piecas personas par akcizēto preču nelikumīgu uzglabāšanu un pārdošanu. Kopumā policisti konfiscēja 1,4 miljonus cigarešu un 37 000 iepakojumus ar zelējamo tabaku, arī 3.5 litrus alkohola un patronas. 

Zelējamā tabaka nopietni apdraud lietotāju. 

"Pirmkārt, runa ir par atkarību. Otrkārt, varētu būt runa par ietekmi uz gļotādu, kancerogēnu iedarbību. Tāpat nikotīns iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu. Zelējamās tabakas lietošana paaugstina kuņģa, iespējams, arī aizkuņģa dziedzera vēža risku," raidījumam skaidrojis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Pneimonoloģijas galvenais speciālists Alvis Krams. 

Latvijā zelējamo tabaku nav iespējams legāli iegādāties, tāpēc to bieži pasūta internetā. Tomēr arī ar pasta sūtījumu saņemt tabakas izstrādājumus nav legāli. Šogad aizturēti 18 zelējamās tabakas sūtījumi.

"Ja cilvēks pats ved, viņš drīkst ievest tikpat, cik tabakas izstrādājumus, bet saņemt pasta sūtījumā nav atļauts, jo tabakas izstrādājumus nedrīkst iegādāties ar distances līgumu. Mēs šādus sūtījumus aizturam un nosūtām uz Nodokļu kontroles pārvaldi, kas ierosina administratīvo lietu un parasti soda personu, kura tos saņem," "Bez Tabu" skaidrojis Lidostas muitas kontrolpunkta maiņas vadītājs Emīls Kolbergs.

Situācija rāda, ka Latvijā šobrīd ir iespējams iegādāties ko stipri līdzīgu zelējamai tabakai. Ir iespējams iegādāties maisiņus, kuros ir nikotīns, bet nav tabakas. 

Tā aizvietota ar citu sastāvu – dažnedažādām garšām, piemēram, kafijas un rabarberu. Tā kā tajā nav tabakas, aizliegums uz šo preci neattiecas.

Raidījums devās apgaitā pa veikaliem un pārliecinājās, ka šie "nikotīna maisiņi" ir brīvi pieejami pircējiem. Veikala pārdevējām tika uzdots jautājums vai no šiem "maisiņiem" var pārdozēt nikotīnu.

Viena no pārdevējām atbild, ka tam neesot ierobežojuma. No vienas paciņas izkošļāšanas nepalikšot slikti. Daži pircēji pat pērkot vairākas paciņas dienā. Cita pārdevēja norāda, ka viss atkarīgs no tā, vai patērētājs smēķē cigaretes. 

"Ja nelieto, tad apreibsi. Ja esi smēķētājs, nikotīna lietotājs, tad ne. Devas tāpat kā cigaretēm. Kāds pīpē vienu, divas cigaretes, cits – 10, divas paciņas. Katrs pats izdomā, cik viņam ko vajag," stāsta pārdevēja.

Tomēr ārsts Alvils Krams brīdina par nikotīna kaitīgo ietekmi. 

"Nikotīns ir viela ar augstāku atkarības izraisīšanas potenciālu nekā heroīns, kokaīns u.c. Nikotīns pusaudžiem, bērniem kalpo kā ieejas vārti uz smēķēšanu. Cīņa pret smēķēšanu ir bērnu un pusaudžu dvēselēm. Pasaulē ir tūkstošiem saindēšanās gadījumu ar nikotīnu. Nikotīns ir indīgs.”Veselības ministrijā informē, ka seko līdzi jaunumiem, ar kuriem nāk klajā industrija. Tiekot vētīts, vai un kā ierobežot zelējamo nikotīna spilventiņu apriti."

Savukārt zelējamās tabakas aizstāvju viedoklis ir tāds, ka šis ("Snus") ir lielisks veids kā aizvietot cigaretes. Viņi stāsta, ka daudzi sportisti izvēlas lietot zelējamo tabaku, nekā smēķēt. Tas varētu būt risinājums pasīvo smēķētāju problēmām. Aizstāvji norāda, ka šobrīd pieprasījums pēc zelējamās tabakas Latvijā ir milzīgs. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu