Latvijā mirusi, iespējams, ar trakumsērgu inficēta sieviete (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pexels

Daugavpilī mirusi sieviete, kura, iespējams, bija inficējusies ar trakumsērgu, kas Latvijā nevienam cilvēkam nebija konstatēta kopš 2003. gada, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

Viņa norādīja, ka SPKC epidemiologi patlaban organizē profilakses pasākumus saistībā ar saņemto informāciju par minēto pacienti.

Sadarbībā ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR", SPKC organizēja pacientes materiālu laboratorisko izmeklēšanu, un sākotnējie testēšanas rezultāti liecina par trakumsērgu.

Tomēr SPKC epidemiologi turpina apzināt personas, kurām bija inficēšanās ziņā būtisks kontakts ar pacienti. Sadarbībā ar ārstiem katrā konkrētajā gadījumā tiek veikta inficēšanās riska izvērtēšana un nepieciešamības gadījumā tiek nozīmēta vakcinācija pret trakumsērgu. 

Arāja norādīja, ka vakcinācija pret trakumsērgu sākta 60 cilvēkiem. SPKC organizēja arī papildu vakcīnas pret trakumsērgu piegādi ārstniecības iestādēm Daugavpilī.

Pašlaik SPKC gaida laboratoriskās testēšanas gala rezultātus, kas varētu palīdzēt sīkāk raksturot vīrusu un, iespējams, noteikt izraisītāja piederību noteiktajai pasaules ģeogrāfiskajai zonai, lai secinātu par inficēšanos ārzemēs vai Latvijā. Par situāciju SPKC informējusi Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru, ar kuru pašlaik norisinās konsultācijas.

SPKC norādīja, ka 2012. gadā Latvijā reģistrēti pēdējie divi dzīvnieku trakumsērgas gadījumi. Savukārt pēdējie cilvēka trakumsērgas gadījumi Latvijā reģistrēti 1993. gadā, 1996. gadā un 2003. gadā, katrā gadā tika konstatēts viens saslimšanas gadījums.

SPKC atgādināja, ka vakcinācija pret trakumsērgu vienmēr ir nepieciešama pēc kontakta ar slimu vai iespējami slimu dzīvnieku. Vakcinācija ir nepieciešama gadījumos, kad slims dzīvnieks cilvēku sakodis vai saskrāpējis, tāpat saslimšanu var izraisīt slimā dzīvnieka siekalu nokļūšana uz gļotādām, bojātas ādas un brūcēm.

Kaut cilvēka inficēšanās no cilvēka ir drīzāk ir apšaubāma, tomēr, ņemot vērā to, ka trakumsērga vienmēr ir letāla slimība, ārstu uzmanība tiek pievērsta katram gadījumam, kad nevar būt izslēgta inficēšanās.

Gadījumos, kad slimnieka siekalas nokļūst uz cita cilvēka gļotādas, bojātas ādu vai brūces ir svarīgi vērsties pie ārstniecības personas, norāda SPKC pārstāve, lai pārliecinātos, ka nav notikusi saslimšana ar trakumsērgu.

Trakumsērgas vīruss izraisa akūtu encefalītu visiem siltasiņu dzīvniekiem un cilvēkiem. Trakumsērga vienmēr beidzas ar saslimušā dzīvnieka vai cilvēka nāvi, tomēr slimība ir novēršama ar vakcināciju, informēja Arāja.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu