CVK gatavos naudas pieprasījumu RD ārkārtas vēlēšanu sarīkošanai. Nepieciešami 460 000 eiro (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sāks gatavot naudas pieprasījumu valdībai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarīkošanai, sacīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Bērziņa norādīja, ka CVK nākamā gada budžetā nav tādu līdzekļu, lai varētu nodrošināt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu, tādēļ CVK tie būs jāpieprasa valdībai. Provizoriskie aprēķini rāda, ka šim mērķim nepieciešami 460 000 eiro.

Saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumu Rīgas domē būs jāievēl 60 deputāti. Vēlēšanās varēs piedalīties Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši 18 gadu vecumu, ir reģistrēti vēlētāju reģistrā un vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēti Rīgā, kā arī tās personas, kurām Rīgā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums. 

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās varēs piedalīties arī Eiropas Savienības pilsoņi, kuri nav Latvijas pilsoņi, bet ir reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā.

Bērziņa skaidroja, ka lēmumu par vēlēšanu izsludināšanu CVK pieņems piecu dienu laikā, kad Saeima būs pieņēmusi likumu par Rīgas domes atlaišanu. 

Runājot par vēlēšanu rīkošanas tehniskajiem jautājumiem, Bērziņa teica, ka CVK jau ir sazinājusies ar uzņēmumu, kurš nodrošina vēlēšanu aplokšņu izgatavošanu. Lai to laikus izdarītu, CVK ir jāiesniedz uzņēmumam aplokšņu makets jau nākamā gada 3. janvārī.

LETA jau ziņoja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir izstrādājusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Likumprojekts šodien tiek izsūtīts saskaņošanai, lai pēc tam to iesniegtu izskatīšanai Ministru kabinetā, pēc tam par to lēmums vēl jāpieņem Saeimai. 

Par Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanu datumu likumprojektā noteikts 2020. gada 29. februāris, bet atkarībā no Saeimas lēmuma tas var tikt precizēts, piebilda vides aizsardzības un reģionālāsattīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Līdz jaunā domes sasaukuma pirmajai sēdei likumprojekts paredz Rīgas domē iecelt pagaidu administrāciju. Kā skaidroja Pūce, tādējādi pagaidu administrācija galvaspilsētu varētu vadīt aptuveni divarpus mēnešus.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarīkošana varētu izmaksāt aptuveni 1,5 miljonus eiro. Pašvaldību vēlēšanās komisijas locekļu darbu apmaksā no pašvaldības budžeta, savukārt finansējums no valsts budžeta nepieciešams CVK un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP).

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu