"Paldies, ļoti garšīgi!" Mākslinieks apēd 150 000 ASV dolārus vērto mākslasdarbu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms dažām dienām pasauli pāršalca ziņas par Mauricio Katelāna 150 000 ASV dolāru vērto mākslas darbu "Komiķis", kurš bija pie sienas pielīmēts banāns ar līmlenti. Svētdien, 8. decembrī, kāds cits mākslinieks atnāca uz izstādi un to apēda, ziņo portāls "Daily Mail".

Davids Datuna izmantoja Mauricio mākslas darbu, lai veiktu uz to performanci - apēstu to. Viņš mierīgi piegāja pie mākslas darba, atlīmēja to no sienas, nomizoja, un sāka to ēst. 

"Mākslas performance - izsalkušais mākslinieks," ēdot banānu teicis Davids. 

Datuna skaidro, ka viņš ir Gruzijā dzimis Amerikāņu mākslinieks, kurš dzīvo Ņujorkā. 

Pēc tam, kad viņš bija pabeidzis ēst banānu, viņš salocīja tā mizu un teica:

"Paldies, ļoti garšīgi!"

Viņš neesot iznīcinājis mākslas darbu, norāda galerijas "Perrotin" sabiedrisko attiecību pārstāvis. "Banāns ir tikai ideja."

15 minūšu laikā banāns tika aizstāts. 

Raidorganizācija BBC, ziņo, ka vēlāk mākslas darba apsargāšanai tikai norīkota policija, kas "tur acis plaši vaļā".

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka ASV dzīvojošam Itāļu māksliniekam Mauricio Katelānam par neticamu naudas summu izdevās pārdot kādu savu mākslas darbu - pie sienas pielīmētu banānu. 

Foto: EPA/Scanpix

Mākslas darbs saucas "Komiķis". Kāda franciete ir bijusi pirmā laimīgā pircēja. "Daily Mail" ziņo, ka viņa jau iepriekš ir iegādājusies mākslas darbus no izstāžu nama "Perrotin", bet šis ir pirmais mākslas darbs no mākslinieka Mauricio Katelāna. Sieviete iegādājās šo darbu par 120 000 ASV dolāru. 

Nākamajā kārtā, kāds Franču vīrietis arī iegādājās šo mākslas darbu par tādu pašu summu. Bet priekš trešās kārtas mākslinieks kopā ar izstāžu nama īpašnieku Emanuelu Perrotinu vienojās, ka "banānam" tiks pacelta cena līdz 150 000 ASV dolāru. Divas institūcijas jau ir izrādījušas interesi par to. 

Mākslinieks esot bijis ļoti izvēlīgs un sīkumains, lai izvēlētos perfekto augli priekš sava mākslas darba. Viņš arī ļoti uzmanīgi izvērtēja, kurā vietā banānam vajadzētu stāvēt attiecībā pret sienu. 

Mākslas galerijas "Perrotin" īpašnieks Emanuels jau 27 gadus satrādājas ar Itāļu mākslinieku. Viņš stāstīja, ka bijis pārsteigts par lielo piekrišanu "banānam". 

Mākslas darba pilna koncepta radīšana Katelānam aizņēmusi aptuveni gadu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu