"Papardes zieds" izsaka uztraukumu par Latvijas skolām, kurās baidās pat pieminēt homoseksualitāti (53)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Eiropas Parlaments (EP) šonedēļ pieņēmis rezolūciju, kas Latvijai rekomendē pārvērtēt, vai sabiedrība nav pārāk aizspriedumaina pret cilvēkiem ar citādu seksuālo orientācija. Izskanējis arī aicinājums Saeimai atcelt savulaik plašu rezonansi guvušos tikumības grozījumus Izglītības likumā, vēsta TV3 ziņas.

Saeimā šis priekšlikums uzņemts ar pretrunīgām jūtām, tikmēr biedrībā "Papardes zieds" stāsta, ka Latvijā ir skolas, kurās baidās pat pieminēt vārdu "homoseksualitāte".

Rezolūcijā, ko šonedēļ atbalstīja divas trešdaļas EP deputātu, paustas nopietnas bažas par pieaugošo uzbrukumu skaitu lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem, transpersonām, ko piekopj savienības dalībvalstis, pašvaldības un to politiķi.

Rezolūcija tapusi, galvenokārt reaģējot pret seksuālām minoritātēm vērsto diskrimināciju Polijā, kur 2019. gada sākumā vairākos reģionos tika izveidotas "no geju ideoloģijas"  brīvas zonas. Tajās iedzīvotāji aicināti atturēties no darbībām, kas veicinātu toleranci pret gejiem un lezbietēm, kā arī nesniegt finansiālu atbalstu nevalstiskajām organizācijām, kas veicina vienlīdzīgas tiesības.

Video: Pārdomas par pieņemto rezolūciju

Latvijas izglītības sistēmu regulējošajā likumdošanā esot saskatāmi "cenzūras riski". Runa ir par pirms vairākiem gadiem Saeimā pieņemtajiem tikumības grozījumiem, kas tika pieņemti, reaģējot uz atsevišķu vecāku organizāciju publiski pausto sašutumu par organizācijas "Papardes zieds" skolās vadītajam nodarbībām. Tajās tika izmantoti bukleti, kuros tika pieminēti arī homoseksuāli cilvēki. Rezolūciju saņēmusi arī Saeimas Izglītības komisija. Tomēr tulkojumā, iespējams, ieviesusies kļūda, jo Latvija tiek mudināta svītrot pantu par uz kristīgām vērtībām balstītu izglītību, nevis tikumības grozījumus.

"Mums ir ļoti svarīgi saprast, kurš pants ir īstais. Jo ja mēs runājam par desmito pantu, tad tas ir konstitucionāls jautājums, jo Satversmē kristīgas vērtības ir nostiprinātas. Sagaidīsim korektu vērtējumu no Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā, uz kuru pantu tas atteicas," norāda Saeimas Izglītības un zinātnes komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV).

Vienlaikus Ašeradens uzsver, ka nevarēšot ignorēt EP viedokli, tāpēc pēc svētkiem šim jautājumam aicinās pievērsties komisijas deputātus. Par tikumības grozījumu pārskatīšanu iestājas organizācija “Papardes zieds”, jo skolās esot izplatīta pašcenzūra ar seksualitāti saistītu jautājumu apspriešanā.

"Joprojām Latvijā ir skolas, kuras baidās, runājot par seksualitāti, pieminēt vārdu   homoseksualitāte. Nereti pirms mēs dodamies uz skolām, skolotāji mums pavaicā, vai Jūs runāsiet par homoseksualitāti, un ja mēs to apstiprinām, kā jā, ka mums to vaicās, tad skolas mūs neaicina," atzīst “Papardes zieda” vadītāja Iveta Ķelle.

Atšķirīgi viedokļi par to, vai tikumības grozījumi būtu pārskatāmi, ir Saeimā. Daudzi uzskata, ka to pieņemšana ir pamatota. Viena no grozījumu autorēm Jūlija Stepaņeko uzsver, ka pēc likuma pieņemšanas ir veikti vairāki pētījumi, kas izmaiņas pamato, jo interpretācijā par to, kas ir tikumīgs un kas nav, piedalās vecāki kopā ar skolotājiem.

Jāpiebilst, ka EP rezolūcijai ir rekomendējošs raksturs, un atšķirībā no direktīvas to var arī nepildīt.

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu