Parīzes Dievmātes katedrāles galvenais priesteris: Pastāv 50% liela iespēja, ka katedrāli neizdosies saglabāt (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē
Ugunsgrēka postījumi Parīzes Dievmātes katedrālē Foto: AFP/SCANPIX

Parīzes Dievmātes katedrāles galvenais priesteris atzinis, ka Parīzes simbols joprojām ir tik trausls, ka pastāv "50 % liela iespējamība", ka katedrāles konstrukcija jebkurā mirklī varētu sagrūt, jo pirms šī gada ugunsgrēka uzstādītās sastatnes apdraud gotiskā pieminekļa velves, vēsta "EuroNews".

Monsinjors Patriks Šovē sacīja, ka restaurācijas darbi, visticamāk, nesāksies līdz pat 2021. gadam, un norādīja uz savu sirdssāpi, ka Notre Dame šogad pa ilgiem laikiem nevarēja sarīkot Ziemassvētku dievkalpojumus. Pa ilgiem laikiem nozīmē pirmo reizi kopš Francijas revolūcijas.

Foto: Kā maziem solīšiem virzās uz priekšu Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana

"Pagaidām briesmas nedraud," viņš teica Ziemassvētku vakara pusnakts misē tuvējā baznīcā. "Katedrāle būs apdraudēta, kad mēs sāksim aizvākt atlikušās sastatnes."

"Šodien mēs varam teikt, ka pastāv 50 % liela iespēja, ka katedrāli izdosies atjaunot. Otri 50% nozīmē, ka sastatņu izvākšana sagraus katedrāli, jo ēka joprojām ir ļoti trausla," viņš sacīja.

12. gadsimta katedrāle tika renovēta šopavasar, kad aprīlī katedrālē izvērtās ugunsgrēks, kura laikā tika iznīcināts tās jumts un sabruka katedrāles smaile. Lai saglabātu masīvo akmens struktūru stabilu, katedrāles velves ir svarīgas, taču tās šobrīd ir ļoti neaizsargātas.

Apmēram 50 000 remontdarbu sastatņu noņemšana, neradot papildu problēmas, ir viena no vissmagākajām tīrīšanas darbu sastāvdaļām.

Foto: Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

"Mums ir pilnībā jānoņem sastatnes, lai ēka būtu droša, tāpēc tikai 2021. gadā sāksim katedrāles atjaunošanu," sacīja Šovē. "Kad sastatnes būs noņemtas, mums jānovērtē katedrāles stāvoklis, noņemamo un aizstājamo akmeņu daudzums."

Šovē lēš, ka pēc tam būs nepieciešami vēl trīs gadi, lai padarītu to pietiekami drošu, lai cilvēki atkal varētu ieiet katedrālē, bet pilnīga atjaunošana prasīs ilgāku laiku. Prezidents Emanuels Makrons sacīja, ka vēlas to atjaunot līdz 2024. gadam, kad Parīzē notiks olimpiāde, taču eksperti ir apšaubījuši, vai šis grafiks ir reāls.

Vēl viens iemesls, kāpēc joprojām ir pārāk bīstami rīkot dievkalpojumus Notre Dame: ugunsgrēks izdalīja tonnas toksisku svina putekļu, un varas iestādes strādā, lai tos notīrītu un novērtētu iespējamos veselības riskus.

Foto: Izdegusī Parīzes Dievmātes katedrāle

Baznīcas amatpersonas lēš, ka svētku laikā katedrāli ik gadu apmeklēja ap 2 miljoniem cilvēku no visas pasaules.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu