"Džeimss Bonds, Ervīns Rommels un "Lady Gaga" vienā personā." Kas bija ASV nogalinātais Irānas ģenerālis? (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kasems Soleimani
Kasems Soleimani Foto: AFP / Scanpix

ASV raķešu triecienā Bagdādes lidostā piektdien, 3. decembrī, nogalinātais ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani bija viens no populārākajiem cilvēkiem Irānā, bet nāvīgs pretinieks Vašingtonai un tās sabiedrotajiem.

Par Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki", kas ir atbildīgi par valsts ārvalstu operācijām, komandiera Soleimani ietekmi reģionā publiski kļuva zināms 2018. gadā, kad tika atklāts, ka viņš ir tieši iesaistīts augstākā līmeņa sarunās par Irākas valdības izveidi.

Vienlaikus risinot sarunas par Irākas valdības izveidi, viņam bija arī nozīmīga loma Irākas kurdu pārliecināšanā atteikties no saviem plāniem pasludināt neatkarību pēc 2017.gada septembrī notikušā referenduma Kurdistānā.

Viņš bija relatīvi mazpazīstams Irānā līdz ASV iebrukumam Irākā 2003. gadā, viņa popularitātei un misticismam pieaugot līdz ar ASV amatpersonu aicinājumiem viņu nogalināt.

Pusotru desmitgadi vēlāk viņš bija kļuvis par Irānas visatpazīstamāko kaujas komandieri, ignorējot aicinājumus ieiet politikā, taču kļūstot tikpat ietekmīgam, ja ne vairāk, par valsts civilo vadību.

Pēc Irānas iesaistīšanās Sīrijas konfliktā 2013. gadā viņš tika padarīts par intervences galveno tēlu, parādoties fotogrāfijās no kaujas lauka, dokumentālajās filmās, kā arī mūzikas video un animācijas filmā. Irānā viņš kļuva par slavenību ar milzīgu sekotāju skaitu sociālajā tīklā "Instagram".

Vienlaikus viņš noraidīja baumas, ka varētu kādu dienu kandidēt uz prezidenta amatu.

ASV un Izraēlai viņš bija ēnā dzīvojošs Irānas "Kudsas spēku" un to kontrolēto ārzemju kaujinieku komandieris, kurš atbildīgs par Sīrijas līdera Bašara Asada noturēšanos pie varas un par amerikāņu karavīru nāvi Irākā.

Oktobrī Irānas valsts televīzijā pārraidītā intervijā Soleimani pavēstīja, ka 2006. gadā atradies Libānā Izraēlas un grupējuma "Hizbollah" kara laikā, lai pārraudzītu konfliktu.

Viņa atbalstītajiem un ienaidniekiem Soleimani bija galvenais arhitekts Irānas ietekmei reģionā, vadot cīņu pret džihādistiem un paplašinot Irānas diplomātisko varu Irākā, Sīrijā un citviet.

"Tuvo Austrumu šiītiem viņš ir Džeimss Bonds, Ervīns Rommels un "Lady Gaga" vienā personā,"

žurnāla "Time" 2017. gada 100 ietekmīgāko personu aprakstā par Soleimani norādīja bijušais CIP analītiķis Kenets Pollaks. "Rietumiem viņš ir atbildīgais par Irānas Islāma revolūcijas eksportu, teroristu atbalstīšanu, prorietumniecisko valdību graušanu un Irānas ārvalstu karu vadīšanu."

Soleimani ietekmei ir dziļas saknes, jo viņš jau vadīja "Kudsas spēkus", kad ASV iebruka Afganistānā 2001. gadā.

"Manas irāņu kontaktpersonas par Afganistānu skaidri norādīja, ka, lai arī viņi informē Ārlietu ministriju, galu galā tas ir ģenerālis Soleimani, kurš pieņem lēmumus," 2013.gadā intervijā BBC sacīja bijušais ASV vēstnieks Afganistānā Raiens Krokers.

Rietumu līderi Soleimani uzskatīja par centrālo figūru Irānas saitēs ar kaujinieku grupējumiem, tostarp Libānas "Hizbollah" un palestīniešu "Hamas".

"Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma, apliecinājusi ASV Aizsardzības ministrija.

ASV likumdevēji nav brīdināti par Savienoto Valstu raķešu triecienu Irākā, kas tika sarīkots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma un kurā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani, paziņoja ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Eliots Engels.

Uzbrukums Soleimani "tika īstenots, Kongresu neinformējot un ar to nekonsultējoties", paziņojumā apliecināja demokrātu kongresmenis.

Soleimani bija "neaptveramas vardarbības organizētājs", un "uz viņa rokām bija amerikāņu asinis", pauda Engels.

Tomēr tas, ka "tik svarīgs solis tika īstenots, neiesaistot Kongresu, raisa nopietnas juridiskas problēmas, un tas ir apvainojums Kongresa kā vienlīdzīga varas atzara pilnvarām", viņš piebilda.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Teherāna piektdien izsaukusi amatpersonu no Šveices vēstniecības, kas Irānā pārstāv ASV intereses, lai nosodītu augstā Irānas bruņoto spēku komandiera Kasema Soleimani nogalināšanu Irākā ASV bruņoto spēku uzbrukumā.

"Pēc ģenerāļa Soleimani slepkavības, ko pastrādāja ASV bruņotie spēki, tika izsaukts Šveices pilnvarotais lietvedis, un viņam tika pausts nopietns Irānas nosodījums," tviterī pavēstīja Irānas Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Abass Musavi.

"Viņam tika pateikts, ka tas ir klajš Amerikas valsts terorisma piemērs un ka Amerikas režīms būs pilnībā atbildīgs par tā sekām," viņš piebilda.

Saistībā ar Soleimani nogalināšanu piektdien sasaukta Irānas augstākās drošības padomes ārkārtas sanāksme.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu