Irākas premjers brīdina, ka ASV trieciens draud izraisīt postošu karu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Situācija Tuvajos Austrumos satricinājusi starptautisko sabiedrību. Pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai nogalināts ļoti ietekmīgs Irānas ģenerālis. Irākas premjers brīdina, ka ASV trieciens draud izraisīt postošu karu, piektdien, 3. janvārī ziņo raidījums "TV3 Ziņas".

Krīze ASV un Irānas attiecībās nav palikusi nepamanīta citviet pasaulē. Izraēlas prese ziņo, ka valsts diplomātiskajās pārstāvniecībās visā pasaulē izziņota trauksme, baidoties no iespējama Irānas uzbrukuma. Arī NATO seko līdzi situācijai Irākā. Satraukums par konflikta saasināšanos ir arī Eiropā.

Francijas Eiropas lietu valsts ministre Amēlija De Monšalēna norādīja: "Mēs dzīvojam bīstamā pasaulē. Šodien notikušais ir turpinājums krīzei, kas ilgst vairākus mēnešus. Pastiprinās cīņa par varu starp ASV un Irānu, un šobrīd mūsu prioritāte ir reģiona stabilitāte."

Tāpēc tuvākajās stundās augstākajā līmenī tiks meklēts risinājumus, lai to nodrošinātu.

Tikmēr starptautiskās politikas eksperti brīdina, ka konflikta eskalācija var izraisīt karu starp ASV un Irānu.

Telavivas Universitātes profesors Uzis Rabis stāstīja, ka šis ir dramatisks notikums, kas noteikti palielinās spriedzi reģionā. Tas nav vienkāršs komandieris vai militārais komandieris.

Tas ir vīrs, kuru varot uzskatīt par otro augstāko cilvēku Irānā pēc valsts vadītāja. Amerikas un Irānas sāncensība ir sasniegusi augstāko līmeni, un arī militārā izrēķināšanās nevar tikt izslēgta, Rabis stāstīja. 

Situācija Tuvajos austrumos jau satricinājusi pasaules tirgus. Pasaulē pieauga zelta vērtība – cena pakāpusies līdz gandrīz 1600 dolāriem par unci, kas ir pēdējo septiņu gadu laikā augstākais līmenis. Savukārt naftas cenas piektdien palēcās par vairāk nekā 4%.

Bažas par situāciju Tuvajos austrumos pauž arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Eskalācija ASV un Irānas attiecībās ietekmēs gan reģionālo, gan globālo drošības situāciju.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu