"Zoodārzs" pūdernīcā? Kādas baktērijas slēpjas sieviešu kosmētikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Vidēji deviņos no desmit kosmētikas līdzekļiem vai to uzklāšanai paredzētajiem priekšmetiem katras sievietes "arsenālā" ir atrodamas potenciāli nāvējošas baktērijas - pie šāda secinājuma nonākuši Birmingemas Astonas universitātes pētnieki, vēsta portāls "Postimees".

Pētījuma autori secinājuši, ka lielākā daļa kosmētikas lietotāja tikpat kā nekad nemaina un nemazgā tās uzklāšanai nepieciešamās otas un birstītes, kā arī bieži vien ignorē informāciju par derīguma termiņiem. 

Šādas rīcības rezultātā kosmētiskajos līdzekļos savairojas miljoniem baktēriju, kuras, nonākot kontaktā ar sejas ādu, acīm vai muti, var izraisīt dažādas infekcijas un pat asins saindēšanos. Īpašam riskam pakļauti cilvēki ar novārdzinātu imūnsistēmu. Kopumā analizēti pieci kosmētisko līdzekļu veidi - lūpukrāsas, lūpu spīdumi, acu zīmuļi, skropstu tušas un kosmētikas aplikatorus.

Par lielāko baktēriju "perēkli" atzīti tieši kosmētikas aplikatori - pat pāris mēnešus vecās švammītēs mikrobu kombinācija pārsniegusi miljonu uz vienu mililitru. Pārējiem skaistumkopšanas līdzekļiem šis rādītājs bijis trīs vai četras reizes zemāks. Aptaujā noskaidrots, ka 93% aplikatoru īpašnieču tās nekad nav mazgājušas un lietojušas to arī pēc nokrišanas zemē.

Pētnieki atzīmējuši, ka porainie aplikatori ir perfekta vide mikroorganismiem - tajās ir optimāls mitruma un barības vielu daudzums. Zinātnieku ieteikums? Rūpīgi mazgāt un bieži mainīt aplikatorus, kā arī sekot kosmētikas līdzekļu derīguma termiņiem. ASV likumdošana, piemēram, nemaz nepieprasa ražotājiem norādīt, cik ilgi viņu produkts ir derīgs lietošanai, kā arī pieļauj dažu baktēriju, tostarp E.coli (zarnu nūjiņa) klātbūtni dekoratīvās kosmētikas produktos.

Pētījuma beigās autori secina, ka, lai arī kosmētika nebojājas līdzīgi pārtikas produktiem un saglabā savas dekoratīvās īpašības, viena līdzekļa pārlieku ilga lietošana var cilvēku pakļaut nopietnām saslimšanām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu