Kariņš un Kazāks pirmajā tikšanās reizē norāda uz nepieciešamību aktivizēt kreditēšanu un veicināt investīcijas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 8. janvārī, tikšanās laikā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks norādīja uz nepieciešamību aktivizēt kreditēšanu un veicināt investīcijas.

Pēc tikšanās Kazāks žurnālistiem stāstīja, ka šodien puses tikušās pirmo reizi, kuras laikā pārrunāta situācija Latvijas un pasaules ekonomikā, kā arī spriests par nepieciešamu turpmāku sadarbību.

Savukārt Kariņš uzsvēra, ka Kazāks, stājoties centrālās bankas prezidenta amatā, iemieso finanšu sektora "kapitālā remonta" noslēgumu. Premjera ieskatā, tikšanās bijusi daudzsološa, ņemot vērā, ka Latvijas Banka ir valdības partneris, kas palīdz izprast notikumus ekonomikā Latvijā un pasaulē. 

Kariņš pauda pārliecību, ka arī turpmāk Latvijas Banka ar pārdomātiem ieteikumiem palīdzēs valdībai pieņemt lēmumus, kas tostarp saistīti ar nodokļu politikas jautājumiem. 

Tāpat Ministru prezidents piebilda, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts turpina augt, turklāt Latvija kļūst efektīvāka, tomēr līdz galam neizmantots potenciāls ekonomikas veicināšanai ir uzkrātie līdzekļi.

"Ir jāveicina, lai šie līdzekļi banku depozītos pārvērstos ieguldījumos, bet bankas no piesardzīgas politikas pievērstos aktīvākai kreditēšanai. Jādomā, kā varam strādāt, lai iedrošinātu, iedzīvotājus, uzņēmumus un bankas aktīvāk ieguldīt valsts ekonomikā, jo uzkrātais potenciāls patlaban ir ievērojams," uzsvēra Ministru prezidents. 

Kazāks piebilda, ka valsts monetārā politika ir Latvijas izaugsmi atbalstoša, tomēr izmantojamo instrumentu loks ir krietni plašāks - sākot ar budžeta politiku un beidzot ar kopējo ekonomisko vidi, lai uzņēmēji kļūtu drosmīgāki, aktivizējot investīcijas.

Uz jautājumu, vai banku bailes kreditēt nav saistītas ar tā dēvēto finanšu sektora "kapitālo remontu", Kazāks uzsvēra, ka šie jautājumi nav saistīti, piebilstot, ka finanšu sektora "kapitālais remonts" drīzāk ir veids, kā mazināt bažas un nodrošināt resursu ieguldīšanu ekonomikā.

"Jāapzinās, ka "kapitālais remonts" nebeigsies vienā dienā, jo tas ir ilgstošs darbs. Bet vecajās sliedēs nekas nevar atgriezties. Šī ir jauna lieta, kas būs permanenta. Cīņa ar finanšu noziegumiem būs ļoti svarīga valsts ekonomikas veicināšanai," uzsvēra Latvijas Bankas prezidents.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu