Valsts policija pabeidz izmeklēšanu traģiskajā Sindijas Rones slepkavībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sindija Rone
Sindija Rone Foto: Valsts policija

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveidu noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par jaunietes Sindijas Rones slepkavību Kurzemē, vēsta Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde sociālajā tīklā "Facebook".

2019. gada 10. aprīlī Valsts policijā saņemta informācija par to, ka savās mājās Priekulē nav atgriezusies un devusi ziņas par savu atrašanās vietu 1998. gadā dzimusi sieviete.

Valsts policija nekavējoties uzsāka meklēšanas pasākumus – plašu teritoriju apsekošanu un iespējamo paziņu loka apzināšanu. Likumsargi ieguva informāciju par personu, ar kuru sieviete pēdējo reizi ir tikusies – tas bija Sindijas paziņa.

Tas, ka sieviete pēc tikšanās nav atgriezusies mājās, radīja aizdomas par to, ka pret viņu ir vērsts noziedzīgs nodarījums.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas, piesaistot vairākus darbiniekus no citām Valsts policijas struktūrvienībām, uzsāka aizdomās turētās personas meklēšanu.

Aizdomās turētā persona tika aizturēta 11. aprīlī, savukārt 12. aprīlī Vaiņodes novadā, Embūtes pagastā lauku apvidū tika atrasta bezvēsts pazudusī sieviete ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Valsts policijā par notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta – par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu (slepkavību).

Aizturētais vīrietis jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā un sodīts par slepkavību. Vīrietim uz izmeklēšanas laiku tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kas ir spēkā vēl šobrīd. Par šādu noziegumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Soda apmēru noteiks tiesa.

Vai traģēdiju varētu novērst? 

Valsts probācijas dienesta apkopotā statistika liecina, ka tad, ja cilvēks iepriekš tiesāts par vardarbību, risks, ka tuvāko piecu gadu laikā viņš varētu šo noziegumu atkārtot esot ap 16 procentiem. 

Arī nogalinātās Sindijas patēvam pēc iepriekšējā soda izciešanas esot piemērota dienesta uzraudzība, kas ilgusi gandrīz divus gadus. Uzraudzība izbeigta pirms pieciem ar pusi gadiem. 

Dienesta darbinieki ar vīrieti uzraudzības laikā tikušies līdz pat trīs reizēm mēnesī. Tik biežas tikšanās ar Probācijas dienestu notiekot vien ar tiem klientiem, kuriem ir augsts risks atkārtoti pastrādāt noziegumu. 

Valsts probācijas dienestā "Panorāmai" tāpat norāda, ka riskus drīzāk esot bijis jāpamana vietējiem dienestiem. Priekules novada dome gan raidījumam atteikusies to komentēt. Arī Embūtes pagastā, zinot vīrieša kriminālo pagātni, neviens par viņu nav interesējies un abas blakus esošās pašvaldības ar informāciju nav apmainījušās. 

Notikušajam uzmanību sola pievērst iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Viņš uzskata, ka nepieciešams esot aktīvāks preventīvais darbs. 

"Ja slepkavība, recidīvs ir atkārtojies, neatkarīgi no šīs traģēdijas, šādam cilvēkam būtu paredzams mūža ieslodzījums," raidījumam sacījis ministrs. 

Tāpat Ģirģens norādījis, ka formālas darbības no viņa puses nesekos. 

Probācijas dienestā arī atklāj, ka topot grozījumi likumā - nepieciešamības gadījumā būšot iespējams probācijas termiņu pagarināt uz nenoteiktu laiku.

Iecerēti arī preventīvie ieslodzījumi, kad personu pēc brīvības atņemšanas termiņa beigām nepieciešamības gadījumā varētu paturēt aiz restēm. 

"Intuīcija teica, ka kaut kas nav labi..."

Nogalinātās jaunietes māte portālam "Liepājniekiem" atklājusi, ka naktī uz 10. aprīli, kad Sindija nebija atgriezusies mājās, viņa kopā ar Sindijas patēvu devusies uz garāžu:

"Intuīcija teica, ka kaut kas nav labi. Aizgājām uz garāžu. Automašīna, kuru nākamajā dienā policija arestēja, atradās garāžā. Tikai nebija segas, kas parasti mašīnā stāvēja. Un bija salocīts bagāžas nodalījuma vāks. Viņš teica, ka to esot salocījis, atpakaļgaitā stumjoties garāžā..."

Sieviete portālam pastāstījusi, ka ir šokēta par sava dzīvesbiedra rīcību 10. aprīlī, kad viņš pēc paša teiktā it kā devās uz Rīgas lidostu, lai lidotu uz darbu Zviedrijā. Tas, ka lidmašīnā vīrietis neiekāpa, esot bijis skaidrs jau nākamajā dienā.

"Policijas darbinieki mani informēja, ka viņš piedzēries aizturēts Skrundā. Tur divas dienas esot uzturējies. Esot zvanījis savam brālim un sūdzējies, ka esot nolaupīts, tiekot turēts gūstā," sacījusi nogalinātās jaunietes māte.

Policija neko no sievietes paustā ne apstiprinot, ne noliedzot. Kā atzinusi Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova, izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Pilsētas pašvaldība gan mātei, gan jaunākajam dēlam nodrošinājuši psiholoģisko palīdzību un finansiālu atbalstu Sindijas apbedīšanai, kā arī risinot jautājumu par dzīvesvietas maiņu.

» Mirušās Sindijas Rones kaimiņi izsakās par notikušo

Jau vēstīts, ka 10. aprīlī Valsts policija saņēma informāciju par to, ka 9. aprīlī no mājām ir izgājusi un nav atgriezusies 1998. gadā dzimusi jauniete.

Ceturtdien, 11. aprīlī, Vaiņodes novada Embūtes pagastā, lauku apvidū, jaunā sieviete tika atrasta ar vardarbīgas nāves pazīmēm.

Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts un apcietināts 1986. gadā dzimis vīrietis - bojā gājušās Sindijas patēvs, kurš jau agrāk bijis vairakkārt sodīts. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu