Atklātas detaļas ⟩ Irāna atzīst savu vainu Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanā (35)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Irānas civilās aviācijas ģenerālis preses konferencē piektdien, 10. janvārī.
Irānas civilās aviācijas ģenerālis preses konferencē piektdien, 10. janvārī. Foto: AFP/SCANPIX

Irāna sestdien atzinusi, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas atradās gaisa kuģī.

Irānas prezidents Hassans Ruhani sestdien, 11. janvārī, atklājis, ka Irānas bruņoto spēku izmeklēšana secinājusi, ka raķetes esot palaistas "cilvēku faktora kļūdas" dēļ. Viņš sociālajā tīklā "Twitter" arī izteicis savu "visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm".

"Irānas Islāma republika dziļi nožēlo šo katastrofālo kļūdu," tviterī pavēstīja Irānas prezidents Hasans Ruhani. "Bruņoto spēku iekšējā izmeklēšanā konstatēts, ka Ukrainas lidmašīnas drausmīgo katastrofu un 176 nevainīgu cilvēku nāvi diemžēl izraisījušas cilvēciskas kļūdas dēļ izšautas raķetes."

Ruhani piebildis, ka izmeklētāji turpina darbu, lai noskaidrotu atbildīgos par šo "nepiedodamo kļūdu" un sauktu tos tiesas priekšā.

Lidmašīna trešdien nogāzās dažas stundas pēc Irānas raķešu trieciena ASV bāzēm Irākā, kas bija sarīkots, atbildot uz pagājušās piektdienas ASV gaisa spēku triecienu Irākā, kurā tika nogalināts Irānas ģenerālis un vēl deviņi cilvēki.

Brīdi pirms Ruhani paziņojuma Irānas oficiālā ziņu aģentūra pavēstīja, ka gaisa laineris "Boeing 737" kļūdaini ticis noturēts par "naidīgu lidmašīnu", jo tobrīd pastāvējuši visaugstākā līmeņa ienaidnieka draudi.

"ASV avantūrisma izraisītās krīzes laikā cilvēciska kļūda noveda pie katastrofas," tviterī paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Vēl tikai iepriekšējā dienā Irānas civilās aviācijas vadība noliedza vairāku rietumvalstu līderu izteiktās aizdomas, ka Ukrainas lidmašīna tikusi notriekta.

Reaģējot uz Teherānas paziņojumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien jau pieprasījis, lai tie, kas atbildīgi par lidmašīnas notriekšanu, tiktu sodīti.

"Mēs sagaidām, ka Irāna (,,) vainīgos sauks tiesas priekšā," savā "Facebook" lapā raksta Zelenskis.

Viņš arī pieprasījis Teherānai izmaksāt atbilstošas kompensācijas.

Tikmēr raidsabiedrības CNN pārstāvis Freds Pleitgens Teherānā raksta, ka notriektā Ukrainas lidmašīna ir lidojusi pa "ļoti ierastu ceļu no lidostas".

"Es esmu lidojis no Imama Komeini lidostas 16 vai 17 reizes un katrā no tām mēs lidojām tieši pa šo pašu maršrutu," atklājis žurnālists. Lidostas dati vēsta, ka traģiskā notikuma dienā ir atcelti vairāki lidojumi, kas bija plānoti šajā maršrutā.

Tiesa, Irānas varasiestādes noliedz, ka lidmašīna vai konkrētais lidojuma ceļš būtu iepriekš izvēlēts - Irānas bruņoto spēku pārstāvji atklājuši, ka pasažieru lidmašīna lidojusi tuvumā sensitīvam militārajam centram augstumā, kurš bijis līdzīgs uzbrukumos izmantotiem lidaparātiem.

Iepriekš ziņots, ka dzinēja aizdegšanas rezultātā piloti esot zaudējuši kontroli pār lidaparātu un tas nogāzies. Dzīvību zaudēja visi 176 cilvēki, kas bija lidmašīnā.

Ukrainas lidsabiedrība sākotnēji publiskoja vien traģēdijā mirušo lidmašīnas ekipāžas locekļu sarakstu. Visu katastrofas upuru sarakstu lidsabiedrība publicēja vēlāk.

Kā iepriekš paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko, lielākā daļa no aviokatastrofā bojā gājušajiem ir Irānas un Kanādas pilsoņi - attiecīgi 82 un 63 cilvēki.

Aviokatastrofā dzīvību zaudējuši arī vienpadsmit Ukrainas pilsoņi, no kuriem deviņi bija apkalpes locekļi. Vēl desmit bojāgājušie ir Zviedrijas pilsoņi, četri – Afganistānas, bet pa trīs saviem pilsoņiem šajā traģēdijā zaudēja Vācija un Lielbritānija.

Ukrainas lidmašīnas avārija notikusi dažas stundas pēc tam, kad Irāna veica ballistisko raķešu triecienu divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, šādi atbildot uz Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV gaisa spēku triecienā piektdien Irākā pie Bagdādes starptautiskās lidostas.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu