"Par to mums ir jāinformē arī pārējā pasaule." Latvijas politiķi satraukušies par Krievijas centieniem pārrakstīt vēsturi (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeima. Ilustratīvs attēls.
Saeima. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimā šonedēļ pieņemts īpašs paziņojums, kurā tiks nosodīti Krievijas centieni pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi. Uz Kremļa retoriku nevarot nereaģēt, jo Latvija tajā saskata draudus gan starptautiskajai kārtībai, gan Latvijas valstiskumam, vēsta TV3 Ziņas.

Latvijai ir nepieņemami Krievijas mēģinājumi noliegt vēstures faktus par Otrā pasaules kara cēloņiem, norisi un noslēgumu, tādējādi cenšoties mazināt Padomju Savienības atbildību par kara izcelšanos.

Tāpēc Saeimas deputāti tiek aicināti pieņemt paziņojumu, lai nosodītu šādu Krievijas rīcību un vienlaikus starptautisko sabiedrību mudinātu kritiski izturēties gan pret centieniem pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi, gan mēģinājumiem attaisnot Latvijas okupāciju, jo tas apdraud starptautisko kārtību.

Dokumentu ir sagatavojusi "Jaunā Vienotība" (JV), reaģējot uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina un citu amatpersonu nesenajiem izteikumiem.

JV Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis raidījumam norāda: "Tas tiešām šobrīd ir svarīgi, jo tie paziņojumi, kas ir izskanējuši no mūsu lielās kaimiņvalsts Krievijas puses attiecībā uz Otrā pasaules kara vēsturi, nav pilnībā pieņemami mums, ne mūsu reģiona valstīm. Par to mums ir jāinformē arī pārējā pasaule."

Gada nogalē Putins vairākkārt noliedza, ka PSRS būtu līdzvainīga Otrā pasaules kara izraisīšanā un daļu atbildības par kara sākšanu centās novelt uz Poliju. Nepatiesos izteikumus jau nosodījis Polijas parlaments.

Bet ar iecerēto Saeimas paziņojumu pirmdien tika iepazīstināti koalīcijas partneri, kuri atbalsta tā pieņemšanu.

"Pilnībā atbalstām. Uzskatām, ka būtu ļoti dīvaini, ka brīdī, kad gan Polija, gan Lietuva, gan Igaunija jau ir sniegušas paziņojumu, tādu asu reakciju, ārpolitisku uz Krievijas prezidenta un Krievijas valdības, un prezidenta administrācijas nostāju – revizionistiskiem paziņojumiem gan par robežām, gan par kara rezultātiem un sākumiem. Tātad arī Latvijai par to ir jāpozicionējas," TV3 Ziņās saka JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Saeimas paziņojumu plānots apstiprināt parlamenta sēdē ceturtdien, 16. janvārī.

Video: TV3 Ziņu sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu