Izplatītākie iemesli tam, ka ātri taukojas mati un kā ar to tikt galā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Mati ir mūsu galvas rota - ja tie ātri kļūst taukaini, tas ne tikai ietekmē mūsu vizuālo tēlu, bet arī iedragā pašsajūti. Izrādās, ka šo procesu ietekmē virkne ar faktoriem - sākot no neveselīgas pārtikas izvēles un beidzot ar konkrētām frizūrām, vēsta portāls "Postimees".

Lai arī matu mazgāšana ik pēc dienas vai divām dienām ir pilnībā normāla, ja tas ir jādara katru dienu, ir pamats aizdomāties par sava dzīvesstila detaļām, kas ietekmē galvas ādas tauku dziedzerus.

1. Dzīvošana vietā ar paaugstinātu mitruma saturu gaisā

Šāda vide pastiprina tauku dziedzeru darbību, tādēļ, ja pēdējā laikā ir sanācis pārvākties uz mitrāku klimatu vai arī dzīvesvietā ir paaukstināts mitrums, mati noteikti liks par to manīt.

Gadījumā, ja mitrs gaiss ir mājvietā, to ir iespējams labot ar mitruma savācējiem. Ja ir sanācis pārvākties uz reģionu ar augstu gaisa valgmi, iespējams, ir vērts apdomāt īsākas frizūras izveidošanu.

2.Daudz stresa dzīvē

Stresa hormons kortizols tiešā veidā iedarbojas uz tauku dziedzeriem - jo augstāka ir šīs vielas koncentrācija ķermenī, jo ātrāk netīri paliek mati.

Risinājums? Protams, pārdomāt savas dzīves izvēles un mēģināt atrast veidu, kā dzīvot mierīgāk. Nedrīkst aizmirst, ka uztraukums negatīvi ietekmē visa ķermeņa darbību!

3. Blaugznas

Lai arī šī parādība pati par sevi nevar izraisīt ātrāku matu taukošanos, tā var būt simptoms kādai ādas saslimšanai - ekzēmai, psoriāzei vai seborejiskajam dermatītam, kas aktivizē tauku dziedzeru darbību.

Ļoti svarīgi ir noskaidrot, kas ir blaugznu iemesls - to palīdzēs izdarīt dermatologs.

4. Matu bieža aiztikšana ar rokā,

Nedrīkst aizmirst, ka arī uz plaukstām netrūkst tauku dziedzeru, turklāt bieža matu aiztikšana palīdz taukiem izplatīties visā matu garumā!

Lai izvairītos no negatīvām sekām, eksperti iesaka mēģināt sevi atardināt no biežas matu glaudīšanas vai tīšanas ap pirkstu.

5. Pārāk cieši ieveidoti mati

Cieša zirgaste vai bize var kļūt par iemeslu tam, ka visi tauku dziedzeru produkti koncentrējas pie matu saknēm, kas nespēj pilnībā uzsūkt ķermeņa ražotās eļļas.

Ja ir novērots, ka katru dienu taukojas matu saknes, labākais veids, kā to novērst, ir nomainīt savu ikdienas frizūru. Ja tas nav iespējams, eksperti iesaka ķemmēt matus, sākot no vidusdaļas, kā arī konsultēties ar frizieri par laba šampūna izvēli.

6. Neveselīgs uzturs

Galvas ādas tauku dziedzeru darbību tiešā veidā ietekmē arī vitamīni un minerālvielas, kuras cilvēki uzņem ar uztura palīdzīnu. Pārlieka matu taukošanās var norādīt uz A, B, E un D vitamīna, kā arī cinka trūkumu.

Ja pēdējā laikā ir gadījies ēst ne pārāk veselīgi, speciālisti iesaka vairāk uzturā lietot dārzeņus un augļus - tas uzlabos ne tikai matu, bet arī vispārējo ķermeņa veselību un pašsajūtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu