Latviešu pētnieki atklāj, ka populārie "mīmi" ir jaunākais folkloras paveids

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: autors nezināms

"Mīmi" (meme, no angļu valodas) ir amizantas bildes, kuras ar minimālistiskiem līdzekļiem nodod kādu humoristisku vai neparastu stāstu. Izrādās, ka jautrie un internetā iemīļotie attēli ar uzrakstiem saista pētnieku uzmanību visnopietnākajā veidā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Piemēram, analizējot studentu mīmus, iespējams uzzināt studentu dzīves aspektus, kas nekādi citādi neatklājas.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektore Rūta Muktupāvela akcentē, ka mīmi ir pētāmi līdzvērtīgi jebkuram citam folkloras žanram. Rektore pētīja mīmus, kas radīti studentu vidē. Tie ataino dažādas ikdienu norises un problēmas, ar ko saskaras studenti.

Rūta Muktupāvela apkopojusi daudzus mīmus par visdažādākajām tēmām. Rektore norāda, ka mīmi ir krietni vairāk nekā smieklīgas bildītes. Tie var sniegt unikālu informāciju par studentiem.

"Analizējot studējošo veidotos mīmus, atklājās, ka tie spēj sniegt tādu informāciju, kas netiek artikulēta augstskolas kvalitātes novērtējumā, aptaujās vai studentu nepastarpinātā komunikācijā ar akadēmijas personālu," saka LKA rektore Muktupāvela.

Folklorists Guntis Pakalns ir viens Latvijas Universitātes (LU) pētniekiem, kura interesi piesaistījusi interneta vide, tostarp arī mīmi. Guntis Pakalns ieinteresējies par Ziemassvētku mīmiem, kuros bieži vien ir attēloti visai nežēlīgi sižeti. Pētnieka skatījumā, šādā veidā cilvēki atbrīvojas no svētku radītā stresa.

"Acīmredzot cilvēkiem tas ir vajadzīgs, fakti paliek, teorijas mainās.

Ir visa tā stresa pārvarēšana, kad ir par daudz cukurūdens, tad prasās kāds kaut kas kreptīgāks, sāļš gurķītis.

Vienkārši cilvēki ar tām bildītēm atjauno līdzsvaru," uzskata latviešu folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns.

Mīmi, līdzīgi anekdotēm, var daudz ko liecināt par laiku, kad tie ir radīti, un par cilvēku tā brīža noskaņojumu. Taču pētnieks piebilst, ka joks dažkārt tiešām ir tikai joks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu