Zinātnieki atklāj, ka otrie bērni bieži vien ir ar problemātisku raksturu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī cilvēka personību dzīves gaitā ietekmē virkne ar dažādiem un unikāliem faktoriem, pētnieki uzskata, ka zināmu lomu tajā, kā uzvedas bērns, spēlē arī dzimšanas secība, vēsta portāls "The Independent".

Tiek uzskatīts, ka dzīvē visvieglāk klājoties pirmajiem bērniem, kas tiekot uzskatīti arī par gudrākiem. Nu pētnieki nākuši klajā ar teoriju, ka ģimenes otrās atvasītes mēdz būt krietni kaitnieciskākas un vecākiem sagādāt vairāk raižu, jo īpaši, ja otrais bērns ir zēns.

Pētnieki ievāca datus par tūkstošiem brāļu pāriem Dānijā un ASV un izsecinājuši, ka otrie bērni ir ar 20 līdz 40 procentu lielāku iespējamību iekulties nepatikšanās skolā vai saskarties ar tiesu sistēmu.

"Pārsteidzoši, taču otrie dēli ir ar krietni lielāku iespējamību nokļūt cietumā vai jauniešu pāraudzināšanas kolonijā," radio stacijai "NPR" minējis projekta vadošais pētnieks Džons Doils.

Tiesa, nav vērts uzreiz pieņemt, ka otrajam bērnam obligāti būs uzvedības traucējumi. Eksperti tāpat iesaka izvērtēt vecāko bērnu lomu ģimenē.

"Pirmdzimtie parasti ņem priekšzīmi no saviem vecākiem, savukārt otrie bērni mēdz ņemt priekšzīmi no saviem ne pārāk racionālajiem vecākajiem brāļiem un māsām," minējis pētnieks.

Doils tapat norāda, ka pirmdzimtajiem parasti tiek pievērsta lielāka vecāku uzmanība gan pirmajos dzīves mēnešos, gan arī vēlāk, jo vecākiem nav jārūpējas par diviem bērniem. Pētnieks tāpat min, ka šie dati nav interpretējami absolūti viennozīmīgi - pētījumā tomēr izmantoti dati par bērniem tikai no divām valstīm, turklāt trūkst datu par šādu likumsakarību ģimenēs, kurās ir meitenes.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu