"Piedzērušies vīrieši ar varu cenšas tikt pie krūtīm." Kāpēc vietām pasaulē pieauguši cilvēki vēlas zīst mātes pienu (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Ugandas un Lielbritānijas speciālisti pirmo reizi centušies izpētīt kādu neparastu fenomenu, kas vietām novērojams Āfrikas valstīs - pieauguši vīrieši vēlas zīst mātes pienu, vēsta laikraksts "Guardian".

Džeinas (vārds mainīts) vīram garšo mātes piens. "Viņš saka, ka viņam patīk tā garša un tas uzlabo veselību. Viņš jūtas labi pēc tam," pastāstīja 20 gadīgā ugandiete, kurai ir pusgadu vecs bērniņš.

Džeina atklāja, ka vīrs sācis prasīt pienu vakarā, kad viņa atgriezās no slimnīcas pēc dzemdībām. "Viņš teica, ka man tas palīdzēs ar piena daudzumu. Man likās, ka viss ir kārtībā."

Vīrieši, kas dzer savu partneru pienu, nav nekas neparasts atsevišķās Ugandas, Tanzānijas un Kenijas daļās. Taču tagad to saista ar dzimumu vardarbību un piespiešanu, kā arī ir bažas, kādu iespaidu tas atstāj uz jaundzimušo uzturu.

Par neparasto ieražu nekas daudz nebija zināms, līdz 2018. gadā par to parlamenta atklāti izteicās Ugandas veselības ministre Sāra Opendi. Viņa brīdināja par "pieaugošo kultūru, kur vīrieši pieprasa, lai viņus zīda, kas kļūst par problēmu daļai sieviešu, kas baro ar krūti, un viņu mazuļiem."

Šī fenomena iemeslus un sekas tagad cenšas noskaidrot Kjambogo universitātes un Kentas universitātes eksperti. Tas tiek uzskatīts par pirmo provizorisko pētījumu, kurā tiek mēģināts izprast šo parādību.

"Tā lielā mēra ir izpētes misija. Mēs nezinājām, vai atradīsim kādu, kurš būtu gatavs atzīt, ka to dara. Mēs pat īsti nezinājām, vai tā ir patiesība vai nē," pastāstīja viena no pētījuma vadošajām speciālistēm Dr. Rovena Merita.

Pētījumā fokusējās uz Buikves apgabalu valsts centrālajā daļā, kur, kā ziņots, šāda uzvedība ir izplatīta. Ar četriem vīriešiem tika veiktas anonimizētas intervijas.

"Viens pastāstīja: "Es zinu, ka citi vīrieši to dara, bet mēs par to neesam runājuši." Tas man liek domāt, ka šī uzvedība ir izplatīta, tomēr tā nav sociāli pieņemta," sacīja Merita.

Provizoriskais pētījums liek nojaust, ka vīrieši pienu zīž pirms bērna barošanas, lielākoties tas tiek darīts vienreiz dienā, tomēr reizēm arī biežāk. Viena zīšanas reize ir aptuveni stundu gara.

Vīrieši apgalvo, ka tas liek viņiem kļūt enerģiskākiem. "Tas man nodrošina uzturu. Es atnāku mājās pusdienās un tas palīdz noņemt stresu darbadienas vidū," pastāstīja Tomass (vārds mainīts).

"Dažās kopienās pastāv uzskats, ka mātes pienam ir stimulējošas un ārstējošas īpasības, ka tas var izārstēt pat HIV un AIDS un vēzi," sacīja Dr. Pīters Rukundo, Kjambogo universitātes pasniedzējs, kurš piedalījās pētījumā.

Vīrieši arī pastāstīja, ka tas ir veids, kā iniciēt seksu un izrādīt uzmanību. "Bet no otras puses tas notiek ar sievietēm, kas ir tikko dzemdējušas," piebilda pasniedzējs.

"Kad mani baro ar krūti, es jūtos kā bērns, par kuru parūpējas, un tas izraisa atkarību. Es jūtos kā princis," pastāstīja viens no vīriešiem.

Nešķiet, ka sievietēm būtu liela teikšana notiekošajā. "Izskatās, ka šo uzvedību uzspiež cilvēki, ar ko runājām," pauda Merita.

Vaicāta, kas varētu notikt, ja viņa atteiktu, viena sieviete atbildēja, ka "baidās, ka vīrs aizies citur, ja es viņam neļaušu to darīt".

Tomass atzina, ka pretošanās varētu beigties ar to, ka sievietes tiek piekautas. "Viņa nevar pateikt nē, jo tu kļūsti apsēsts, ir grūti apstāties. Ja sievietes saka nē, tas var izraisīt vardarbību, tā ir liela problēma."

Šo uzvedību saista ar vardarbību dzimuma dēļ Karamodžas reģionā Ugandas ziemeļaustrumos. "Galvenais uztura speciālists ir apgalvojis, ka tā tur ir ierasta vardarbīga prakse, ka piedzērušies vīrieši ar varu cenšas tikt pie krūtīm," pastāstīja Rukundo.

Veselības aprūpes profesionāļi, to skaitā vecmātes un uztura speciālisti pētniekiem pastāstīja par gadījumiem, kad mazuļiem jādod piena maisījums, jo mātes pienu vēlējās partneris, un par sievietēm, kas ieradušās slimnīcās ar iekaisušiem un sakostiem krūtsgaliem, ko izraisījusi vīriešu zīdīšana. Pastāv arī risks, ka mazuļi saslimst ar infekcijām no vīriešu siekalām.

"Pastāv plaisa sabiedrības zināšanās par šādas prakses risku. Bet izaicinājums ir tāds, ka mums nav pierādījumu par šīs uzvedības biežumu. Mums vajag izpētīt tās izplatību," sacīja Rukundo.

Viņš aicināja arī valdību un attīstības partnerus strādāt, lai mazinātu radīto kaitējumu. "Mums nav skaidra vēstījuma vai apzinātu pūļu, par spīti veselības ministres paustajam, ka problēma pastāv. Tādēļ savā ziņā tas ir noliegums. Ja viņi turpinās klusēt, problēma paliks apslēpta."

"Es baidos, ka, turpinoties ilgtermiņā, tā kļūs par kultūras daļu un tradīciju nākamajām paaudzēm. Es redzu paralēles ar sieviešu ģenitāliju izkropļošanu," piebilda Merita.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu