Vīrieti ASV mocīja neciešamas galvassāpes. To iemesls - lentenis smadzenēs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Operācija. Ilustratīvs attēls.
Operācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Kādu vīrieti ASV gadiem ilgi mocīja neciešamas galvassāpes, kuru cēlonis izrādījās lenteņu kāpuri, kas dzīvoja viņa smadzenēs, vēsta raidsabiedrība CNN.

Džordans Amadio, kurš ārstēja 40 gadīgo Džerardo Moctezumu, pastāstīja, ka, ja vīrietis būtu ilgāk gaidījis, lai vērstos pie ārstiem, iespējams, viņš būtu miris.

No galvassāpēm Moctezumam radusies reibšana, ģībšana un reizēm arī vemšana, tādēļ viņš meklējis ārstu palīdzību.

"Tās bija ļoti spēcīgas, ļoti stipras, sāpju dēļ es sāku svīst," vīrietis pastāstīja medijiem.

Veicot magnētisko rezonansi, tika atklāts, ka Moctezumas smadzenēs radies dzīvībai bīstams spiediens, ko izraisījis cerebrospinālā šķidruma uzkrāšanās lenteņu kāpuru dēļ.

"Mēs paspējām tieši laikā," Amadio pastāstīja CNN.

Moctezumam diagnosticēta neirocistikoze, kas var izraisīt neiroloģiskus simptomus, kad smadzenēs attīstās kāpuru cistas.

"Varbūt neizklausās pēc nekā diža, bet, kad tādā augstas klases "īpašumā" kā smadzeņu stumbrs ir kāpuri, tas ir ļoti nopietni," stāstīja ārsts.

Viņš arī pavēstīja, ka šādi gadījumi ASV nav bieži sastopami - aptuveni 1000 gadā. Turklāt parazīti vīrieša ķermenī visticamāk nonāca, kad viņš dzīvoja Meksikā - vairāk nekā 14 gadus pirms diagnozes uzstādīšanas. Līdz ar to pastāv iespēja, ka lenteņa kāpurs Moctezumas smadzenēs dzīvojis vairāk nekā dekādi.

"Lielākā daļa gadījumu nav šim līdzīgi," pastāstīja Amadio. "Šīs cistas ķermenī var augt gadiem ilgi. Vietām, kur šī problēma ir endēmiska, cilvēkiem lenteņu kāpuri ir biežāk nekā pašiem šķiet."

Cilvēkiem lenteņi visbiežāk mīt zarnās un reizēm tie tiek izvadīti arī bez zālēm. Ar parazītiem lielākoties inficējas, ēdot nepietiekami apstrādātu cūkgaļu vai nonākot kontaktā ar ēdienu, ūdeni vai augsni, kurā ir to oliņas.

Lai atbrīvotos no parazītiem, Amadio veica operāciju, kuras laikā no Moctezumas smadzeņu stumbra cista tika veiksmīgi izņemta.

Vīrietis ir veiksmīgi atveseļojies un vairs necieš no galvassāpēm.

Amadio norādīja, ka tas, ka šie gadījumi ir reti, nenozīmē, ka tie ir neiespējami, tādēļ cilvēkiem vajadzētu atcerēties ievērot piesardzības pasākumus. Vienkāršākais veids, kā izvairīties no lenteņiem, ir mazgāt rokas pirms ēšanas, un ēst tikai maltītes, par kurām esam droši, ka tās pagatavotas sanitāros apstākļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu