Raidījums: Partija "Latvijai un Ventspilij" paliek bez sava bankas konta (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Ieva Lūka/LETA

Gadu mijas lielākais notikums politikā un banku darbā bija Aivara Lemberga iekļaušana ASV sankciju sarakstā. Sankciju jēga ir mazināt smagos korupcijas noziegumos apsūdzētā politiķa ietekmi, liedzot izmantot banku pakalpojumus, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tas Latvijas bankām bija pirmais gadījums un pārbaudījums, kā šādā situācijā jārīkojas. Likme ir augsta, jo neizpildot prasības, apdraudētas ir ne vien atsevišķas bankas, bet visa Latvijas finanšu sistēmas stabilitāte. 

Tagad pagājuši jau gandrīz divi mēneši un ir redzams, kā sankcijas saprot mūsu bankas. Uz jautājumu, vai ir sasniegts ASV sankciju mērķis, pagaidām atbildes nav.

ASV dolārs ir spēcīgākā pasaules valūta. Dolāru valstis izmanto savu rezervju glabāšanai, arī naftas darījumi ir Amerikas valūtā. Tas naudu padara par ieroci ASV valdības rokās, kāds nav pieejams nevienam citam.

Kopš decembra sākuma šis ierocis ir pavērsts pret  smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu. 

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs pieprasa, lai bankas liedz viņam un viņa kontrolē esošajām organizācijām pieeju finanšu pakalpojumiem. Mērķis ir izbeigt Lemberga politisko un ekonomisko ietekmi, kas ir bijusi kaitīga Latvijai un līdz ar to arī NATO aliansei.

Bankām no 9. decembra bija jāpārbauda visi darījumi un klienti, kur iespējama dominējoša Lemberga  ietekme. Gan atklāta, gan slēpta. Neviens īsti nezināja, kāda tā ir un ko bankas par tādu uzskatīs. 

Sankcijas daudziem lika pārdomāt turpmāko sadarbību. Kopš decembra Lembergs ir zaudējis prestiža amatus sporta organizācijās, daļa bijušo partneru politikā no viņa grib izvairīties, zaudēti amati arī dažās Ventspils pašvaldības struktūrās. 

Tomēr  dominējošo ietekmi Ventspils domē, arī naudas lietās bankas ļauj viņam saglabāt.  Pastāv liels risks, ka šāds iznākums ASV Valsts kasi neapmierina.

"Pirmām kārtām jāuzsver, ka Ventspils pašvaldība nav starp sankcionētām personām, bet tajā pašā laikā bankām, finanšu iestādēm jāpārliecinās, ka tad arī šīs citas personas nestrādā šo sankcionēto personu interesēs. Līdz ar to banku pieeja ir tāda, ka bankas pastiprināti vērtē šos darījumus, ko veic Ventspils pašvaldība, lai pārliecinātos, ka darījums netiek veikts sankcionētās personas interesēs," pauž Kristaps Markovskis, Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks.

Par pašvaldībām atbildīgās Vides un reģionālās attīstības ministrijā uzskata, ka apdraudējums Ventspils finanšu drošībai pagaistu vien tad, ja Aivars Lembergs vairs nebūtu ne priekšsēdētājs, ne finanšu komitejas vadītājs. Bet izlemt to var tikai Ventspils demokrātiski ievēlētie deputāti.

"Mūsu secinājums bija, ka mums faktiski ir jāvērš Ventspils pilsētas valsts amatpersonu, pašvaldību deputātu, Ventspils pilsētas izpilddirektora uzmanība, ka tā ir arī viņu, kā valsts amatpersonu atbildība, nodrošināt, ka Ventspils pilsētas pašvaldība var pilnā apmērā realizēt savas funkcijas bez kavēšanās. Šādu vēstuli mēs aizsūtījām, zināmas darbības ir sekojušas, Lemberga kungs ir atstājis pilsētas attīstības komiteju, kur viņš bija priekšsēdētājs, es saprotu, ka notiek lēmumu pieņemšana attiecībā uz citām institūcijām, samazinot viņa formālo ietekmi šajās institūcijās, un tas tagad būs kredītiestāžu vērtējuma jautājums par to, vai ikdienā pieņemot lēmumus, Ventspils pašvaldība atrodas vai neatrodas Ventspils bijušā domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga kontrolē," norādījis Juris Pūce, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (Attīstībai/Par).

Ņemot vērā ka viņš ir finanšu komitejas priekšnieks, to laikam nevar tā viegli izmainīt?

To diezgan viegli izmainīt. Jo finanšu komiteju atbilstoši likumam vada Ventspils domes priekšsēdētājs. Un tas ir gan viņa paša rokās, nebūt vairs tādam priekšsēdētājam un nevadīt šo komiteju, gan Ventspils domes deputātu vairākuma rokās jebkurā brīdī šo situāciju pārtraukt. 

Ventspils domes opozīcija ir pārliecināta, ka Lembergs savu ietekmi uz finanšu lēmumiem pašvaldībā nav zaudējis. Ne pēc drošības līdzekļa krimināllietā, ne arī tagad, kad to paģēr sankcijas. Reālā vara ir nomaskēta, lai formāli nevarētu piesieties. 

"Tieši pašvaldības līmenī mums opozīcijas deputātiem ir liels pārsteigums, jo Lembergs turpina savu darbību līdzīgā veidā kā pirms sankcijām tas bija, nu tur viņš nomainīja vienu komiteju pret citu komiteju, ja tas ir tas sankciju rezultāts, tad jāsaka, ļoti neizteiksmīgs. Ja runājam par ietekmi, par līdzdalību budžeta veidošanā, tad tas viss notiek. Pāris dienas atpakaļ tika pieņemts Ventspils budžets, tas viss tika sagatavots Lemberga vadībā, tieši tā pat kā tas notika iepriekšējos gados, šaurā domu biedru grupas vidē," norādīja Ģirts Valdis Kristovskis, Ventspils domes deputāts (Jaunā vienotība).

Lemberga vadībā ir izveidotas 28 komisijas un komitejas, tas ir tāds viņa piegājiens, komisijas un padomes. Tātad šeit notiek tas darbs, un šeit opozīcijas deputātu iespēja piedalīties nav. 

Lembergs ir partijas Latvijai un Ventspilij vadītājs.  Partijai ir sadarbības līgums ar Zaļo un zemnieku savienību. Saeimā ventspilniekus pārstāv divi deputāti.

Partijas mājas lapā internetā norādīts konts Luminor bankā.  KNAB informācija liecina, ka pēdējais ziedojums saņemts 11. septembrī, kad 5 eiro noziedojis Juris Kanels. 16. aprīlī pa piecītim noziedojuši arī Guntis Blumbergs, Jānis Vītoliņš un Lembergs pats. 

"Ir uzteikts partijai konts ja, bet nu protams, partija apies visas bankas, lai šādu kontu atvērtu, ja viņu nevērs, tas ir lieliska iespēja griezties Eiropas savienībā, jo paldies dievam mēs esam Eiropas savienības dalībvalsts un es esmu balsojis par Latvija dalību ES.  Jo tas būtu ļoti rupjš pārkāpums politisko tiesību realizācijā," pauž Ventspils domes priekšsēdētājs (Latvijai un Ventspilij) Aivars Lembergs.

Iesūdzēt institūcijas, kas  piemēro ASV sankcijas, ir Aivara Lemberga izvēlētā stratēģija.  Viņš uzskata, ka liedzot pieeju banku sistēmai, pārkāptas viņa cilvēktiesības. 

"Tas konts kas man bija, tas nestrādā, lai es banku informēju, ka tas man vienīgais un pamatkonts, nu es esmu griezies pie Latvija bankām, ir tādas bankas, kas ir nevis atvērušas kontu, bet uzaicinājušas uz oficiālām procedūrām. Izskatās, ka varbūt man būs šis konts. Bet nu šobrīd es jebkuru naudu varu saņemt skaidrā, gan algu, gan pensiju. Tā kā.. Pirmo pensiju es skaidrā esmu saņēmis, līdz ar to man kaut kādas pietiekami elementāras manevra iespējas. Cita lieta, ka ir vietas un lietas, kur var norēķināties tikai bezskaidrā naudā. Un tur man ir problēmas. Mani piemēram neapkalpo.. Notariālos pakalpojumus es Latvijā nevaru saņemt," pauž Lembergs.

Sankcijas ir skārušas ne tikai Lemberga, bet arī viņa sīvākā oponenta, kriminālprocesā arestētās mantas uzņēmumu kapitāla daļu glabātāja un līdzīpašnieka Šveices advokāta Rūdolfa Meroni intereses. 

Lembergs neatzīst, ka viņam piederētu daļas, taču Meroni  Aivaru Lembergu komercreģistrā ierakstīja kā patieso labuma guvēju. Tas pievērsis banku uzmanību. Uzņēmumi var izmaksāt algas un maksāt nodokļus, taču  ikdienas darījumi ir apgrūtināti

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu