Bordāns aicina Kariņu atlaist Nemiro (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Valsts kanceleja

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), vērtējot ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) lēmumu no amata atbrīvot Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Edgaru Eglīti, aicina premjeru Krišjāni Kariņu (JV) ir prasīt ministra demisiju.

Iepriekš vēstīts, ka Nemiro trešdien no amata atstādināja Eglīti, taču Eglītis šo atstādināšanu saistīja ar savu nevēlēšanos AS "Latvenergo" padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku. 

Bordāna preses sekretāra Andra Vitenburga izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, strādājot vienā valdībā, Bordāns nevar piekrist un piesegt šādu neētisku un prettiesisku rīcību.

Paziņojumā citēts Bordāns, kurš norādījis, ka viņš kā Ministru prezidenta biedrs un tieslietu ministrs iestājas par tiesiskumu, labas pārvaldības principiem, par valsts īpašuma rūpīgu un atbildīgu apsaimniekošanu, par demokrātisku valsts pārvaldi un pret šauru personīgu interešu lobēšanu. Bordāns arī vērsis uzmanību uz to, ka "Latvenergo" kā stratēģiskās nozīmes infrastruktūras uzturētājs ir kritiski svarīgs valsts drošībai. 

Paziņojumā arī norādīts, ka šobrīd notiekošais EM liecinot, ka Nemiro, tā vietā, lai īstenotu valdības deklarācijā doto uzdevumu likvidēt obligātā iepirkuma komponenti (OIK), visus spēkus veltījot sev pietuvinātu, taču nepietiekami kvalificētu un ar apšaubāmu reputāciju apveltītu personu iecelšanai vienā no Latvijas attīstībai stratēģiski svarīgākajiem uzņēmumiem - "Latvenergo".

"Ekonomikas ministra rīcība un ar to saistītie notikumi ap šo valsts vērtīgāko uzņēmumu neatbilst labas pārvaldības principiem. Turklāt ministrijas administratīvais vadītājs, kurš rīkojas tiesiski un saimnieciski, lai nepieļautu situācijas destabilizēšanu, tiek mudināts aiziet no sava amata," rakstīts preses paziņojumā.

Ministrs arī atgādinājis, ka saskaņā ar Eglīša publiski pausto informāciju, pēc tam, kad viņš bija norādījis ministram par riskiem, kas var rasties, ieceļot "Latvenergo" padomē mazkvalificētus speciālistus, notikuši mēģinājumi Eglīti pārcelt no valsts sekretāra amata. Tikai pēc tam, kad viņš bija atteicies no pārcelšanas piedāvājuma, izskanējusi informācija par atstādināšanu no amata un vēršanos prokuratūrā. Pamatojoties uz iepriekš norādītiem apstākļiem, ministrs aicina Kariņu atbrīvot no amata ekonomikas ministru Nemiro.

Bordāns norādījis, ka saskaņā ar 2019.gada 23.janvārī parakstīto Ministru kabinetu veidojošo 13.Saeimas frakciju sadarbības līgumu, Ministru prezidentam ir tiesības pieprasīt jebkura sadarbības partnera izvirzītā ministra demisiju, ja viņš ir zaudējis uzticību, kā arī gadījumā, ja konkrētās personas darbs nav atbilstošs no profesionālās kvalitātes viedokļa.

Jau ziņots, ka Nemiro uz disciplinārlietas pārbaudes laiku par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā no amata atstādinājis Eglīti, savukārt Eglītis atstādināšanu saista ar viņa nevēlēšanos "Latvenergo" padomē iecelt ministra padomnieku Rebenoku, tāpēc viņš pēc Nemiro lēmuma iesniedzis atlūgumu.

Pēc Nemiro teiktā aģentūrai LETA, lēmumu par Eglīša atstādināšanu pieņēmis trešdien, balstoties uz viņa partijas biedres Ievas Krapānes (KPV LV) vadītās Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas vēstuli, kurā norādīts uz iespējamiem Eglīša pārkāpumiem OIK staciju uzraudzīšanā. Nemiro piebilda, ka viņš arī vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Eglīša nepietiekamas OIK uzraudzīšanas rezultātā valstij nav nodarīts kaitējums.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu