Latvijā radīts virtuālās realitātes simulators, kas ļauj piedzīvot pasauli ar autismu slima bērna acīm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

2017. gada Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka autiskā spektra traucējumi jeb AST ir vienam no 160 bērniem. Lai arī vecāki, bez šaubām, mīl savu bērnu tādu, kāds viņš ir, ir grūti iedomāties, kādas tieši ir viņa izjūtas. Nu Latvijā radīts pirmais autisma simulators, kas ikvienam var atvērt acis uz "īpašo bērnu" pasauli, vēsta raidījums "900 sekundes".

Nelielo trīs minūšu video ir paredzēts skatīties ar virtuālās realitātes brillēm. Video ir veidots no skolēna ar autisma sindromu perspektīvas. Simulatora radīšanā piedalījās centra "Solis augšup" darbinieki.

"Katrs bērns ir kā atsevišķa planēta, tāpēc ar viņiem ļoti grūti strādāt," stāsta centra pārstāve Diāna Mekša. Viņa norāda, ka autisma sindroms izpaužas ļoti dažādos veidos, tomēr ir lietas, kas ir vienojošas, un parasti tās ir saistītas ar problēmām emociju atpazīšanas un sociālo prasmju laukā.

"Viņiem seja var visu laiku būt vienāda. Mums grūti saprast, kā viņš jūtas, un viņam grūti saprast to, ko es stāstu," saka centra "Solis augšup" pārstāve.

Šī iemesla dēļ bērni ar autismu bieži vien kļūst par atstumtajiem, kā arī tiek nežēlīgi apcelti skolā un pagalmā. Speciālisti jau ilgstoši cenšas komunicēt ar AST skarto bērnu vienaudžiem, taču tas ne vienmēr ir efektīvi, tādēļ ir radusies ideja ļaut bērniem pašiem piedzīvot to, ko jūt bērni ar autisma sindromu.

"Vieglāk saprast tad, kad pats to piedzīvo. Tas pusaudzis piedzīvo, kaut nedaudz pieskaroties pie tā, ko jūt viņa klasesbiedrs," atklāj Mekša. 

Autiskam bērnam pārslodzi var radīt teju jebkura lieta vai skaņa. Vizuālo efektu meistars, "Rīgas inovāciju grupas" pārstāvis Mārtiņš Upītis norāda, ka sākotnēji viņi intervēja autiskus bērnus par viņu sajūtām, taču atspoguļot stāstu skaņās un vizuālos efektos nav bijis vienkārši.

"Bija mirkļi, kuros mēs taisām to efektu, dodam noskatīties, bet viņi saka - nē, tā tas nenotiek. Nākas iet atpakaļ un visu pārtaisīt," stāsta Upītis. Pēc neskaitāmiem mēģinājumiem un testiem beidzot ticis radīts audiovizuāls materiāls, kas ļauj kaut daļēji sajust to, kā jūtas skolēns ar autisma sindromu.

"Mēs saņēmām labu atsauksmi, ka tas līdz šim ir tuvākais simulators, kāds ir radīts,"  min vizuālo efektu meistars, kuram Latvijas Izglītības ministrijas pārstāvji izteikuši atzinību ar īpašu balvu. Svarīgi piebilst, ka šis pirmais šāda veida simulators visā pasaulē. Kopš pirmdienas, 10. februāra, video ir pieejams mājaslapā "Nepaliecviens.lv" un arī "Rīgas inovāciju grupas" "YouTube" kanālā.

Video: Noskaties sižetu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu