Cigaretes ar mēra baktērijām, saindēti lietussargi un toksisks piens. Stāsts par kardiologu, kurš DĀR nogalināja simtiem cilvēku un netika sodīts (24)

Dr. Vouters Bassons, kuru Dienvidāfrikas republikā plašāk pazīst kā "Dakteri Nāvi". Foto: New Frame
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vouters Bassons regulāri ir salīdzināts ar kādu citu vēstures lappusēs ar asinīm ierakstītu ārstu - par "Nāves enģeli" dēvēto Jozefu Mengeli. Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) dzīvojošais ārsts bija slepenas bioloģiskās karadarbības programmas galva un tieši atbildīgs par neskaitāmām slepkavībām, indēšanām un nolaupīšanām aparteīda laikā. Neskatoties uz dokumentēto cietsirdību, vīrietis joprojām nav krimināli sodīts.

"Dakteris Nāve"

"Medicīna ir mana profesija, bet karš - mans hobijs," reiz izteicies kardiologs Vouters Bassons, kurš pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados vadīja "Project Coast" – valdības projektu, kura mērķis bija bioloģisko ieroču izveidošana, lai apspiestu valdībai nevēlamu cilvēku grupas.

Šī aparteīda laikā izveidotā valdības vienība koncentrējās uz bioloģiskajiem ieročiem, kas varētu apspiest, padarīt atkarīgus, sterilizēt vai pat nogalināt DĀR tumšādaino populācijas daļu.

Deviņdesmitajos gados, pēc aparteīda beigām, valsts jaunā valdība paziņoja, ka "šī patiesi ir uzskatāma par iepriekšējā režīma tipiskāko genocīda programmu".

Neskatoties uz šausminošajiem noziegumiem, starptautiskajai sabiedrībai par Bassona darbiem kļuva zināms vien pēc izdevuma "The New Yorker" 2001. gada raksta "Indes turētājs".

"Dienvidāfrikas Republikas iedzīvotājiem viņš ir pazīstams kā "Dakteris Nāve". Vīrietis, kurš ir nopelniem bagāts armijas brigadieris un atzīts kardiologs, tāpat arī vadīja "Project Coast" - augstākās slepenības pakāpes ķīmisko un bioloģisko ieroču izstrādes programmu. Tiesa, neskatoties uz savu "slavu" gan DĀR, gan visā pasaulē, Vouters Bassons tā arī nav ticis sodīts par saviem nodarījumiem pret cilvēci.

Īsa aparteīda vēsture

"Aparteīds" ir termins, kurš radies no angļu vārda "apartness" – atšķirtība. Ar šo vārdu apzīmē politisko un ekonomisko diskrimināciju, kas tika veikta pret cilvēkiem, kuri nebija baltās rases pārstāvji.

Šī sistēma DĀR tika ieviesta 1948. gadā un tās ietekmē tika ieviests skaidrs nošķīrums starp zonām, kurās dzīvo eiropieši un citi valsts iedzīvotāji, kuriem nācās dzīvot geto līdzīgās zonās, ievērot komandantstundas un izvairīties no komunikācijas ar baltās rases pārstāvjiem.

Šai institucionalizētajai diskriminācijai gals pienāca vien pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad aparteīda likumus mainīja tā laika prezidents Frederiks Vilems de Klerks.

Pēc tam, kad rasistiskajiem likumiem tika pielikts formāls punkts, 1994. gadā par DĀR prezidentu tika ievēlēts valsts pirmais tumšādainais prezidents - Nelsons Mandela.

Aparteīda sistēmu ir grūti nosaukt savādāk nekā par valsts uzturētu un sponsorētu rasismu. Vouters Bassons bija šīs kustības frontes priekšgalā. DĀR 1950. gadā dzimušais Bassons valstī pabeidza arī savu medicīnisko izglītību un gadu pēc absolvēšanas pievienojās valsts bruņotajiem spēkiem.

Nepilnu desmit gadu laikā vīrietis jau bija uzkalpojies līdz majora pakāpei un viņam tika piedāvāts vadīt slepenu programmu, kas nodarbojās ar bioloģisko ieroču izstrādi. Viņš šo piedāvājumu pieņēma, kas noveda pie 12 šausmu pilniem gadiem daudziem no DĀR iedzīvotājiem.

Toksisks piens un viskijs

"Project Coast" tika izveidots 1981. gadā. Vouters Bassons savā komandā pulcēja aptuveni 200 profesionāļus – militārpersonas, zinātniekus un ārstus.

Sākotnēji projektu prezentēja kā operāciju, kas paredzēta valsts aizsardzībai no bīstamām personībām. Realitātē tas nozīmēja ieroču izstrādi aparteīda aktīvistu apspiešana un tumšādainās populācijas skaita "regulēšanai".

Bassona nāvējošo "rotaļlietu" saraksts ir patiesi iespaidīgs – cigaretes ar mēra baktērijām, toksisks piens, ūdens un viskijs, kā arī indīgi darbarīki un lietussargi. Tika plānots, ka šie objekti tiks lielos daudzumos izdalīti sabiedrībai, protams, saglabājot augstāko slepenības pakāpi.

Tiesa, ne visas "Daktera Nāves" operācijas bija strikti slepenas – plašu atpazīstamību guva operācija, kuras laikā aptuveni 200 namībiešu kara gūstekņiem tika injicēts dzīvībai bīstams daudzums ar muskuļus atslābinošām vielām. Pēc tam gūstekņi tika no helikopteriem izgāzti okeānā.

Ne mazāk šausminoši bija Bassona izmēģinājumu subjektu likteņi - pēc intensīvas "testēšanas" viņi bieži vien tika izmesti sagaidīt savas dzīves pēdējās stundas dažādos nomaļos nostūros. 

Īpašu atpazīstamību pēc operācijas atslepenošanas guva nāvējošā kardiologa plāns ar tallija, toksiska un smadzeņu darbību iznīcinoša smagā metāla, palīdzību saindēt Nelsonu Madelu.

Bassona uzraudzībā arī tika sintezēti "uz baktēriju bāzes veidoti līdzekļi, kas varētu padarīt neauglīgus DĀR tumšādainos iedzīvotājus".

"Es ātri vien sapratu, ka šī projekta mērķis ir nevis aizsardzība, bet gan uzbrukums.

Bassons vēlējās, lai izstrādājam ieročus, kuri nonāvētu pēc iespējas līdzīgāk dabīgai nāvei.

Lai izstrādājam nogalināšanas veidus, kurus nevarētu atklāt parastā tiesu medicīnas laboratorijā," vēlāk apžēlošanas komitejas priekšā liecināja Šalks van Rensburgs – viens no laicīgi operācijā nodarbinātajiem zinātniekiem.

Bassona darbība pēc "Project Coast"

"Es neteikšu, ka darīju to tikai tādēļ, ka man to lika. Nedomāju to slēpt. Tāds bija mans darbs un nekas no tā, ko darīju, nebija nepareizs.

Esmu pārsteigts par histēriju ap manu lietu," Vouters Bessons izteicies portālam "TimesLive" 2016. gadā.

Pat tad, kad "Project Coast" šķietami beidza savu darbību, Bassons nenāca klajā ar nožēlas pilniem paziņojumiem.

1991. gadā, pēc sava iepriekšējā projekta beigām, Vouters sāka valdības laboratorijās sintezēt MDMA - ballītēs bieži lietotu narkotiku. Tas, viņaprāt, "nomierinātu tumšādainās masas".

Dažiem iesaistītajiem tika skaidrots, ka viņi izstrādā sastāvdaļas raķešu degvielai, citiem –masu kontrolei nepieciešamus līdzekļus.

Pats Vouters Bassons ar "masu kontroles veidu izpēti" aizbildinājās arī tad, kad pret viņu visbeidzot tika sākta tiesvedība. 

"Es biju tikai kareivis"

Tiesā Bassons sevi centās attēlot kā vienkāršu "kājinieku" aparteīda sistēmā. Pirms tiesas prāvas viņš presei paziņojis: "Mana aizstāvība būs patiesība.

Es darīju tikai to, kas tajā laikā bija pareizs. Masu kontrole bija valsts labā. Lai arī esmu ārsts, biju kā jebkurš kareivis, kurš dara savu darbu.

Ja vēlaties nosodīt manas darbības armijas ietvaros, mums jāsoda vēl trīs tūkstošus mediķu, kuri armijas rindās atklāja uguni pret cilvēkiem".

"Daktera Nāves" tiesas prāva sākās 1999. gada 4. oktobrī. Sākotnēji viņam izvirzīja apsūdzības 67 noziegumos, tostarp 229 slepkavībās, narkotiku tirdzniecībā un izplatīšanā, krāpniecībā un citos noziegumos.

Tiesnesis Villijs Harcenbergs attaisnoja apsūdzību 200 cilvēku slepkavībā Namībijā, piesaucot to, ka valstij nav izstrādāta "jurisdikcija, kas ļautu cilvēkus tiesāt par ārvalstīs paveiktiem noziegumiem". Pēc 18 mēnešu tiesvedības Bassonam tika izvirzītas nu jau tikai 46 apsūdzības.

Pēc trīs gadus, trīs mēnešus un 18 dienas garas tiesas prāvas, tiesnesis Harcenbergs paziņoja, ka lietā "nav neapgāžamu pierādījumu" un noraidīja visas izvirzītās apsūdzības.

Lietā netika izmantoti zvērinātie un netika izsaukti liecinieki. Lēmums tika pieņemts vienpersoniski. Prokuratūra 2003. gadā centās panākt lietas atkārtotu skatīšanu, taču to noraidīja DĀR Augstākā tiesa.

Noziedznieks, kuru nevar sodīt

Tas, kā tieši Vouteram izdevās izvairīties no visām apsūdzībām, līdz pat šai dienai ir samērā pārsteidzoši. Viņš bija vienīgais liecinieks savā tiesas prāvā un uz visām apsūdzībām atbildēja tikai ar to, ka ir sekojis citu pavēlēm.

2006. gadā Dienvidāfrikas Veselības profesionāļu biedrība izvirzīja Bassonam septiņas apsūdzības neprofesionālā darbībā.

Pēc sešu gadu atlikšanas, biedrība atcēla trīs savas apsūdzības un 2013. gada 18. decembrī kardiologs tika atzīts par vainīgu profesionalitātes pārkāpumos.

2019. gada 27. martā DĀR Augstākās tiesas tiesnese Suleta Potterila gan lēma, ka divi no Bassona rīcību izvērtējošās komisijas locekļiem ir neobjektīvi un tiesas ceļā aizliedza viņiem piedalīties turpmākajā komisijas darbā. Biedrībai nu jāsāk disciplinārlietas skatīšana no jauna.

Tikmēr 69 gadus vecais "Dakteris Nāve" turpina dzīvot nesodīts un joprojām praktizē kā ārsts.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu