"Tagad ir jāgaida..." Kristīnes Misānes pārstāvji komentē pašreizējo situāciju (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne
Kristīne Misāne Foto: personīgais arhīvs

Trešdien, 19. februārī, Kristīnas Misānes pārstāvji portālam "Apollo" apstiprināja informāciju, ka viņas izdošana pagaidām ir apturēta.

Dānijā cietumā esošās latvietes pārstāvji atklāja, ka Misānes māsa Marīte Bartraka saņēmusi ziņu no advokāta, ka izdošanas process uz brīdi ir apturēts. Pagaidām nav plašākas informācijas, kādēļ tas ir noticis.

"Pozitīvi vērtējam soli par Eiropas apcietinājuma lēmumu. Šobrīd jāgaida Dānijas reakcija uz šādu soli un kādu lēmumu viņi pieņems tālākajai rīcībai. Pagaidām ir grūti vērtēt, vai šis būs galējais lēmums par Misānes izdošanu DĀR, taču tāda iespēja pastāv," sacīja Misānes pārstāvji.

Iespēja, ka Misāne tiks izdota Latvijai esot Dānijas rokās. Atkarīgs vai viņi izvēlēsies pieņemt Eiropas apcietinājuma lēmumu vai tomēr lems par labu izdošanai, piebilda Misānes pārstāvji.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka Dānijas apgabaltiesa pagājušajā piektdienā nolēma paturēt apcietinājumā par savas meitas nolaupīšanu Dienvidāfrikas Republikā apasūdzēto Misāni. Pēc Latvijas pilsones pārstāvju iepriekš paustā, tas faktiski nozīmētu, ka viņu 20. februārī izdotu šai valstij.

Tomēr Latvijas valdība vakardien atbalstīja par Ārlietu ministrijas ierosinājumu Misānes lietā vērsties ar sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Tāpat valdība nolēma lūgt pagaidu noregulējumu par Misānes izdošanas liegumu. Plānots, ka šodien taps zināms, vai ECT pieņems Latvijas sūdzību. 

Iepazīšanās ar DĀR pilsoni un patvēruma meklēšana Latvijā

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Tiesas procesu sākums

Misāne kopš 2018. gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikā (DĀR) tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānijas tiesa pagājušajā nedēļā nolēma viņu neatbrīvot no apcietinājuma, kas faktiski nozīmē, ka 20. februārī viņa tiks izdota DĀR.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt.

Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

"Tēva sauciens pēc taisnīguma"

Misānes bijušais partneris publicēja internetā video, cenšoties nosvērt sabiedrības viedokli par labu sev un apgalvo, ka tieši Misāne attiecībās bijusi vardarbīga.

Video sniegts neglaimojošs Misānes raksturojums, teikts, ka viņa attiecībās ar dzīvesbiedru DĀR pilsoni Johanu Grobleru bijusi vardarbīga un slikti izturējusies pret partnera bērniem no iepriekšējām attiecībām, un apgalvots, ka tieši tas bijis iemesls, kādēļ Groblers nolēmis šķirties no viņas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu