Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Tā ir elle." Lielbritānijā "Amazon" noliktavās esot šausminoši darba apstākļi (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sarah ALCALAY/SIPA / Sarah ALCALAY/SIPA

ASV tiešsaistes tirdzniecības giganta "Amazon" noliktavās Lielbritānijā valda ellišķīgi darba apstākļi - pēdējo trīs gadu laikā tajās reģistrēti simtiem ar darba drošību saistītu incidentu, paziņojusi Lielbritānijas arodbiedrība GMB, vēsta medijs "The Independent".

Trīs gadu periodā, sākot ar 2016./2017. fiskālo gadu, Lielbritānijas Darba drošības uzraudzības dienestā kopumā saņemti 622 ziņojumi par darbinieku gūtiem ievainojumiem "Amazon" noliktavās vai potenciāli bīstamām situācijām, kas varētu būt beigušās ar ievainojumu gūšanu.

Arodbiedrība GMB aicinājusi veikt neatkarīgu izmeklēšanu saistībā ar sliktajiem darba apstākļiem, kas valdot "Amazon" noliktavās Lielbritānijā.

Arodbiedrība norāda, ka negadījumu skaits "Amazon" noliktavās palielinās katru gadu.

GMB pārstāvis Miks Rikss norādīja, ka arodbiedrība neskaitāmas reizes ir mēģinājusi panākt, lai "Amazon" uzlabo strādājošo darba apstākļus noliktavās, tomēr šie centieni nav bijuši sekmīgi.

""Amazon" tērē miljonus sabiedrisko attiecību kampaņām, lai pārliecinātu sabiedrību, ka uzņēmuma noliktavas ir lieliska darba vieta. Tomēr fakti liecina, ka kļūst arvien sliktāk," uzsvēra Rikss.

Tikmēr "Amazon" kārtējo reizi noraidījis uzņēmumam adresētos pārmetumus par sliktajiem darba apstākļiem noliktavās.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka starp 2013. gada oktobri un 2016. gada decembri uz "Amazon" noliktavām, kas atrodas ASV, glābēji izsaukti vismaz 189 reizes. Zvanu iemesli – darbinieks, kuru nomāc pašnāvnieciskas domas vai kāds, kurš mēģina atņemt sev dzīvību.

"Tā ir elle. Cilvēki salūzt katru dienu,"

atklāja Džeiss Kroučs, bijušais noliktavas darbinieks no Floridas štata. Viņš stāsta, ka darbā piedzīvojis emocionālu krīzi. Vīrietis liecina, ka izjutis "lielu mentālo slodzi, jo darbs pieprasa lielā ātrumā atkārtot vienu darbību 10 stundas pēc kārtas, četras vai piecas dienas nedēļā."

Operators: "Policija, lūdzu?"

Zvanītājs: "Labdien, vēlējos izsaukt policiju uz "Amazon" noliktavu. Viena no mūsu darbiniecēm ieradusies uz darbu ar pašnāvības vēstuli, kas adresēta viņas bērniem."

Šie dati nāk no 46 noliktavām 17 ASV štatos – tā ir aptuveni ceturtdaļa no firmas noliktavām šajā valstī. Datu par pārējām noliktavām nav – vai nu nav šādu gadījumu, vai nu tie nav pienācīgi reģistrēti, vai arī firma atsakās sniegt prasītos datus.

Zvanītājs: Labdien, Jums zvana Kriss no "Amazon" krīzes gadījumu nodaļas.

Operators: Labdien.

Zvanītājs: Mums steidzami nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīna, lūdzu. Mūsu telpās ir pašnāvnieciski noskaņots darbinieks kurš trīs vai četras reizes šovakar mēģinājis sevi savainot. Viņš ir gatavs doties līdzi mediķiem.

Operators: Ar ko viņš centās sagriezties?

Zvanītājs: Ar darbā izmantojamu papīra nazi.

"Amazon", kas pieder pasaules bagātākajam cilvēkam, ir bieži kritizēti par darba apstākļiem viņu pārvaldītajās noliktavās – darbiniekiem jāstrādā augsta stresa apstākļos, veicot monotonas darbības uz ātrumu.

Darbiniekus nepārtraukti novēro digitālās kameras un tiem ir pat iepriekš noteikti laiki, kuros drīkst aiziet uz labierīcībām.

Lai gan trūkst datu, kas salīdzinātu pašnāvnieciskas tendences starp dažādu ASV uzņēmumu darbiniekiem, liecības sniedz ieskatu noliktavas strādnieku ikdienā vienā no pasaules lielākajiem uzņēmumiem.

Zvanītājs: Labdien, runā Gregs no "Amazon" krīzes novēršanas centra. Zvanu, lai paziņotu par pašnāvnieciski noskaņotu cilvēku.

Operators: Kas viņa teiktajā liecina par gatavību veikt pašnāvību?

Zvanītājs: Viņš minēja, ka jau kādu laiku domā par pašnāvību un teica, ka ir apsvēris divus iespējamos veidus. Viens ir uzkāpšana uz noliktavas otro vai trešo stāvu un nolēkšana, ko viņš ir arī mēģinājis, otrs – vēnu pārgriešana.

Uzņēmuma pārstāvji portālam "Daily Beast" pauduši, ka firma augstu vērtē savu darbinieku veselību un šī statistika ir "pavirša", turklāt netiek ņemts vērā "uzņēmuma darbinieku skaits, nostrādātās stundas, kā arī tīkla attīstība".

"Mūsu darbinieku mentālā un fiziskā labsajūta ir viena no mūsu galvenajām prioritātēm un mēs lepojamies ar saviem rezultātiem šajās jomās," rakstīts ziņojumā.

"Darbinieks jau kopš pirmās darba dienas vai pieteikties medicīniskajai palīdzībai, kā arī psiholoģiskam atbalstam 24 stundas diennaktī", saka Amazon pārstāvis.

Par līdzīgiem gadījumiem šīs pašas firmas noliktavās vēsta arī britu portāls "Mirror". Biedrība "Organise", kas iestājas par darbinieku aktīvāku iesaisti arodbiedrībās, atklāj, ka 100 "Amazon" darbinieku aptaujā vairāk nekā puse atzina, ka ir cietuši no depresijas.

Astoņi no 100 aptaujātajiem atzinuši, ka ir domājuši par pašnāvību.

Biedrības līderis Usmans Muhameds atklājis, ka "biedrība katru nedēļu saņem dučiem šausminošu stāstu no piecām lielākajām Amazon noliktavām Lielbritānijā".

Darbinieki anonīmi atklājuši savas darba pieredzes:

"Viņi uzskata, ka mums nav tiesību saslimt."

"Mani darbā piemeklēja epilepsijas lēkme un mani aizveda uz slimnīcu. Nākamajā dienā man zvanīja un jautāja, kādēļ neesmu darbā."

Daudzi darbinieki atzinuši, ka darba laikā nedzer ūdeni, lai tualetes apmeklējuma dēļ neciestu viņu produktivitātes rādījumi.

Portālam pieejamā informācija liecina, ka noliktavas darbiniekam Eseksā būtu vidēji jāapstrādā 300 preces dienā.

"Amazon" pārstāvji liecības noliedza, sakot ka "šie viedokļi nav atspoguļoti mūsu organizētajās darba aptaujās. Mēs neuzskatām, ka dotās liecības ir precīzs darba vides atainojums mūsu noliktavās."

Ja jūs vai kāds Jūsu paziņu un tuvāko lokā ir domājis vai runā par pašnāvību, zvaniet uz krīzes tālruņiem - 67222922 vai 27722292!

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu