VDD: Turpina aktualizēties labējo ekstrēmistu radītie drošības riski Eiropā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pašvaldības policijas darbinieki. Ilustratīvs attēls.
Pašvaldības policijas darbinieki. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Šonedēļ Vācijā notikušās apšaudes ir apliecinājums tam, ka turpina aktualizēties labējo ekstrēmistu radītie drošības riski Eiropā, atzina Valsts drošības dienestā (VDD).

Lai gan labējo ekstrēmistu radītie riski joprojām ir salīdzinoši mazāki nekā islāmistu teroristu draudi, arī labējo ekstrēmistu vardarbīgajām aktivitātēm ir jāpievērš arvien lielāka uzmanība, uzsvēra dienestā.

Minēto apliecina arī Latvijas pieredze. VDD atgādina, ka pērn dienestam izdevās novērst teroraktus, ko labējais ekstrēmists plānoja īstenot vairākās vietās Jūrmalā. 

VDD pret minēto personu sāka kriminālprocesu, un kratīšanā personas dzīvesvietā tika izņemti pneimatiskie ieroči, to munīcija un medību dunču kolekcija, kā arī konstatēti pietiekami detalizēti plāni par gatavošanos veikt vardarbīgus uzbrukumus vairākās vietās Jūrmalā.

Papildus persona dažādās interneta vietnēs ilgstoši bija publicējusi pret krievu un romu tautības Latvijas iedzīvotājiem vērstus komentārus, kā arī nacistiskās Vācijas armiju un labējo ekstrēmistu Andersu Bēringu-Breivīku slavinošus ierakstus. Minētie ieraksti saturēja arī aicinājumus iznīcināt minētās etniskās grupas.

Ekspertīzē persona tika atzīta par nepieskaitāmu, un tai piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis - ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā Hānavā, Vācijā, notika divas apšaudes, kurās tika nogalināti deviņi cilvēki. 43 gadus vecais aizdomās turamais un viņa 72 gadus vecā māte vēlāk tika atrasti miruši kādā dzīvoklī netālu no otrās apšaudes vietas.

Tiek uzskatīts, ka aizdomās turamais rīkojies viens, pēc tam nogalinājis savu māti un izdarījis pašnāvību.

Policija uzskata, ka slepkavam bijuši izteikti rasistiski uzskati. Arī Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers apstiprinājis, ka šis noziegums tiek uzskatīts par rasistiski motivētu teroraktu. 

Viņš norādījis, ka šis ir "trešais labējā spārna teroristu uzbrukums pāris mēnešu laikā".

Mediji ziņoja, ka upuru vidū ir bijuši vairāki turki un kurdi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu