Kas jādara pēc ceļu satiksmes negadījuma, lai saņemtu pienākošos atlīdzību?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Latvijā ikvienam transportlīdzeklim obligāti jābūt aprīkotam ar derīgu octa polisi. Šī polise attiecas uz situācijām, kad persona izraisa ceļu satiksmes negadījumu un rada zaudējumus trešajai personai un/vai tās mantai, kā arī apkārtējai videi. Jāņem vērā, ka apdrošināšana kompensē gan materiālos, gan nemateriālos (morālos) zaudējumus.

Tomēr, lai saņemtu pienākošos atlīdzību, nepieciešams ievērot nosacījumus un rīkoties pēc visiem vienāda, strikti noteikta plāna.

Negadījuma apstākļu fiksēšana

Fiksēt negadījuma apstākļus iespējams divos veidos – sastādot saskaņoto paziņojumu vai izsaucot uz notikuma vietu Valsts policiju. Sākumā vislabāk, protams, uzreiz nofotografēt negadījuma vietu un negadījumā iesaistītos transportlīdzekļus – ja atrisinājuma procesā radīsies kādas problēmas, pierādījums fotogrāfijas veidā būt ļoti noderīgs, izšķirošs. Taču neaizmirstiet fotogrāfijas esamību atzīmēt saskaņotajā paziņojumā, kas apstiprina notikušo ar abu pušu parakstiem.

Ja noticis ceļu negadījums, ieteicams rīkoties operatīvi, un, ja iespējams, negaidīt policiju, bet gan vienoties un sastādīt saskaņoto paziņojumu.

Kādos gadījumos drīkst un pat ieteicams sastādīt saskaņoto paziņojumu?

  • Negadījumā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi.
  • Transportlīdzekļiem radušies minimāli bojājumi.
  • Negadījumā nav cietušo personu.
  • Negadījumā nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai vai iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu.

Ja negadījums neatbilst kaut vienam no šiem faktoriem, uz notikuma vietu obligāti jāizsauc Ceļu policija!

Tomēr atcerieties - saskaņotā paziņojuma neaizpildīšana situācijās, kad to vajadzētu darīt, ietekmē satiksmes drošību. Brīžos, kad notikuši nelieli negadījumi un iesaistītās personas nevar vienoties, taču gaida policiju, kas atvedīs vai palīdzēs aizpildīt šo veidlapu, policijas spēki tiek novirzīti no citu svarīgu uzdevumu pildīšanas.

Kādēļ saskaņotais paziņojums ir labākais risinājums?

  • Izsaukto policiju var nākties gaidīt pat vairākas stundas, jo tās pienākums sākumā ir tikt galā ar citiem, nopietnākiem negadījumiem, kuros ir cietušie.
  • Uz ceļa, kur noticis negadījums, var sākt veidoties satiksmes traucējumi, piemēram, sastrēgums – jo ātrāk sastādīsiet saskaņoto paziņojumu, jo ātrāk atbrīvosiet negadījuma vietu.
  • Bieži vien, kad atbrauc policija, tāpat tiek ieteikts sastādīt to pašu saskaņoto paziņojumu, tādēļ nav nepieciešams vilkt laiku garumā.

Došanās pie apdrošinātāja

Kad negadījuma apstākļi ir fiksēti, cietušajam jāvēršas pie vainīgās puses apdrošinātāja. Ja cietušajam ir derīga octa ar papildu pakalpojumu, viņš var vērsties arī pie sava apdrošinātāja. Papildu pakalpojums šādā situācijā var būt izšķirošs - apmeklē Octas.lv un apskati piedāvātās iespējas!

Cietušajam jāiesniedz pieteikums par nodarītajiem zaudējumiem – to iespējams izdarīt gan klātienē, gan telefoniski vai apdrošinātāja interneta vietnē. Svarīgi - saskaņotais paziņojums jāiesniedz vainīgās puses apdrošinātājam gada laikā, savukārt vainīgajam saskaņotais paziņojums jāiesniedz savam apdrošinātājam 10 dienu laikā! Savukārt, ja negadījuma apstākļus fiksējusi policija, rīcības un risinājuma kārtība nemainās. Tādā gadījumā apdrošinātājs pats pieprasa informāciju par konkrēto negadījumu no policijas, kas sastādījusi protokolu.

Pēc pieteikuma saņemšanas, ja apstākļi ir apgrūtināti, apdrošinātājs var nosūtīt cietušo transportlīdzekli veikt tehnisko apskati, lai novērtētu precīzu reālo zaudējumu apmēru. Tāpat apdrošinātājs vērtē kopējos negadījuma apstākļus. Gala lēmums par nodarīto zaudējumu un atlīdzības apmēriem tiek pieņemts mēneša laikā, kopš apdrošinātājs saņēmis visus nepieciešamos dokumentus. Lēmumu dara zināmu abām negadījumā iesaistītajām pusēm.

Svarīgi - ja persona pēc negadījuma vēlas saņemt no apdrošināšanas kompānijas atlīdzību arī par morālo kaitējumu, prasība jāpiesaka trīs gadu laikā no apdrošināšanas gadījuma iestāšanās!

Ja viena no pusēm pamet negadījuma vietu

Ja viena no negadījumā iesaistītajām pusēm pamet negadījuma vietu un neaizpilda, atsakās vai abpusēji nav iespējams aizpildīt saskaņoto paziņojumu, otrai pusei par to uzreiz jāziņo policijai! Šādā gadījumā pieteikumu par negadījumā radītajiem zaudējumiem cietušais iesniedz otras puses apdrošinātājam vai LTAB, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda (ja otrai pusei nav bijusi apdrošināta civiltiesiskā atbildība). Apdrošinātāju, kam šādā gadījumā nepieciešams iesniegt prasību, iespējams noskaidrot pēc transportlīdzekļa reģistrācijas numura.

Ņemot vērā, cik svarīga šādās situācijās ir apdrošināšana, izmanto octa kalkulatoru un jau tūlīt aprēķini sev labāko polises cenu!

Situācijā, kad viena no pusēm pametusi negadījuma vietu, transportlīdzekļa reģistrācijas numuram ir izšķiroša nozīme. Ja nav iespējams noskaidrot pametušās puses identitāti, respektīvi, negadījuma vaininieku, tad nav iespējams saņemt atlīdzību par mantai nodarītajiem zaudējumiem. Jāsaprot, ka šādā gadījumā atlīdzību izmaksā no Garantijas fonda, un tikai par morālajiem zaudējumiem.

Nekādu mutisko vienošanos

Mutiska vienošanās par to, kā abas puses rīkosies pēc negadījuma, ir visbiežāk pieļautā kļūda. Atceries - ja noticis ceļu satiksmes negadījums, jārīkojas saskaņā ar noteikumiem, sastādot saskaņoto paziņojumu vai, ja to nav iespējams izdarīt, izsaucot policiju. Situācijā, kad cietusī puse paļaujas uz vainīgās puses godīgumu, tā neapzinās bēdīgās sekas. Vēlāk cietušajai pusei tas var radīt pamatīgus zaudējumus un vilšanos, jo nebūs iespējams saņemt pienākošos apdrošinātāja atlīdzību.

Tāpat daudzi transportlīdzekļu vadītāji šādas situācijas un citu godprātīgumu izmanto ļaunprātīgi, un ar to ir jārēķinās. Situācijā, kad ceļu satiksmes negadījums netiek fiksēts un kāda no pusēm, vienojoties ar otru iesaistīto pusi un gūstot mutvārdu atļauju devusies prom, tas tiek uzskatīts par negadījuma vietas atstāšanu. Pēc tam puse, kas iepriekš devusi mutvārdu atļauju, var pārdomāt un izsaukt policiju. Tādā gadījumā personai, kas pametusi notikuma vietu, tiks piemērots sods vai pat transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana uz konkrētu laiku.

Diemžēl ne visi rīkojas godīgi, tāpēc ceļu satiksmes noteikumi strikti paredz, kāda ir autovadītāju rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma, un tas ir jāievēro!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu