Video Talsu novadā pie ezera izliktas paštaisītas lamatas, kas apdraud dabas taku apmeklētājus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Kāds vietējais Talsu novada iedzīvotājs dodoties pastaigā Mordangas ezera apkaimē piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu. Vīrietis uzdūrās vairākiem koka gabaliem, kuros sadzītas naglas un skrūves. Izskanējuši vairāki minējumi, ka tās varētu būt lamatas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Video: "Bez Tabu" sižets

"Bieži ar ģimeni dodamies pastaigāties pa mežu. Tikai šoreiz neplānoti sanāca gandrīz – ne tikai mašīnai riepas saplēst, kas nebūtu tik briesmīgi, bet gan manam mazajam, kas skraidīja pa celiņu un čiekurus lasīja, gandrīz kāju uzlikt vai pašam uzkrist! Esiet modri un skatieties, kur braucat, liekat kāju, jo šoreiz uz abām pusēm saskrūvētas skrūves saknēs bija Mordangas mežos," savā sociālā tīklā "Facebook" kontā rakstīja vietējais iedzīvotājs Rihards Pakalns.

Publicētais ieraksts raisīja pamatīgu viedokļu apmaiņu. Vieni slavē šādu un līdzīgu lamatu licējus, lai tādējādi apkarotu pa mežu braucošos motociklistus un kvadriciklistus. Tikmēr citi atkal ir pret šādām darbībām, jo tās apdraud pilnīgi visus, kuri sper soli mežā.

"Ar kvadricikliem ir gan, un motocikliem arī. Bet tur, lai kāds liktu iekšā naglas… It kā visi pazīstami tie iemītnieki tajos ezeros. Es nezinu, vai pensionārs ies liks naglas iekšā," raidījumam "Bez Tabu" norādīja ezera apkaimē dzīvojošā Monika.

Gandrīz visa teritorija ap Mordangas ezeru piederot "Latvijas valsts mežiem". Tikmēr ezera vidū uz savdabīgas pussalas atrodas "Latvijas autoceļu uzturētāju" Mācību centrs. Teritorijas darbinieks Andis apstiprina, ka ezera apkaimi patiešām izmanto motociklisti, taču viņš ar tiem ļoti labi sadzīvojot. Tiesa gan, lielu skādi nodara citi atpūtnieki, kuri aiz sevis ezera krastā atstāj lielu miskasti.

"Šeit ir tā trauslā josla starp mežu un pļavu turētājiem un motobraucējiem. Motobraucējiem kaut kur braukt vajag, tas ir skaidrs. Savukārt tie zemju turētāji atkal ir pikti. Cik tad nu tālu tas var eskalēties – ja tu, maita, liksi man skrūves, nu tad gan es tev zemeņu dobes izbraukāšu, un pamēģini mani noķert, tādus putekļus sataisīšu… Vai vajag mums tur tādu kariņu starp motociklistiem un zemju turētājiem. Es tomēr aicinātu uz kopīga risinājuma rašanu šai problēmai," sacīja Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis.

"Motociklisti braukā pa dzīvnieku takām, izbraukā zemsedzi. Vienvārdsakot, es gribētu teikt, ka mežā nevar uzvesties kā mājās, vienmēr ir jāuzvedas kā ciemos," sacīja Valsts meža dienesta ģenerāldirektora vietnieks Normunds Jurkāns.

Gan motobraucēji un satiksmes eksperti, gan likumsargi un mežu sargātāji mēģina rast kompromisu. Ar īpašo ētikas kodeksu motobraucējus aicina cienīt dabu un zemju īpašnieku tiesības, bet privāto teritoriju saimniekus aicina būt pretimnākošākiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu