Desmitiem bijušo "Diamond Princess" pasažieru konstatēts "Covid-19", vīruss turpina izplatīties arī citviet

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākiem desmitiem pasažieru pēc nokāpšanas no kruīza kuģa "Diamond Princess", kam jaunā koronavīrusa "Covid-19" dēļ bija tika noteikta karantīna, parādījušies vīrusam raksturīgie simptomi un viņi lūgti doties pie ārsta un pārbaudīties, trešdien, 26. februārī, paziņojis Japānas veselības ministrs.

Valdība ir sazinājusies ar 813 bijušajiem "Diamond Princess" pasažieriem.

Uz kuģa atradās vairāk nekā 3700 pasažieru un apkalpes locekļu. 5. februārī Japāna noteica "Diamond Princess" karantīnu pēc tam, kad kādam no bijušajiem pasažieriem bija diagnosticēts "Covid-19".

24. februārī 691 pasažierim bija konstatēta inficēšanās ar koronavīrusu, un 25. februārī Japānas Veselības ministrija apstiprināja, ka četri pasažieri ir miruši pēc inficēšanās ar vīrusu.

Aptuveni 970 cilvēkiem, kuriem pēc 14 dienu karantīnas koronavīrusa "Covid-19" tests bija negatīvs, pagājušajā nedēļā tika atļauts nokāpt no kuģa. Taču vēlāk tika konstatēts, ka vairāki no viņiem tomēr ir inficējušies.

Japānas Veselības ministrija atklājusi, ka 45 cilvēkiem parādījušies simptomi, un lūgusi viņus doties pie ārsta un pārbaudīties.

Japāna ir izpelnījusies kritiku par savu rīcību situācijā ar "Diamond Princess", sevišķi pēc tam, kad atklājās, ka dažiem pasažieriem, kas tika izlaisti no kuģa, pēc tam tika konstatēta inficēšanās ar "Covid-19".

Pasažieriem, kuriem tika atļauts nokāpt no kuģa, tika lūgts palikt iekštelpās un nekontaktēties ar citiem cilvēkiem, bet nekādi oficiāli ierobežojumi viņiem netikta noteikti.

Arī vairākiem ārvalstu pilsoņiem, kas tika repatriēti uz Austrāliju un Honkongu, apstiprināta inficēšanās ar koronavīrusu, lai gan iepriekš tests bijis negatīvs.

Japānas opozīcija ir pārmetusi valdībai, ka tā nav noteikusi jaunu 14 dienu karantīnu visiem cilvēkiem, kas tika izlaisti no kuģa.

Valstis, kas repatriēja savus pilsoņus, kas atradās uz "Diamond Princess", ir piemērojušas viņiem vēl vienu izolācijas periodu, pieļaujot, ka karantīna uz kuģa netika īstenota gana efektīvi.

Savukārt Ķīnā "Covid-19" upuru skaits ir pieaudzis līdz 2715, pēdējo 24 stundu laikā ar šo vīrusu nomirstot 52 cilvēkiem, kas ir lēnākais upuru skaita pieaugums vienā diennaktī vairāk nekā triju nedēļu laikā, trešdien paziņoja Nacionālā veselības komisija. 

Visi jaunie nāves gadījumi bijuši uzliesmojuma epicentrā Hubei provincē.

Infekcijas gadījumu skaits pēdējo 24 stundu laikā ir pieaudzis par 406, no kuriem 401 bijuši Hubei provincē, un sasniedzis 78 064. 

Koronavīruss ir izplatījies uz vairākiem desmitiem citu valstu un rada pieaugošas bažas sakarā ar jaunām uzliesmojuma vietām Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āzijā.

Ķīnā pieaug bažas, ka ārvalstīs, sevišķi Dienvidkorejā, konstatētie koronavīrusa gadījumi var novest pie jauniem uzliesmojumiem Ķīnā.

Nankinas pilsētas varas iestādes otrdien noteica karantīnu 94 cilvēkiem, kas ar lidmašīnu ieradās no Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas, jo trim cilvēkiem šajā lidmašīnā bija konstatēts drudzis. 

Dienvidkorejā ar "Covid-19" inficēto cilvēku skaits ir pārsniedzis tūkstoti, bet ar to mirušo skaits pieaudzis līdz 11, trešdien paziņoja Korejas Slimību kontroles un novēršanas centrs.

Pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti 169 jauni inficēšanās gadījumi, palielinot kopējo inficēšanās gadījumu skaitu līdz 1146. Vīrusa izraisīto nāves gadījumu skaits ir pieaudzis no 10 līdz 11.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums Dienvidkorejā, galvenokārt Gjonsanpukto provinces Degu un Čondo pilsētās, ir lielākais ārpus Ķīnas, kur šīs vīruss sāka izplatīties pērnā gada decembrī.

No jaunajiem inficēšanās gadījumiem 153 reģistrēti Gjonsanpukto provincē, tai skaitā 134 Degu pilsētā.

Lielākā daļa no inficēšanās gadījumiem Dienvidkorejā ir saistīti ar vienu baznīcu pie Degu pilsētas un ar slimnīcu Čondo pilsētā.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins otrdien raksturoja situāciju valstī kā "ļoti nopietnu" un piebilda, ka ir ļoti svarīgi nākamās nedēļas laikā apkarot vīrusa izplatīšanos.

ASV armija paziņoja, ka ir ievietots karantīnā 23 gadus vecs amerikāņu karavīrs Dienvidkorejā, kuram "Covid-19" tests ir pozitīvs. Viņš bija bāzēts ASV armijas bāzē "Camp Caroll" kādā pilsētā pie Degu un šonedēļ bija apmeklējis ASV armijas bāzi "Camp Walker" Degu pilsētā. 

"Covid-19" izplatoties pasaulē un veselības aizsardzības amatpersonām brīdinot par aizvien lielāku globālas pandēmijas iespējamību, akciju cenas tirgos otrdien turpināja kristies

Volstrītā akciju cenu kritums paātrinājās pēc ASV veselības iestāžu brīdinājuma, ka koronavīruss varētu skart pasaules lielāko ekonomiku.

Lai gan zelta cenas nedaudz saruka, investoru pievēršanās drošām investīcijām palielināja ASV Finanšu ministrijas obligāciju pieprasījumu, samazinot 10 gadu obligācijas ienesīgumu līdz visu laiku zemākajam līmenim.

"ASV investori pamazām redz, ka globālās ekonomikas izaugsmes perspektīvas samazinās," sacīja "Meeschaert Financial Services" analītiķis Gregorijs Volohins.

"Ar pēdējo triju vai četru dienu ziņām ir grūti būt optimistam."

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien kritās par 3,2% līdz 27 081,36 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 3,0% līdz 3128,21 punktam, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 2,8% līdz 8965,61 punktam.

Londonas biržas indekss FTSE 100 otrdien kritās par 1,9% līdz 7017,88 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 1,9% līdz 12 790,49 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 1,9% līdz 5679,68 punktiem. Milānas biržas indekss FTSE MIB kritās par 1,4% līdz 23 090,44 punktiem, bet Madrides biržas indekss IBEX 35 saruka par 2,5% līdz 9250,80 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien kritās par 3,0% līdz 49,90 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 2,4% līdz 54,95 dolāriem par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru otrdien pieauga no 1,0854 līdz 1,0883 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru kāpa no 1,2924 līdz 1,3001 dolāram par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 110,72 līdz 110,20 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 83,98 līdz 83,69 pensiem par eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu