Kā "saules vitamīns" spēj palīdzēt pret saaukstēšanos?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta atbalstītais pētījums apstiprina, ka, lietojot D vitamīnu regulārās un pietiekamās devās, var samazināt elpceļu slimību risku pat par 50%, vēsta portāls "Telegraph". D vitamīna lietošana ik dienas var pasargāt cilvēkus no saaukstēšanās slimībām, kas mūsu platuma grādos sevišķi aktuālas ir rudens un ziemas mēnešos

Pētījums publicēts laikrakstā  "British Medical Journal", un tajā piedalījušies gandrīz 11 000 cilvēku no visas pasaules. Tika pētīta D vitamīna ietekme uz vairākām elpceļu slimībām - bronhītu, pneimoniju, vidusauss iekaisumu un saaukstēšanos. Pētījums ilga vairākus gadus.

Pētījums parādīja, ka regulāra un pietiekama D vitamīna uzņemšana samazina ar akūtām elpceļu infekcijām saslimušo skaitu par 12%. Savukārt cilvēkiem, kuriem konstatēts D vitamīna deficīts, regulāra vitamīna D uzņemšana samazina saslimšanas risku pat par 50%.

Pētījuma vadītājs profesors Adrians Martino (Adrian Martineau): "Šis grandiozais pētījums devis pirmos pilnīgi drošos pierādījumus, ka D vitamīns patiešām pasargā no elpceļu infekcijām."

D vitamīns - saules vitamīns

D vitamīnu dabiskā veidā cilvēki uzņem no saules gaismas. Lai arī dažādi ēdieni satur D vitamīnu (piemēram, treknas zivis), ir grūti nodrošināt regulāru un pietiekamu D vitamīna devu visu gadu. Sevišķi pēdējos gados Latvijā, kad saule mūs lutina arvien mazāk un saaukstēties viegli var pat vasaras vidū.

Līdz šim pētījumi lielākoties fokusējās uz D vitamīna pozitīvo ietekmi uz cilvēku kaulu veselību jeb D vitamīna galveno funkciju - nodrošināt kalcija un fosfora uzsūkšanos organismā, veicinot veselīgu kaulu augšanu un attīstību.

Tomēr jau daudzus gadus zinātnieki mēģinājuši atklāt saikni starp D vitamīnu un elpceļu slimībām, balstoties novērojumā, ka šīs slimības ir biežāk sastopamas rudenī un ziemā - tieši tad, kad samazinās iespēja uzņemt D vitamīnu dabiskā veidā no saules stariem.

Tiek uzskatīts, ka D vitamīns palielina antibakteriālo peptīdu (dabiskām antibiotikām līdzīgu vielu) daudzumu plaušās, tādējādi samazinot elpceļu slimību risku.

D vitamīns imunitātei un kaulu veselībai

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, zinātnieki ikvienam iesaka nopietni apsvērt D vitamīna papildu uzņemšanu ar uztura bagātinātājiem rudenī un ziemā, lai rūpētos par imunitāti un kaulu veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu