Jaunākā informācija par pirmo saslimušo Latvijā (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Latvijā pirmā ar koronavīrusu "Covid-19" saslimusī ir kopā ar ģimeni ceļojusi no Milānas Itālijā caur Minheni uz Rīgu, pirmdien, 2. martā, preses konferencē sacīja atbildīgās amatpersonas. 

Saslimusī sieviete nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā. Kopā ar viņu ārstniecības iestādē nogādāts arī sievietes bērns. Tiesa, bērnam "Covid-19" nav konstatēts. 

Stacionētā paciente pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvjiem vērsusies pati. 

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka "airBaltic" lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" sestdien, 29. februārī, plkst. 15.40 izlidojusi no Minhenes un plkst. 17.55 ielidojusi Rīgā.

Inficēšanās notikusi Itālijā.

Perevoščikovs norādīja - tā kā pacientei nebija saslimšanas simptomu ceļojuma laikā, risks inficēties pārējiem pasažieriem esot niecīgs, bet aicināja cilvēkiem, kuri bijuši šajā reisā vai atgriezušies no citiem koronavīrusa izplatības reģioniem, novērot savu veselības stāvokli un simptomu gadījumā vērsties pie mediķiem. 

Atbildīgie dienesti norāda, ka speciālistiem ir visa nepieciešamā informācija par ceļojumu, kā arī lidmašīnas pasažieriem. Identificētas tuvākās kontaktpersonas, kas sēdējušas tuvu saslimušajai personai. 

Speciālisti norāda, ka šādā gadījumā "sēdēt tuvu" nozīmē - divi krēsli priekšā un divi - aizmugurē. 

Video: Informē par pirmo "Covid-19" pacientu Latvijā

Kā pasargāt sevi un tuviniekus no inficēšanās ar "Covid-19"?

Esmu tikko atgriezies no ārzemēm. Vai man jāzvana "ātrajai palīdzībai"?

Ja 14 dienu laikā esi ceļojis un uzturējies Ķīnā (vai citā valstī, kur konstatēts Covid-19 uzliesmojums) vai bijis ciešs kontakts ar koronavīrusa infekcijas slimnieku un ir parādījies kāds no šiem simptomiem – klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums, jāpaliek mājās un jāzvana 113 (Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam) un jāinformē par to, ka pēdējo 14 dienu laikā esi bijis vietā, kur konstatēs koronavīrusa uzliesmojums. Tālāk ārsti lems par turpmāku izmeklēšanu. 

Vai Reksis un Muris var izplatīt koronavīrusu? 

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izplatītā informācija liecina, ka šobrīd nav pierādījumu tam, ka mājdzīvnieki, piemēram, suņi un kaķi varētu būt inficēti ar šo vīrusu.

Speciālisti gan atgādina – pēc katra kontakta ar mājdzīvnieku jāatceras nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni. "Tā ir ikdienas piesardzība, kas pasargā no vairākām infekcijām, ko pārnēsā dzīvnieki," atgādina mediķi. 

Man ir aizdomas, ka esmu inficējies. Dodos uz tuvāko ārstniecības iestādi? 

Nē. Visus pacientus ar aizdomām par jauno koronavīrusu nogādā Infektoloģijas centrā Rīgā. Tur viņi izolācijas palātā gaida testēšanas rezultātus.

Vai ir zāles pret koronavīrusu? 

Kembridžā bāzēta moderno terapiju un biotehnoloģiju kompānija nosūtījusi izmēģinājumiem pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu "Covid-19", vēsta žurnāls "Time".

Vakcīna tika radīta 42 dienas pēc "Covid-19" vīrusa ģenētiskās sekvencēšanas, ko janvāra vidū paveica Ķīnas zinātnieki. Vakcīnas nosūtītas uz Nacionālo alerģijas un infekcijas slimību institūtu Betesdā, ASV.

Vai Latvijai ir plāns? 

Ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien, 25. februārī, pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Plašāku informāciju par to, kā pasargāt sevi un tuviniekus no koronavīrusa uzliesmojuma, meklē šeit.

Pirmie koronavīrusa gadījumi Lietuvā un Igaunijā

Igaunijā pirmā inficētā persona bija Irānas pilsonis

Irānas pilsonis ar avioreisu no Stambulas uz Rīgu pagājušajā trešdienā, 26. februārī, ielidoja Latvijas galvaspilsētā un pēc tam devās uz Tallinu.

Viņš Rīgā ielidoja no Irānas tranzītā caur Turciju. Uz Rīgu no Turcijas tiešos reisus veic Turcijas aviokompānija "Turkish Airlines", kuras lidmašīna no Stambulas trešdien ielidoja Rīgā plkst. 11.20. No starptautiskās lidostas "Rīga" uz pilsētas centru viņš devās ar sabiedrisko transportu. Latvijas galvaspilsētā viņš pavadīja aptuveni 2,5 stundas.

Autobusu satiksmes kompānija "Lux Express" paziņoja, ka inficētais Irānas pilsonis izbraucis ar tās autobusu no Rīgas plkst. 14 un ieradies Tallinā plkst. 18.30.

Uz šo reisu tika pārdotas 24 biļetes, taču autobusā bija 22 cilvēki - 21 pasažieris un autobusa vadītājs. "Lux Express" esot nodeva ziņas par reisa pasažieriem Igaunijas Veselības departamentam, kas ar viņiem visiem sazinājās.

Lietuvā pirmā inficētā persona bijusi vietējā iedzīvotāja, kas atgriezusies no Itālijas

Lietuvā pirmais gadījums konstatēts tika pagājušajā 39 gadus veca Šauļu iedzīvotāja bija atgriezusies no Itālijas ziemeļu pilsētas Veronas. Inficētā sieviete esot ievietota izolatorā Šauļu slimnīcā, bet trīs viņas ģimenes locekļi tiek novēroti.  

"Tiek ziņots, ka šai pacientei ir viegli simptomi, šobrīd viņai nav temperatūras, tiek veikta nepieciešamā ārstēšanās. Šīs sievietes, kā arī kā citu ceļotāju, kas atgriežas no vīrusa skartajām zonām, monitorings tiek veikts kopš atgriešanās brīža Lietuvā," paziņojumā norādīja ministrija.

Trim pacientes ģimenes locekļiem, kas arī tiek novēroti slimnīcā, šobrīd nav koronavīrusa simptomu.

Kā pareizi mazgāt rokas?

Gan ārvalstu, gan vietējās atbildīgās instances uzsver, ka jāsargā sevi, uzturot personīgo higiēnu un regulāri mazgājot rokas. Atkārtošana ir zināšanu māte - kā pareizi mazgāt rokas?

Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) mājaslapā ir sīki izskaidrots un ilustrēts, kā pareizi ir jāmazgā rokas.

Svarīgākais nav roku mazgāšanas reižu skaits (piemēram, 10 reizes dienā), bet gan to mazgāšana tad, kad tas ir īpaši nozīmīgi:

  • pēc tualetes apmeklēšanas;
  • pēc autiņbiksīšu maiņas bērnam vai palīdzības bērnam apmeklējot tualeti;
  • pēc deguna šņaukšanas, klepošanas vai šķaudīšanas;
  • pēc pieskaršanās dzīvniekiem, dzīvnieku barošanas vai to atkritumu savākšanas;
  • pēc uzkopšanas darbiem un pieskaršanās atkritumiem;
  • pēc sabiedrisko vietu apmeklēšanas, tajā skaitā, atgriežoties mājās, atnākot uz bērnudārzu vai skolu;
  • pirms ēšanas un dzeršanas, vai ēdiena pasniegšanas;
  • pirms un pēc ēdiena gatavošanas;
  • pirms un pēc brūces apkopšanas;
  • pirms zāļu lietošanas, dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas, rīcības ar kontaktlēcām;
  • kad rokas ir acīmredzami netīras;
  • ja konkrētā situācijā rodas šaubas par roku tīrību;
  • pēc infekcijas slimnieka aprūpes vai pēc kontakta ar slimnieka aprūpes priekšmetiem, rotaļlietām un citiem priekšmetiem, ar kuriem slimniekam ir kontakts.

Kā pareizi mazgāt rokas? 

Foto: Ekrānuzņēmums no spkc.gov.lv
  • Pirms roku mazgāšanas jāpārliecinās, vai pie roku mazgātnes ir visi nepieciešamie piederumi roku mazgāšanai.
  • Saslapina rokas un apakšdelmus zem tekošas ūdens strūklas.
  • Pārklāj rokas ar ziepēm (ieteicams izmantot šķidrās ziepes no slēgta trauka,jo uz cieto ziepju virsmām un ziepju traukos var saglabāties dažādi mikroorganismi no iepriekšējiem lietotājiem).
  • Ziepes rokās saputo.
  • Vismaz 15 sekundes enerģiski ieziepē visas roku virsmas, jo katra mazgāšanas līdzekļa efektivitāte ir atkarīga no tā iedarbības laika.
  • To veicot, kārtīgi no visām pusēm berž plaukstas, pirkstu starpas, pirkstu galus pretējās rokas delnās, abu plaukstu virspusi, abus īkšķus pretējās rokas delnās, kā arī iztīra nagus.
  •  Šajā laikā rokas nevajag turēt zem ūdens strūklas. Jāatceras, ka pēc paviršas mazgāšanas uz rokām paliek vietas, kur var saglabāties infekcijas slimību izraisītāji.
  • Vismaz 10 sekundes rokas skalo zem tekošas ūdens strūklas.
  • Roku mazgāšanas laikā izvairās no ūdens šļakstīšanās vai pieskaršanās izlietnei.
  • Rokas nosusina ar tīru dvieli. Ārpus dzīvesvietas ieteicams izmantot vienreizlietojamos papīra dvieļus. Koplietojamie auduma dvieļi nav ieteicami, jo nav zināms, cik rūpīgi un efektīvi rokas nomazgāja cilvēki, kuri lietoja dvieli pirms Jums. Ar roku regulējamu ūdens krānu (maisītāju) aizgriež ar papīra dvieļa palīdzību. Uz ūdens krāna rokturiem var atrasties infekcijas slimību izraisītāji, jo tiem pieskaras arī pirms roku mazgāšanas.
  • Papīra dvieli met atkritumu tvertnē, nepieskaroties papīrgrozam ar rokām.
  • Ja nav pieejams aprīkojums roku mazgāšanai, ir pārtraukta ūdens padeve vai nav pieejams dzeramā ūdens kritērijiem atbilstošs ūdens, roku dezinfekciju var veikt bez mazgāšanas, lietojot ātras iedarbības roku dezinfekcijas līdzekli. Roku dezinfekciju bez mazgāšanas vēlama tikai tad, ja rokas nav acīmredzami netīras.
Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu