Nīderlandē sākusies tiesa par MH17 notriekšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
MH17 atlūzas.
MH17 atlūzas. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandē pirmdien, 9. martā, sākusies tiesas prāva par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Austrumukrainas 2014. gada jūlijā.

Nīderlandes tiesneši pirmdien nosprieda, ka četru apsūdzēto tiesāšana var notikt, neraugoties uz to, ka neviens no viņiem tiesā nav ieradies.

Trīs aizdomās turamo - Krievijas pilsoņu Igora Girkina un Sergeja Dubinska, kā arī Ukrainas pilsoņa Leonīda Harčenko - tiesāšana var notikt aizmuguriski, paziņoja vecākais tiesnesis Hendriks Stēnheiss.

"Mēs pieņemam, ka viņi ir atteikušies no savām tiesībām būt klāt, jo viņi augstu nevērtē savas tiesības būt klāt," sacīja Stēnheiss, norādot, ka bijuši mēģinājumi apsūdzētos izsaukt uz tiesu gan ar pasta, gan sociālo mediju starpniecību.

Ceturto aizdomās turamo Krievijas pilsoni Oļegu Pulatovu pārstāvēs advokāts, bet arī viņš pats prāvā nebūs klāt, piebilda tiesnesis.

Prāva notiek pēc Nīderlandes likumiem, un tiesas kolēģijā ir pieci tiesneši - trīs pastāvīgie un divi vietnieki.

Sēdes ieplānotas līdz 2021. gada marta beigām, un tām varēs sekot līdzi translācijā internetā.

Prāva notiek Badhūvedorpā netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas, no kuras liktenīgajā reisā 2014. gada 17. jūlijā devās Malaizijas lidmašīna.

Nīderlandes prokuratūra februārī izvirzīja apsūdzības četriem aizdomās turamajiem par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un izsauca viņus uz izmeklēšanas procedūrām.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušā gada jūnijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņu aizturēšanai izdoti starptautiskie orderi.

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014. gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklētāji iepriekš paziņojuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz Ukrainu tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Nīderlandes vadītā izmeklēšanas komanda pērn paziņoja, ka četri aizdomās turamie ir atbildīgi par pretgaisa raķešu sistēmas "Buk" atvešanu no Krievijas uz konflikta zonu Ukrainas austrumos.

Bijušais Krievijas Federālā Drošības dienesta pulkvedis Girkins lidmašīnas notriekšanas laikā Austrumukrainas Doņeckas apgabalā bija prokrievisko kaujinieku augstākais militārais komandieris, norāda izmeklēšanas komanda.

Dubinskis un Pulatovs bija saistīti ar Krievijas militāro izlūkdienestu.

Ukrainas pilsonis Harčenko bija atbildīgs par kaujas vienību kara plosītajā Ukrainas Doņeckas apgabalā, norāda izmeklētāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu