"Kad ir jau tūkstošiem saslimušo, vairs nevienam nešķiet, ka koronavīrusa draudi tiek pārspīlēti." Atklāta saruna ar Milānā dzīvojošu latvieti (4)

Foto: ANDREA FASANI / EPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pasaules uzmanība nu ir pievērsta Itālijai, ko Pasaules Veselības organizācija ir nodēvējusi par jaunā koronavīrusa Covid-19 uzliesmojuma epicentru. Desmit tūkstošiem saslimušo un vairāk nekā divi tūkstoši mirušo.

"Kad inficēto skaits bija neliels, mēs arī domājām, kas tad tur? Pie mums jau nebūs tik nopietni..." Portāls "Apollo" sazinājās ar Milānā dzīvojošo Lieni Zaganti, lai uzzinātu, kāda situācija šobrīd ir Itālijā.

Jautāta, kā Liene jūtas, viņa nedaudz apmulst, bet uzsver, ka jūtoties labi, viss esot kārtībā. Viņa jau no 24. februāra strādā no mājām. "Tajā vakarā paziņoja par to, ka Lombardijas reģionā tiek plānots slēgt izglītības iestādes, muzejus un bāri darbosies vien līdz pulksten 18. Cilvēki arī tika aicināti pašizolēties un strādāt no mājām."

Liene sarunā ar portālu ir atklāta un pauž, ka dzīve pēc darba laika, kas tika pavadīts mājās, gan nemainījās.

"Pārsvarā visi domāja, ka nav nemaz tik daudz saslimušo. Viss būs normāli. "Pat, ja saslimšu, es taču esmu jauns - izdzīvošu!" Un tad dienu pēc dienas skaitļi ar inficēšanās gadījumiem sāka ļoti strauji pieaugt un mūsu domas mainījās..."

Itālijā dzīvojošā latviete atklāj, ka, noraugoties uz inficēšanās gadījumu straujo kāpumu, itālieši un viņa to starpā saprata, ka pašizolēšanās nav domāta par katru individuāli, bet par slimības izplatības ierobežošanu kopumā.

"Varbūt nāves gadījumu procents nemaz nav tik šausmīgs, bet, ja tik īsā laikā saslimst tik daudz cilvēku... Tas ir milzīgs slogs medicīnas aprūpes sistēmai."

Karantīna kā vienīgā izeja

Kopš pagājušās pirmdienas, 9. marta, Itālijā visai valstij ir noteikta karantīna. "Karantīna ir ļoti, ļoti strikta," norāda Liene.

Tukšā Viktora Emanuela II galerija Milānā, kas parasti ir pārpildīta ar cilvēkiem. Ilustratīvs attēls
Tukšā Viktora Emanuela II galerija Milānā, kas parasti ir pārpildīta ar cilvēkiem. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/ Scanpix

Viņa pastāsta, ka uz ielas bez vajadzības ir aizliegts atrasties.

"Ja pamet mājas bez nopietna iemesla, par to var tikt sodīts. Iemesli, kāpēc drīkst iet ārā? Var doties pēc pārtikas un uz aptieku, protams. Tiem, kuriem ir jāiet uz darbu, tie drīkst iet uz darbu. Suni drīkst izvest ārā ap kvartālu."

Itālijas iedzīvotāju gaitas tiek regulētas. Pirms došanās ārā no dzīvesvietas ir jāsagatavo iesniegums ar iemeslu, kāpēc cilvēks atrodas uz ielas. Policija jebkurā mirklī to var pajautāt uzrādīt.

"Veikalos laiž tikai nelielas cilvēku grupas,  lai iekštelpās varētu noorganizēt vismaz metra attālumu vienam no otra. Pie veikala ārā stāv cilvēku rinda un arī distancējas noteiktajā attālumā. Un tas tiešām tā notiek," atklāj Liene.

Sieviete pastāsta, ka viņai pašai šajā situācija ir paveicies, jo mājā, kur viņa mitinās, lejā ir veikals. "Es varu palūkoties ārā pa logu - ir rinda vai nav, un tikai tad iet ārā."

Vaicāta, cik viegli vai grūti ir sadzīvot ar situāciju valstī un karantīnu, Liene atbild, ka "man nav grūti nosēdēt mājās pēc tā, ko es redzu televīzijā". 

"Es saprotu, ka tā ir vienīgā izeja. Karantīna vieš kādu cerību šo vīrusu piebremzēt un cerēt uz drīzām beigām."

Liene zina arī gadījumus par sev zināmiem cilvēkiem, kurus ir skāris Covid-19.

"Bijušā kursabiedra, ar ko studējām kopā Itālijā, vecāku vedējs ir nomiris no koronavīrusa. Un Milānas latviešu "čatiņā" viena meitene stāstīja, ka aizvakar viņas tēvu un vīru aizveda ātrā palīdzība. Viņiem esot diezgan smagi, mediķi ziņojuši, ka abi vīrieši šobrīd ir pieslēgti elpināšanas iekārtām."

Lienes vecāki dzīvo Latvijā, bet uz jautājumu, vai viņa nav plānojusi paslēpties no stingrās Itālijas karantīnas Latvijā, viņa atbild noliedzoši.

"Nē, noteikti nē, jo runa jau ir par to, ka šis vīruss ir ļoti lipīgs.

Ja es aizbrauktu uz Latviju, es nevienam neko labu neizdarītu. Un es jau nevaru zināt - es esmu inficējusies vai neesmu.

Šodien neesmu, bet rīt jau varu būt... Varbūt man vienkārši nav simptomu un es tikai turpinātu staigāt apkārt un dalīt."

"Droši vien es tagad ļoti ilgi nevarēšu braukt uz Latviju. Es aizdomājos par to, kā būs tad, kad šis viss sāks noplakt... Es šaubos, ka starptautiskā kustība būs tik vienkārša kā tas bija līdz šim."

Mēs arī tā domājām...

Liene cenšas sekot līdzi gan latviešu interneta portāliem, gan itāliešu, taču atzīst, ka lielākā lietas kursā ir par Itāliju, jo tur dzīvo un skatās vietējo televīziju, bet viņa ir novērojusi iezīmes sociālajos tīklos, kā konkrētajā situācijā atšķiras latvieši un itālieši.

"Tā atšķirība ir tāda, ka pašlaik latvieši runā tā, kā mēs runājām Itālijā pirms trīs nedēļām - kas tad tur ir? Nekas jau nebūs! Mazi skaitļi..."

"Man pašai bija līdzīgs viedoklis par šo visu. Domāju, ka viss jau ir kārtībā, pasēdēsim drusku mājās un miers. Brīvā laika paradumus nemainīju un devos visur."

Liene vairākkārt uzsver, ka viņa saprot latviešus, kas tā domā, jo tad, kad inficēto skaits ir neliels, tad var šķist, ka visa informācija par koronavīrusu tiek pārspīlēta vai pat izdomāta.

"Bet tad, kad ir jau tūkstošiem saslimšanas gadījumu, tad tev vairs nešķiet, ka viss tiek pārspīlēts."

"Tad, kad viss sākās, protams, bija ļoti grūti saprast, ko ķert, ko grābt sākumā. Tas ir tikai loģiski, ka arī valdībai ir ļoti grūti pieņemt striktus mērus, ja tie ir tikai kādi 50 gadījumi," pauž sieviete.

Milānas latviete norāda, ka "Itālijā visi jau ir sapratuši, ka koronavīrusa uzliesmojums ir ļoti nopietna lieta. 

Mēs dzīvojam no dienas uz dienu un gaidām inficēto skaitļus. 

Pēc idejas, ja mēs nedēļu sēžam karantīnā, tad pēc aptuveni divām nedēļām vajadzētu redzēt kritumu jaunu inficēto gadījumu skaitā".

Nesen visa pasaule jūsmoja par dziedošajiem itāļiem uz balkoniem. Sarunā Liene šo zibakciju pieminēja kā vienu no tiem mirkļiem, kad viņa sajutusi nepārvaramu vienotības sajūtu un "cik gan skaisti tas bija".

Cilvēki sagatavojuši baneri ar uzrakstu "viss būs kārtībā", lai piedalītos vienā no daudzajām zibakcijām, kamēr Itālijā ir izziņota karantīna. Ilustratīvs attēls
Cilvēki sagatavojuši baneri ar uzrakstu "viss būs kārtībā", lai piedalītos vienā no daudzajām zibakcijām, kamēr Itālijā ir izziņota karantīna. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Par Latviju Liene cer, ka viss ātri noplaks, bet tad pati sev aizrāda, ka "diez vai... Un tad būs jāpieņem tie paši striktie mēri, kas ir pie mums [Itālijā]".

Tik daudz brīvā laika bija bērnībā

Atbildot uz jautājumu, ko darīt, kad ir tik daudz brīvā laika, Liene pasmejas, ka viņai šis laiks atgādina bērnību.

"Man šis ļoti atgādina bērnību. Kādreiz jau mēs ļoti daudz laika pavadījām mājās. Es esmu 1984. gads, kad es augu, man liekas, bērni daudz sēdēja mājās. Vienīgi, ja kādam bija kāds dārziņš, tad to varēja braukt ravēt."

Citādāk nu jau pieaugusī Liene uzsver, ka noteikti ir jāturpina kustēties. Lai gan viņai nekad nav paticis vingrot mājās, bet tagad jau neesot izvēles.

"Patiesībā ir ļoti liels miers," sarunas noslēgumā pauž Liene. "Pirmoreiz man bija nedēļas nogale, ko es nejūtos noslinkojusi, jo es nebiju neko ieplānojusi, jo tagad vienkārši nevar neko ieplānot."

"Es pat nedaudz atpūšos. Karantīna nemaz nav tik slikta. Protams, ja finansiālā situācija nav nomācoša - ja ir problēmas ar darbu, tad ir psiholoģiskais spiediens un ir citādāk. Kamēr man nav tādu problēmu, es karantīnu, varētu teikt, ka pat izbaudu."

Reklāmas stends ar uzrakstu "viss būs kārtībā". Bērna zīmētā varavīksne ar uzrakstu ir kļuvusi par cerības simbolu itāliešiem Covid-19 uzliesmojuma laikā. Ilustratīvs attēls
Reklāmas stends ar uzrakstu "viss būs kārtībā". Bērna zīmētā varavīksne ar uzrakstu ir kļuvusi par cerības simbolu itāliešiem Covid-19 uzliesmojuma laikā. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/ Scanpix

Uz otrdienu, 17. martā, Itālijā inficēto cilvēku skaits pieaudzis par 3526, kopā sasniedzot 31 506 koronavīrusa gadījumus Itālijā, vēsta Itālijas vietējie mediji. Vairums nāves gadījumu pamatā ir ziemeļu reģionos, kur vīruss sāka izplatīties ap tādām pilsētām kā Milāna.

Toties Latvijā otrdien, 17. martā, konstatēti 26 jauni saslimšanas gadījumi ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19. Kopumā saslimšana diagnosticēta 60 Latvijas iedzīvotājiem.

Aktuālajai informācijai par Covid-19 izplatību sekojiet līdzi šeit.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu