No Ķīnas izraida trīs lielo ASV laikrakstu žurnālistus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laikraksti. Ilustratīvs attēls.
Laikraksti. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

No Ķīnas tiks izraidīti vismaz 13 ASV žurnālisti, Pekinai šādi sperot atmaksas soļus, reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas lēmumu noteikt jaunus ierobežojumus vīzām Ķīnas oficiālajiem medijiem, kas darbojas ASV.

Ķīnas valdība trešdien, 18. martā, paziņoja, ka trīs ASV lielo laikrakstu līdzstrādniekiem desmit dienu laikā ir jānodod savas preses kartes.

Pēc visa spriežot, viņiem būs jāpamet arī valsts, jo viņu vīzu statuss ir saistīts ar mediju akreditāciju.

Lēmums skar vismaz 13 žurnālistus laikrakstos "New York Times", "Wall Street Journal" un "Washington Post", un viņu skaits var būt vēl lielāks atkarībā no tā, cik plaši viņu grupa tiek definēta, skaidroja Ķīnas Ārzemju korespondentu klubs (FCCC).

Tā pārskatāmā laikā ir pirmā reize, kad no Ķīnas ārvalstu žurnālisti tiek izraidīti tik lielā skaitā.

"Pasaules divām ekonomikas lielvarām izmantojot žurnālistus kā diplomātijas bandiniekus, uzvarētāju nav," brīdināja FCCC.

ASV šomēnes paziņoja, ka vīzu skaits pieciem Ķīnas valsts kontrolētajiem medijiem tiks ierobežots līdz 100, ar šo lēmumu faktiski izraidot aptuveni 60 žurnālistus.

Lēmumu Vašingtona skaidroja ar to, ka ASV un citu ārvalstu žurnālisti Ķīnā arvien lielākā mērā tiek novēroti un iebiedēti.

Ķīnas mediji ASV nodarbina aptuveni 160 Ķīnas pilsoņus. Šo mediju vidū ir oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua" un valsts raidorganizācijas CCTV ārzemju atzars CGTN.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu