Ja reiz sapirkti, jāēd! Kāds ir efekts no regulāras griķu ēšanas? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēdējā laikā griķi ir iemantojuši teju neticamu popularitāti - veikalu plauktos valdošais tukšums liek domāt par to, ka šis graudaugs drīzumā būs bieži sastopams uz daudzu ģimeņu galdiem. Par to, kādi ir ieguvumi no šādas diētas, vēsta portāls "Medikforum".

Griķi ir ļoti veselīgi graudaugi. Tiem ir labvēlīga ietekme un cilvēka organismu, jo tie satur vitamīnus, aminoskābes, minerālvielas, ogļhidrātus un nepiesātinātos taukus.

Kā reaģēs tavs ķermenis, ja trīs reizes nedēļā ēdīsi griķus?

Svara zudums

Esi dzirdējis par griķu diētām? Ne velti, jo, baudot šos graudaugus, tiešām var tikt vaļā no kāda lieka kilograma. Īpaši veselīgi ir griķus ēst brokastīs! Griķos nav daudz kaloriju, bet tie satur vērtīgus ogļhidrātus, kas rada ilgstošu sātu un piepilda organismu ar enerģiju. Vēl viens ieguvums - griķi palīdz no ķermeņa izvadīt toksīnus.

Uzlabo asinsvadu veselību

Griķi satur ļoti vērtīgu vitamīnu - rudīnu. Šis vitamīns stiprina asinsvadus un samazina dažādu slimību attīstību. Griķus vērtīgi uzturā iekļaut tiem, kam ir paaugstināts holesterīna līmenis. Nedrīkst aizmirst arī par dzelzs nepieciešamību, kas svarīgs veselīgai asinsrites sistēmai, un šajos graudaugos tas ir.

Enerģija un spēks

Jau minējām, ka griķi ir izcils enerģijas avots. Griķi ir "viegls" ēdiens. Jutīsies paēdis, un tie nenoslogos organismu pārstrādes periodā, tāpēc jutīsies spēka pilns.

Labs noskaņojums

Pētījumi ir pierādījuši, ka griķi labvēlīgi ietekmē centrālo nervu sistēmu un palīdz cīņā ar saspringumu un stresu. Izjūti depresijas pazīmes un paaugstinātu stresu? Griķi būs pareizā izvēle.

Gremošanas sistēmas labsajūta

Ja tev ir kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi, griķus vajadzētu ēst vismaz trīs reizes nedēļā. Graudaugi satur citronskābi un ābolskābes, kas uzlabo pārtikas sagremojamību. Apvienojumā ar nikotīnskābi, kas arī atrodama šajos graudaugos, paātrināsies olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu sintēze. Šķiedrvielas palīdzēs atbrīvoties no aizcietējumiem un vēdera uzpūšanās.

Matu, ādas un nagu skaistums

Griķi ir bagāti ar E vitamīnu, kas skaistumam vajadzīgs katram cilvēkam. Tas nodrošina ādas tvirtumu un elastību, matu izturību. Mangāns graudaugos uzlabo asinsriti, kas padara ādu svaigāku un pievilcīgāku. Šie graudaugu antioksidanti un flavonoīdi palēninās novecošanos.

Cukura līmeņa kontrole

Griķi ir īpaši ieteicami diabēta slimniekiem. Graudaugiem ir zems glikēmiskais indekss, tas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs. Visveselīgākie ir zaļie griķi - zināji, ka ir arī tādi?

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu