Arī "viedokli" par Covid-19 policija varētu vērtēt kā krāpšanu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Koronavīrusa pandēmijas laikā sociālajos tīklos aizvien izplatās viltus ziņas gan par vīrusa izplatību, gan tā ārstēšanu un profilaksi. Ziņu izplatītāji nereti mēģina paslēpties aiz tā, ka informācija tiek uzdota par viedokli, tomēr drīzumā arī šie cilvēki varētu tikt saukt pie atbildības, šovakar, 22. martā, vēstīja LTV raidījums "de facto".

Covid-19 krīze kļuvusi par auglīgu augsni viltus ziņu izplatītājiem. Daži mēģina reklamēt vai tirgot brīnumzāles, kas it kā palīdz izvairīties vai pat ārstēt jauno koronavīrusu, kamēr citi sēj paniku ar īsziņām par valdības it kā iecerētajiem ierobežojumiem, piemēram, pilnīgu veikalu slēgšanu.

Vēl citi izplata sazvērestības teorijas par to, ka koronavīruss esot vai nu izdomājums, vai arī globālo lielvaru radīts bioloģiskais ierocis cilvēces pakļaušanai vai pat iznīcināšanai.

Saņemot informāciju par viltus ziņām, Valsts policija vērtē, vai paustais ir ziņas vai arī viedoklis. Tomēr arī aiz viedokļa var slēpties krimināli sodāmas darbības, piemēram, naida kurināšana vai krāpšana, vēstīja "de facto".

Covid-19 izplatību pavada nemitīga patiesu ziņu plūsma par aktuāliem jaunumiem, piemēram, saslimušo skaits vai valdības ārkārtas lēmumi. Taču dažkārt pat ātrāk nekā profesionāļu un amatpersonu sniegtā informācija izplatās dažādi safabricējumi.

Piemēram, saziņas lietotnē "WhatsApp" šonedēļ dažādās variācijās cirkulēja baumas, ka jau no nākamās dienas gaidāma pilnīga karantīna, kad vaļā būšot tikai aptiekas un pārtikas veikali, kuros laidīšot ne vairāk kā piecus cilvēkus.

Vērtēt, vai tā ir apzināta panikas celšana, ir VP atbildība, raidījumam sacīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

"110 ir tas telefons, uz ko mēs aicinām ziņot, un tādā veidā mēs nodrošinām gan vienotu pieeju visā valstī, [gan] mēs nodrošinām arī iespēju kontrolēt reaģēšanu uz šiem signāliem. Atbilstoši katram no tiem Valsts policija pieņem katrā gadījumā individuālu lēmumu," sacīja Trofimovs, kurš ir ir arī koordinācijas grupas Covid-19 ierobežošanai vadītāja vietnieks.

Trofimovs, uzsvēra, ka VP šobrīd cieši sadarbojas ar veselības resoru. Līdz ar to tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā nonāk arī sabiedrības maldināšanas gadījumi, kurus pamanījuši ārsti.

"Ja tiks konstatētas viltus ziņas saistībā ar šo vai ar citiem kaut kādiem notikumiem un izteikumiem - kā viltus ziņa, nevis viedokļa izpaušana - attiecīgi mēs vērtēsim kriminālprocesuālā veidā," raidījumam sacīja VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins.

Viņš pastāstīja, ka, saskatot rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu un necieņas izrādīšanu pret sabiedrību, parasti līdz šim piemērots un rosināts kriminālprocess.

"Ja mēs saskatīsim, ka viedokļa paušanā, pieņemsim, izpaužas rasu naida kurināšana, rosināsim šādu pantu. Vai nu, pieņemsim, aiz viedokļa paušanas ir saredzama cita noziedzīga nodarījuma pazīmes, piemēram, krāpšana, tad attiecīgi mēs arī rīkosimies un rosināsim kriminālprocesus," sacīja Grišins.

Kā vēstīja "de facto", iepriekš saistībā ar Covid-19 Latvijas lietotāji sociālajos tīklos dalījās ar ārzemēs veidotām viltus ziņām un sazvērestību teorijām, taču pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas aktivizējušies vietējie konspirāciju cienītāji.

Kā piemēru raidījums min gadījumu, kad gana lielu popularitāti iemantoja sociālo tīklu aktīvista, ūdens ražotāja "Memory Water" dibinātāja Jāņa Pļaviņa veidots video. Tajā viņš, kā pats apgalvo, vien uzdodot jautājumus.

Tomēr Pļaviņš tajos jau paslēbis apgalvojumus, piemēram, ka jaunais koronavīruss pirms pieciem gadiem esot izveidots laboratorijā. Arī Bila Geitsa pirms pieciem gadiem kādā runā paustās bažas par globālas pandēmijas iespēju, Pļaviņam likušas aizdomāties.

"Šodien "vakcīnu karaļa" versija ir piepildījusies vienkārši precīzi viens pret viens. Jautājums paliek: vai Bils Geitss 2015.gadā stāstīja savus plānus vai tikai savas bažas?" savā video dramatiski vaicā Pļaviņš.

Viens no cilvēkiem, kas ar Pļaviņa video "Facebook" dalījies, ir Kristīna Duņeca, kura apgalvo. Neilgi pirms tam viņa lapā "Vakcīnrealitāte Latvijā" publicējusi pilnīgi cita rakstura aizdomas, ka Covid-19 pandēmija esot lieli meli, kuros esot iesaistīti visi: "sākot no ziņu diktores, beidzot ar premjeru." Ar šo ierakstu dalījušies vairāk nekā 200 lietotāju.

Runājot ar "de facto" Duņeca uzsvēra, ka tas esot tikai viņas kā privātpersonas viedoklis. Viņas mērķis esot bijis mudināt cilvēkus neļaut sevi mānīt un kritiskāk uztvert informāciju.

Tomēr vaicāta, vai Pļaviņa video, ar ko pati dalījusies, viņa arī aicina uztvert kritiski, Duņeca paziņojusi, ka "viņas uzskati ar Jāni Pļaviņu sakrīt. Es redzu, ka viņš saprot lietas bišķiņ  padziļinātāk nekā vairums cilvēku, kuri ir ļoti viegli vadāmi." 

Viņa piebildusi, ka Pļaviņš "redz plašāku bildi" nekā ārsti un epidemiologi, tomēr sniegt pierādījumus tam nevarēja.

"Nu ne jau viss dzīvē ir tikai uz pierādījumiem vien. Tad jau mēs te nefunkcionētu, ja visu tikai darītu, balstoties uz kaut kādiem pierādījumiem," raidījumam sacīja Duņeca.

Jaunā koronavīrusa izraisītā epidēmija ir pateicīga vide arī dažādu brīnumzāļu tirgotājiem. Ozonterapija, koraļļu ūdens un koloidālais sudrabs ir tikai dažas no zinātniski nepierādītajām lietām, ko reklamē kā zāles pret Covid-19.

Plašāko rezonansi izraisīja Latvijas Homeopātu asociācijas prezidentes, ārstes Ingunas Vecvagares paustais ieteikums "Facebook" gan Covid-19 profilaksei, gan ārstniecībai lietot kādu homeopātisko preparātu.

Vecvagare sākumā "de facto" piedāvājusi laiku klātienes intervijai, taču, uzzinājusi, ka runa būs par viņas ierakstu, paziņojusi, ka negribot radīt ažiotāžu. Tāpēc viņa arī dzēsusi ierakstu, kas patiesībā bijis domāts Vecvagares pacientiem.

Ieraksta komentāros viņa gan mudināja ar to plaši dalīties un mierināja, ka homeopātiskā aptieka būšot gatava klientu pieplūdumam.

"Tā ir mana informācija, tāpēc ka es mēnesi pavadīju Indijā. Es tur biju no janvāra beigām līdz februāra beigām," raidījumam skaidroja Vecvagare. "Un mēs par to ļoti daudz runājām. Un tieši tajā laikā, kad es tur biju."

Viņa pauda, ka "Indijā ir liela pieredze epidēmiju apkarošanā homeopātiski. Un viņi šo pieredzi ir nevis kaut kur pierādījuši ar kaut kādiem pētījumiem, bet tā ir pieredze, kura ir tiešām notikusi dabā, un viņi ir apliecinājuši, un valdība to ir sapratusi."

Kā noskaidroja "de facto", nākamnedēļ Vecvagares paziņojumu plānots apspriest Latvijas Ārstu biedrības valdes sēdē, bet vēlāk - arī Ārstu biedrības sertifikācijas padomē. Vairāki valdes locekļi uzskata, ka aicinājumi ārstēt Covid-19 ar homeopātiju esot bezatbildīgi, jo šobrīd pret slimību vēl nav nekādu konkrētu zāļu.

To uzsver arī Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Neapšaubāmi, ja šādas zāles parādītos, uzreiz būtu oficiālie kanāli - Pasaules Veselības organizācija - būtu par šo jauno medikamentu informējusi. Arī valsts iestādes būtu informējušas. Tāpēc nav vērts uzticēties tam, ko aicina pirkt un lietot kā medikamentu pret koronavīrusu," sacīja Perevoščikovs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu