"Lai izietu pastaigāties pagalmā uz 10 līdz 15 minūtēm, ir jāprasa atļauja." Divu latviešu stāsts par Covid-19 radīto krīzi Kiprā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Situācija Kiprā
Situācija Kiprā Foto: EPA/Scanpix

Īpaši stingri noteikumi saistībā ar Covid-19 šonedēļ tika noteikti Kiprā, kur pašlaik mitinās arī divas latvietes. Sarunā ar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu "Panorāma" sievietes dalījās iespaidos par dzīvi un pašreizējo situāciju Kiprā.

Jūlijas stāsts

Jūlija uz Kipru pārcēlās pirms vairākiem gadiem. Pašlaik sieviete strādā celtniecībā. Viņa Kiprā audzina bērnu. No sava balkona Jūlija var saskatīt jūru, bet aiz blakus esošajām mājām atrodas slimnīca. Trīs kilometrus no Jūlijas dzīvesvietas atrodas Covid-19 pacientu slimnīca, tādēļ ikdienu sieviete dzird ātrās palīdzības mašīnas.

"Ja tu esi mediķis vai strādā kādā citā nozīmīgā valsts iestādē, tad tiek izdots papīrs, kuru paraksta darba devējs. Ar šo dokumentu vari aiziet tikai uz un no darba. Tāpat dokumentā ir norādīts darba laiks," stāsta Jūlija.

Tikmēr attālinātā režīmā strādājošie no mājām var iziet tikai īpašos gadījumos, piemēram, lai iegādātos pārtiku vai izvestu pastaigā suni. Tādos gadījumos ir jāsūta ziņa uz īpašu numuru un jāgaida, kad tiks dota atļauja. Jūlija pati šodien saņēma šādu atļauju, lai varētu doties uz veikalu.

"Veikals pēc koda ir cipars divi. Tad man numurā jāiekļauj manas pases kods, mājas adrese un personas kods. Cilvēkus uz ielām vispār nesatiku. Autobusos atrodas maksimums 10 cilvēki," stāsta Jūlija.

Pie veikaliem, bankomātiem un aptiekām dežūrē likumsargi. Ja kādu atrod publiskās vietās bez atļaujas, tad jāmaksā 150 eiro naudas sods. Tik stingri likumi noteikti tādēļ, ka cilvēki neieklausījās amatpersonu teiktajā. 

"Neviens neklausīja un visi devās ārā. Visi skraidīja šurpu un turpu. Braukāja mašīnās mierīgi. Tad pēkšņi no 23. marta viss ir slēgts. Tas ir labāk," uzskata latviete.

Lienītes stāsts

"Cik es sapratu, tad šo visu ieviesa tādēļ, ka bija spiediens no medicīnas darbiniekiem. Kipra tomēr ir maza valsts un inficēto vidū esot bijuši arī ārsti," stāsta latviete.

Lienīte uzskata, ka šāda situācija izveidojusies, lai ierobežotu cīņu ar Covid-19 un atvieglotu pašreizējo situāciju. Tāpat sieviete cer, ka situācija nekļūs tik bīstama, ka neviens vairs nespēs tikt galā ar situāciju.

Sieviete pati strādā no mājām, jo jau divas nedēļas darbadevējs mudināja to darīt. "Šobrīd esmu stāvoklī un ārā iet nemaz īsti negribās. Visu dienu strādāju un īsti arī nemaz laika nav, lai izietu laukā. Vienīgi vakarā izeju laukā uz kādām 10-15 minūtēm, lai paelpotu svaigu gaisu."

Arī šādai vien 15 minūšu garai pastaigai ir jālūdz īpaša atļauja.

Situācija Kiprā

Kiprā ar koronavīrusu inficējušies 146 cilvēki, bet no Covid-19 miruši trīs iedzīvotāji. Kopumā no vīrusa Kiprā izārstējušies četri cilvēki. Kritiskā stāvoklī valstī pagaidām atrodas trīs cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu