Covid-19 "Pulcējoties, jūs izsējat vīrusu un radāt risku tuviniekiem!" PSKUS ārsts publicē vēstījumu par pašizolācijas neievērošanas postošajām sekām (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Rināta Šuste/LETA

Sestdien, 28. martā, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) otolaringologs Dins Sumerags savā "Facebook" kontā dalījās stāstā, ka redzējis kādā sporta laukumā drūzmējamies lielu daudzumu cilvēku.

Mediķis stāsta, ka piektdien, kad viņš braucis cauri Rīgai, ārsts novērojis vienu sporta spēļu laukumu ar lielu daudzumu sapulcējušos cilvēku.

"Vienā lielveikalā izskatījās tā, ka nekas neliecina par karantīnu, distances neievērošana, arī uz ielas piektdienas vakara ikdienas rosība," novēroja Sumerags.

"Man prātā ienāca filma "Terminātors", kur pirms galvenā sižeta tiek attēlota ikdienas dzīve un nekas neliecina par turpmāko lietu attīstību. Ja mēs slimnīcā katru cilvēku, kurš ienāk uzskatam par potenciālu vīrusa izplatītāju, tad jums ikdienā jāuzvedas tāpat, jo vīruss tikko sācis izplatīties mūsu populācijā," savas domas izteica PSKUS ārsts.

Sumerags norādīja, ka slimnīcas ļoti nopietni gatavojas straujam Covid-19 slimnieku pieplūdumam. "Jums jārīkojas līdzīgi, jo tikai kopējiem spēkiem mēs spēsim to apturēt. Itālijā tikai vakar nomira 900 cilvēki, kas ir vairākas brigādes, ja mēs runājam militārā terminoloģijā, un pasaulē virs 3000 cilvēku vienā dienā, jā, tas ir karš."

Otolaringologs sacīja, ka pulcējoties kopā cilvēki potenciāli izsēj vīrusu un rada risku saviem tuviniekiem. "Ja jūs ieturat distanci divi metri, vai lietojat sejas masku, infekcijas risks ir minimāls. Ja vienam cilvēkam ir maska un pretī ir otrs ar sejas masku, un jūs netuvojaties vairāk par pusmetru, infekcijas izplatīšanās praktiski nav iespējama, jo vīruss izplatās gaisa pilienu un kontakta ceļā."

Sumerags sacīja, ka pirmās Covid-19 inficēšanās pazīmes esot ožas zudums un garšas traucējumi, kā arī elpošanas sistēmas saslimšana. Uzturā jālietojot daudz šķidruma, jo pirmā palīdzība pie jebkura vīrusa ir rehidratācija – liela šķidruma daudzuma uzņemšana.

Parasti cilvēkam dienā jāizdzer astoņas glāzes jeb 2-2,5l dienā, uzturam jābūt bagātam ar C vitamīnu, jālieto augļi un dārzeņi un galvenais – ievērot Karantīnu, pārtraukt vīrusa izplatības ķēdes, palikt mājās. Šis būs savstarpējās palīdzības laiks, kopā mēs uzvarēsim, norādīja Sumerags.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka līdz 28. martam Latvijā ar Covid-19 konstatēti 305 saslimšanas gadījumi.

Pašlaik trīs cilvēki smagā stāvoklī atrodas intensīvās terapijas nodaļās un atveseļošanos turpina tur.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu