"Uz ielām strādā policija un armija." Latviete dalās stāstā par pašreizējo Covid-19 situāciju Malaizijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dezinfekcijas darbi Malaizijā
Dezinfekcijas darbi Malaizijā Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Lielā daļā pasaules valstu noteikta karantīna un dažādi ierobežojumi, kas nozīmē, ka no ārzemēm uz savu dzimteni netiek daudz cilvēku. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" izdevās sazināties ar Elizabeti, kura studē un strādā Malaizijā. Meitene pastāstīja par pieredzi Malaizijā.

Visā pasaulē ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 600 000 cilvēku, bet mirušo skaits jau tuvuojas 30 000 atzīmei. Visvairāk Covid-19 skāris ASV, bet pašreizējais epicentrs ir Eiropa, kura koronavīruss pārņēmis Itāliju, Spāniju, Lielbritāniju un Vāciju.

Salīdzinot ar citām reģiona valstīm, vīruss Malaiziju nav būtiski skāris, taču piesardzības nolūkos arī tur ir noteikti dažādi ierobežojumi.

Elizabete, kura dzīvo Malaizijā, vēl janvārī, kad vīruss jau plosījās Ķīnā, gāja uz darbu un piedalījās masu pasākumos. Viņasprāt, valdība reaģējusi novēloti.Lielākais iemesls, kāpēc Malaizijas valdība nolēma rīkoties, bijis tas, ka 15 tūkstoši musulmaņi sapulcējās uz lūgšanām pirmajā martā, lai šis vīruss viņus neietekmētu.

"Protams, kāds no viņiem bija saslimis ar vīrusu un inficēja arī pārējos," pastāstīja Elizabete.

Pēc šī atgadījuma ar katru dienu inficēto skaits turpinājis pieaugt, bet aptuveni pirms nedēļas Malaizija nolēma ieviest stingrus ierobežojumus. Tagad Elizabete strādā no mājām un reti iziet ārpusē.

"Ceļi ir bloķēti. Uz šiem ceļiem arī ir policija un armija, un prasa katram, kur brauc, kāds ir pārvietošanās iemesls," stāsta Elizabete.

"Vēl joprojām ir cilvēki, kuri neņem šo vērā, pulcējas ielās, sarunājas ar draugiem. Man liekas, ka līdzīgi ir Latvijā – cilvēki iet pastaigās kopīgi un bauda to laiku, ka var neiet uz biroju," uzskata latviete.

Atgriezties dzimtenē Elizabete tuvākajos mēnešos neplāno. Vairāki viņas draugi tomēr nolēmuši pamest Āzijas valstis.

"Bija grūti, jo visi lidojumi atcelti, tu esi iesprūdis lidostā, ir jācenšas atrast kaut kādi reisi, kuri savienojas, laik tiktu mājās. Bet šiem cilvēkiem ļoti palīdzēja visi Ārlietu ministrijas paziņojumi, ko viņi sūtīja. Tas atbalsts ir bijis tiešām noderīgs," atzinību pauda Elizabete.

"Es, protams, tagad vairāk sazvanos  ar ģimeni un draugiem mājās, ko es iepriekš savā dzīves skrējienā varbūt aizmirsu izdarīt. Tagad ir laiks sazvanīties ar mīļajiem mājās, un to es pagaidām izbaudu, ka ir mierīgāks posms. Ir laiks padomāt, apstāties, iepauzēt," atzīst Elizabete.

Arī Malaizijā, tāpat kā citviet, pēc ierobežojumu ieviešanas cilvēki steigušies iepirkt pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces. Elizabete atzīst, ka pati arī iegādājusies produktus divām nedēļām, bet tas izrādījies lieki. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu