Biji iepirkties? Pirmās lietas, kas jāizdara atgriežoties no veikala

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Līdz 14. aprīlim saistībā ar Covid-19 izplatīšanos visā pasaulē Latvijā ir izsludināta ārkārtas situācija, kurā noteikta virkne dažādu ierobežojumu. Cilvēkiem ir jāievēro īpaši drošības pasākumi, pat veikala apmeklējums daudziem rada neomulīgas sajūtas. Lai, atgriežoties mājās, būtu drošības sajūta, izpildi ierastās darbības šādā secībā. 

Lielākā daļa Latvijas un arī pasaules iedzīvotāju šajās dienās tikai īpašos gadījumos pamet savu mājokli. Taču ir grūti neiziet ne reizi nedēļā ārpus mājas - galvenokārt iemesls, kādēļ māju ir jāpamet, ir pārtikas un citu nepieciešamības preču iegāde. Iepirkšanās un pārvietošanās ar sabiedrisko transportu var kļūt par vīrusa izplatīšanas veidu.

Pirmkārt - kāds var būt vīrusa pārnēsātājs un var nodot vīrusu citam  cilvēkam veikalā vai transportā.

Otrkārt - iepērkoties var saķert cita cilvēka atnesto vīrusu. Lai maksimāli izvairītos no šādas situācijas, ir ieteicams distancēties, lieki neaiztikt preces, kuras negrasies iegādāties, dezinficēt rokas un valkāt aizsargmasku. Arī atgriežoties mājās, ievēro drošības pasākumus un arī veic ikdienišķus pienākumus noteiktā secībā, vēsta portāls "Apartment Therapy".

Dezinficē rokas, pirms ieej mājoklī

Atceries, ka, atrodoties ārpus mājas, visbiežāk tieši uz rokām nonāk kaitīgās baktērijas un vīrusu patogēni. Centies neaiztikt seju un, ja ir iespējams, dezinficē rokas ar līdzekli, lai nepieļautu patogēnu nonākšanu uz mašīnas stūres un durvju rokturiem.

Noliec uz grīdas maisus, uzkarini somu un atslēgas

Iepirkšanās prasa piesardzību. Vīrusu patogēni uz virsmām var izdzīvot vairākas stundas, tāpēc maisus neliec uz galda vai krēsliem, bet uz grīdas. Patogēni var nonākt arī uz rokassomiņas un atslēgām, tāpēc arī šos priekšmetus labāk atstāj uz pakaramā un, ja ir iespējams, notīri ar dezinficējošām salvetēm. Ja arī vīrusu patogēni būs nonākuši uz maisiņa vai somas, tie saskarsies ar vietām, kuras mājinieki skar minimāli. 

Novelc apavus

Apavi ir baktēriju un vīrusu magnēts, tādēļ aizmirsti par lāčošanu ar āra zābakiem pāri visam dzīvoklim, lai aiznestu produktus uz virtuvi. Novelc apavus pie durvīm - ideālā variantā, ja dzīvo privātmājā, atstāj tos pavēdināties uz lieveņa un pēcāk noliec kurpju skapī vai plauktā. 

Nomazgā rokas un ķeries pie pārtikas produktu izlikšanas

Dodies uz vannasistabu vai tualeti un rūpīgi nomazgā rokas ar ziepēm un ūdeni. Kad tas ir izdarīts, vari ķerties pie produktu salikšanas ledusskapī vai virtuves skapīšos. 

Nepieciešamības gadījumā nomazgā atsevišķus produktus un vēlreiz nomazgā rokas

Atceries, ka arī uz produktu iepakojumiem var būt vīrusu patogēni, piemēram, uz konserviem, brokastu pārslu pakām vai plastmasas pudelēm. Pēc produktu izlikšanas uz rokām var atkal nonākt mikroorganismi, kas tālāk jau tiek uz rokturiem, virtuves virsmām un apģērba.

Šajā laikā drošības nevar būt par daudz, tāpēc, arī kārtojot produktus, ir vēlams parūpēties par papildu drošību. Konservu bundžas drošības pēc nomazgā ar ziepēm un ūdeni - ziepēs esošās attaukojošās vielas iznīcina vīrusu lipīdu membrānu, tāpēc tie kļūst neaktīvi. Ziepjūdens noderēs arī plastmasas pudeļu un citu cieto iepakojumu dezinfekcijai. Pēcāk nomazgā rokas un ķeries pie ierastajiem darbiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu