Covid-19 dēļ tūkstotim ziloņu Taizemē draud bada nāve

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Dabas aizsardzības speciālisti brīdinājuši, ka vairāk nekā 1000 ziloņiem Taizemē draud bada nāve, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Gandrīz pilnīga viesu trūkuma dēļ daudziem aprūpētājiem grūtības sagādā barības nodrošināšana 4000 ziloņiem, kas Taizemē atrodas nebrīvē. Viens dzīvnieks dienas laikā var apēst līdz 200 kilogramiem pārtikas.

"Ja netiks sniegts atbalsts, lai par viņiem parūpētos, šiem ziloņiem, no kuriem daļa gaida mazuļus, vai nu nomirs no bada, vai arī tiks pamesti ielās ubagot," BBC pastāstīja ziloņu aizsardzības fonda "Save Elephant Foundation" dibinātājs Leks Čeilerts.

Pastāv arī iespēja, ka daži ziloņi tiks pārdoti zoodārziem vai izmantoti nelegālā mežu izciršanā, kur ziloņu izmantošana tika aizliegta 1989. gadā.

"Gaidāmais rezultāts ir ļoti grūts, ja vien netiks nodrošināta tūlītēja finansiāla palīdzība," sacīja Čeilerts.

Ir grūti dzīvniekus uzturēt paēdušus un veselīgus labajos laikos, bet tagad ir "sausā" sezona, kas situāciju padara vēl sarežģītāku.

Kerija Makreja, kura strādā ziloņu patversmē Taizemes ziemeļos, pastāstīja, ka netālu mītošie cieminieki atveduši aptuveni septiņus dzīvniekus, jo viņi nesaņem ienākumus no tūrisma.

"Pabarot ziloņus ir prioritāte, bet problēma ir tā, ka nav pietiekami daudz mežu, lai nodrošinātu viņiem ēdienu," paskaidroja Makreja.

Sievietei katru dienu jādodas trīs stundu garā braucienā, lai atrastu pietiekami daudz zāles un kukurūzas dzinumu, ar ko pabarot viņas aprūpē esošos piecus ziloņus. Viņa pastāstīja, ka vietējie ziloņu kopēji darot to pašu.

Lielu daļu Taizemes ekonomikas izaugsmes nodrošina tūrisms, bet nu valsts ir spiesta slēgt robežas iebraucējiem, kā arī liela daļa valsts ir slēgta.

Laimīgi ziloņi, pastāstīja Makreja, parasti luncina astes vai plivina ausis, vai pat nododas putekļu vannām, lai atdzesētos. Taču ziloņi kļūst nomākti, kad ir izsalkuši, un priekpilnā uzvedība nav novērojama.

"Sliktākais scenārijs ir tāds, ka īpašniekiem būs jāizvēlas starp viņiem pašiem un ziloņiem," sacīja Makreja. "Cilvēkiem šeit nepieder daudz, bet viņi dara ko spēj, lai ziloņi pagaidām izdzīvotu."

Taizemē līdz šīm apstiprināts 1651 saslimšanas gadījums ar Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu