Par miljonu izkrāpšanu Dienvidāfrikas izdota dāniete un latviete, kuru Dānija gandrīz izdeva DĀR. Kas notiek ar Misānes lietu? (64)

Brita Nielsena. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad Latvijas valstspiederīgā Kristīne Misāne atradās apcietinājumā Dānijā un viņai draudēja izdošana Dienvidāfrikas Republikai (DĀR), viņas māsa izteica pieņēmumu, ka starp abām valstīm pastāv "slēpta politiskā vienošanās", jo DĀR bija izdevusi smagos noziegumos apsūdzēto dāņu sociālo darbinieci Britu Nielsenu. Par to, kas noticis ar dānieti, vēsta laikraksts "The Guardian".

Sociālā darbiniece tika atzīta par vainīgu 117 miljonu Dānijas kronu (15,67 miljoni eiro) nozagšanā, kas bija paredzēta neaizsargātiem cilvēkiem. Februārī viņai piespriesti sešarpus gadi cietumā.

Britas Nielsenas lieta satricinājusi Dānijas tēlu, kas gadiem tika uzskatīta par vismazāk korumpēto valsti pasaulē. Valsts prokurore Kia Reumerte lietu nodēvēja par "vienu no smagākajiem finanšu noziegumiem Dānijas vēsturē".

Nielsena 40 gadus strādāja Dānijas sociālajā dienestā, dalot fondu naudu iedzīvotājiem, kam nepieciešams atbalsts. Vēl 2017. gadā viņai valsts piešķirta sudraba atzinības medaļa par uzticamu darbu.

Apsūdzības, ka 25 gadu laikā Nielsena piesavinājusies vairāk nekā 121 miljonu kronu, pirmo reizi izskanēja 2018. gada augustā. Pēc atlaišanas no darba viņa aizbēga uz DĀR, taču 2018. gada novembrī tika arestēta un izdota Dānijai.

Tiesas laikā atklājās, ka Nielsena piesavinājusies valsts finansējumu, izveidojot fiktīvus projektus, no kuriem vienu sauca "palīdzība pašpalīdzībai", kuri bija piesaistīti viņas bankas kontam.

Sievietes aizstāvji norādīja, ka drošības mehānismi labklājības nozarē ir pārāk vāji un gan Nielsenas vadītāji, gan kolēģi zinājuši, cik viegli ir piesavināties naudu.

"Tas bija labi zināms joks, ka viegli var pievienot savu konta numuru un tad doties uz Bahamām," Niesena vairākkārt sacīja tiesā.

Pēc sprieduma pasludināšanas viņa paziņoja, ka neiesniegs apelācijas prasību. Prokurori pieprasīja astoņu gadu cietumsodu, kamēr aizstāvji aicināja piespriest četrus līdz sešus gadus.

Atgūt Nielsenas nozagtos līdzekļus izrādījies sarežģīti. No 117 miljoniem Dānijas varasiestādēm izdevies atgūt piecus, atsavinot līdzekļus no bankas kontiem, luksusa īpašumus Dānijā un Dienvidāfrika un televizoru.

Nielsenas trīs pieaugušie bērni, kuri no mātes saņēmuši vairākus miljonus, apsūdzēti laupīšanā. Visi trīs savu vainu atzinuši.

Tiek uzskatīts, ka viena no meitām naudu tērējusi, pērkot dārgus sacensību zirgus, kas apgrūtina līdzekļu atgūšanu.

Nielsena tiesā apgalvoja, ka viņas bērni nav zinājuši par shēmām, no kurām ieguva līdzekļus.

Kā portālam "Apollo" pauda Kristīnes Misānes māsa, aizdomas par iespējamo vienošanos Dānijas un DĀR starpā radījis fakts, ka Nielsena izdota 2018. gada novembrī, bet Misāne aizturēta vien dažas nedēļas vēlāk - decembrī.

Tādēļ Misānes plānotā izdošana DĀR varētu būt bijusi arī politiski motivēta, norādīja Batraka. 

"Tas ir tāds nerakstīts sadarbības likums starp valstīm, tā teikt, palīdzības pakalpojumu sniegšana," pauda Batraka.

Tiesa, šādas vienošanās nav formālas, tādēļ nav iespējams pārbaudīt, vai tās patiešām ir slēgtas.

Batraka pastāstīja, ka Misāne kopš izdošanas Latvijai atrodas apcietinājumā. Viņas lietas izskatīšana aizkavējusies valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ.

"Gaidām, kad piedāvās kādu vienošanos uz paziņos tiesas datumu," sacīja Batraka. "Pagaidām viss stāv."

Jau ziņots, ka Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Lai panāktu sievietes izdošanu Latvijai nevis DĀR, Latvijas likumsargi no Misānes pārstāves saņēma viņas pašrocīgi uzrakstītu vaļsirdīgu atzīšanos. Ņemot vērā minēto, februāra vidū Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR, iespējams, izdarītiem noziegumiem.

Šī lieta ierosināta pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, dokumenta viltošanu un izmantošanu un nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājumu, un Latvijas Ģenerālprokuratūrā pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai.

3. martā Misāne tika nogādāta Latvijā un kovojēta uz Iļģuciema sieviešu cietumu.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu