"Mums visiem ir jābūt solidāriem." Kazāks aicina bankas nepārcenot kredītus (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Covid-19 dēļ bankas nedrīkst pārcenot kredītus, pirmdien, 6. martā, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Pašreizējā brīdī Covid-19 dēļ pārcenot kredītus uzņēmumiem un iedzīvotājiem, manuprāt, nedrīkst. Mums visiem ir jābūt solidāriem, lai ekonomiku balstītu," sacīja Kazāks.

Viņš norādīja, ka kredītu pārcenošanu nedrīkstētu pieļaut, jo arī finanšu sektoram ir pieejami atbalsta pasākumi krīzes pārvarēšanai.

Tajā pašā laikā Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka arī uzņēmumiem jābūt godīgiem attiecībā pret bankām, proti, uzņēmumi nedrīkst krīzes laikā "shēmot", kā arī "nobēdzināt" aktīvus, tādā veidā apdraudot banku darbību.

"Ja visi darīs savu darbu, kā arī rīkosies solidāri un atbildīgi, mēs no šīs krīzes iziesim ar mazākiem zaudējumiem un cerams ar lielākiem ieguvumiem tajā brīdī, kad ekonomika sāks atgūsties," uzsvēra Kazāks.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) aprīļa sākumā žurnālistiem sacīja, ka tiek saņemti nepatīkami signāli par banku attieksmi pret uzņēmumiem - bankas uzņēmumiem izvirzījušas nepamatotas prasības attiecībā uz garantijām, papildus nodrošinājumu un procentu pārskatīšanu.

Kazāks arī sacīja, ka Covid-19 apkarošanai ieviesto pasākumu dēļ kritums Latvijas ekonomikā ik mēnesi ir 2-3 procentpunkti.

"Galvenais nezināmais ir, kad izdosies šo vīrusu apturēt, un ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Pašreizējie dati liecina, ka viens mēnesis ekonomikai maksā apmēram 2-3 procentpunktus," teica Kazāks.

Viņš arī atzīmēja, ka šobrīd Latvijas Banka prognozē, ka Latvijas ekonomika 2020. gadā samazināsies par 6,5%, taču, vīrusa apturēšanas procesam ievelkoties, kritums ekonomikā varētu būt arī lielāks.

"Tas, cik ilgi ievilksies vīrusa apturēšana, un kas tiks darīts, lai negatīvo ietekmi mazinātu, galu galā arī noteiks ietekmi uz ekonomiku," pauda Kazāks.

Tāpat Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, lai arī ieviestie pasākumi Covid-19 ierobežošanai ir ļoti sāpīgi Latvijas ekonomikai, tie ir jāīsteno.

"Viennozīmīgi ekonomikai tas ir sāpīgi, bet pašreizējā brīdī izvēles nav - cilvēku dzīvības ir krietni, krietni svarīgākas," sacīja Kazāks.

Viņš arī atzīmēja, ka šī ir bezprecedenta krīze, tāpēc arī tiek reaģēts ar bezprecedenta pasākumiem.

Vienlaikus Kazāks norādīja, ka salīdzinājumā ar daudzām citām valstīm Latvijas spēja pārvarēt šo krīzi ir lielāka.

Pēc viņa minētā, valdības līdzšinējā rīcība bijusi pareiza, tostarp lēmumi tiek pieņemti krietni ātrāk nekā citur, kā arī valdības parāda apmērs ļauj aizņemties naudu ekonomikas atbalstam.

"Šis nav laiks, kad konsolidēt. Šis ir laiks, kad atbalstīt, bet, protams, jātērē pārdomāti," teica Latvijas Bankas prezidents, uzsverot, ka šobrīd galvenais uzdevums ir saglabāt Latvijas ekonomikas jaudu.

Tāpat viņš minēja, ka šādu krīžu pārvarēšanā ir ļoti svarīga solidaritāte, tāpēc sabiedrībā ir jāveidojas izpratnei, ka ēnu ekonomika pēc būtības ir dzīvošana uz citu rēķina. "Šobrīd ir jāpalīdz visiem Latvijas iedzīvotājiem, bet, raugoties nākotnē, tas ir labs iemesls saprast, ka ēnu ekonomikas samazināšana ir ļoti svarīga lieta," pauda Kazāks.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu