Pandēmijā ar pa pusei labotu zobu - kā rīkoties?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Covid-19 pandēmijas laikā ir atcelta liela daļa ikdienas medicīnisko izmeklējumu un manipulāciju. Lai arī šie pasākumi pastāvošās veselības krīzes laikā ir saprotami, kā rīkoties cilvēkiem, kuriem, piemēram, ir nepilnīgi veikta zobu ārstniecība? To atklāj raidījums "Bez Tabu".

Temperatūras mērīšana un roku dezinficēšana - ar ikdienā neierastām procedūrām nu notiek pacientu pieņemšana pie zobārsta. Tiesa, Covid-19 pandēmijas laikā ne visur ir pieejami zobārstniecības pakalpojumi. Un tieši šādā situācijā ir nokļuvis "Bez Tabu" skatītājs no Liepājas. 

Liepājnieks Aldis un viņa septiņus gadus vecais dēls marta sākumā devušies pie zobārstiem - iztērēti aptuveni 100 eiro. Abas zobārstniecības, kurās iepriekš vērsušies liepājnieki, koronavīrusa pandēmijas dēļ Alda un viņa dēla ārstēšanu nepabeidza.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apstiprina, ka koronavīrusa pandēmija un ārkārtējais stāvoklis esot būtiski ietekmējis arī zobārstu prakses.

"Pēc mana, galvenā speciālista, lūguma plānveida palīdzība zobārstniecībā tika apturēta. Paliek tikai akūtā palīdzība un neatliekamā palīdzība. Neatliekamā palīdzība - tā ir dzīvībai bīstamos gadījumos, teiksim, ja ir traumas vai asiņošana. Tad ir akūtā palīdzība - tā kā šis jautājums ir niansēts, tas paliek ārsta lēmums," raidījumā runā Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Andis Paeglītis.

Par gadījumu ar liepājniekiem Andis Paeglītis uzsver: "Ja ir sākts kāds ārstniecības process, šis process ir jāpabeidz. Tas varbūt pat attiecas uz zobu, kam ir ārstēts kanāls. 

Ja tagad ilgstoši neārstēsim, atkal būs viens akūts vai pat neatliekams gadījums.

Tāpēc šie procesi ir jāpabeidz."

Neņemot vērā ārkārtējo stāvokli, vairāk nekā 100 zobārstniecības Latvijā paudušas gatavību uzņemt pacientus. Viss saraksts pieejams Latvijas Zobārstniecības asociācijas (LZA) mājaslapā

Video: Noskaties sižetu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu