Mediķu atbildības vērtēšanu, slimnīcā uzņemot pacientu ar Covid-19, Dobeles pašvaldības vadītājs salīdzina ar linča tiesu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nav iemesla vērtēt mediķu atbildību, Dobeles slimnīcā uzņemot pacientu ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Viņš uzskata, ka mediķi ir pildījuši savus pienākumus, bet izvērtēšanu salīdzināja ar linča tiesu.

"Es neredzu iemeslu. Tur nav, ko vērtēt," apgalvoja Spridzāns, piebilstot, ka šādam pacientam vispār nebija jānonāk Dobelē, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem viņš bija jāved uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu.

NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša aģentūrai LETA klāstīja, ka saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta apstiprināto hospitalizācijas plānu uz bērnu slimnīcu Rīgā pacienti jānogādā tad, ja ir pamatotas aizdomas par saslimšanu ar Covid-19.

Pēc viņas teiktā, šajā gadījumā šādu pamatotu aizdomu neesot bijis, tāpēc bērns saskaņā ar plānu nogādāts tuvākajā neatliekamās palīdzības slimnīcā, kur iespējams nodrošināt attiecīgā profila ārstēšanu.

Pašlaik Dobeles slimnīcas bērnu nodaļa ir slēgta, un domes priekšsēdētājs pieļāva, ka tā varētu atsākt darbu pēc aptuveni divām nedēļām, pirms tam veicot atkārtotu dezinfekciju.

Spridzānam nav informācijas, ka kāds no slimnīcas darbiniekiem būtu inficējies ar Covid-19. Savukārt pašizolācijā atrodas vairāki speciālisti.

Savukārt Veselības inspekcijas pārstāve Iveta Ragoviča aģentūrai LETA pauda, ka 3. aprīlī slimnīcā vērtēta gatavība Covid-19 pacientu uzņemšanai. Pārbaudīta iestādes epidemioloģiskās drošības gatavība infekcijai, kā arī novērtēti slimnīcas plānotie pasākumi Covid-19 infekcijas ierobežošanai.

Viņa skaidroja, ka pārbaudes laikā slimnīca bija nodrošināta ar nepieciešamajiem dezinfekcijas līdzekļiem, personāls saņēmis individuālos aizsardzības līdzekļus, tie tiek lietoti. Ir veikti pasūtījumi jaunu līdzekļu iegādei. 

Ragoviča plašāk nekomentēja konkrēto gadījumu ar Bērnu nodaļas Covid-19 pozitīvo pacientu, taču norādīja, ka pārbaudes brīdī nodaļā pacientu nebija, nodaļa bija slēgta, telpas izdezinficētas.

Pēc inspekcijai pieejamās informācijas, Slimību profilakses un kontroles centrs šajā gadījumā bija noteicis kontaktpersonas, līdz ar to pašizolācijā atrodas 12 slimnīcas darbinieki.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, saņemot pozitīvās analīzes par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 kādam pacientam un viņa mātei, slēgta Dobeles slimnīcas Bērnu nodaļa.

SIA "Dobeles un apkārtnes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Bogužs aģentūrai LETA pastāstīja, ka bērns iestādē nonācis ar saaukstēšanās simptomiem. Pēc viņa teiktā, gan NMPD, gan slimnīcas darbinieki tikuši maldināti no bērna mātes puses, taču Bogužs nevēlējās konkretizēt, tieši par kādiem iespējamiem inficēšanās avotiem informācija tika noklusēta.

Veicot Covid-19 testu, tas bijis pozitīvs gan bērnam, gan viņa mātei. Abi iestādē pavadījuši divas dienas, un vēlāk palaisti mājās. Simptomi abiem esot nenozīmīgi.

Sasirgušā bērna māte aģentūrai LETA pilnībā noliedza Boguža pausto par mediķu maldināšanu. Viņa stāstīja, ka sākotnēji zvanīja uz Covid-19 informatīvo tālruni, paskaidrojot, ka viņas brālis 14 dienas ir pavadījis pašizolācijā, jo bija kontaktējies ar kaimiņieni, kura saslimusi ar Covid-19.

Pēc sievietes paustā, brālis pēc pašizolācijas veica Covid-19 testu, kurš bija negatīvs. Pašizolācijas laikā viņa ar brāli neesot kontaktējusies. Savukārt pēc tam, kad brālis saņēmis negatīvos analīžu rezultātus, viņi ir tikušies.

To visu sieviete izstāstījusi pa informatīvo tālruni, pēc kā viņai ieteikts zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni. Tur savukārt sieviete paskaidrojusi, ka bērns ir saaukstējies un viņam ir grūti elpot. Tālruņa speciālists ieteicis zvanīt NMPD, kas arī izdarīts. NMPD mediķi nogādājuši bērnu slimnīcā.

Sieviete atzina, ka situāciju ar brāli NMPD neizstāstīja, ņemot vērā, ka brālis jau bija pavadījis noteikto laiku pašizolācijā. Turklāt bērnam gadu mijā bijis plaušu karsonis, līdz ar to viņai neesot bijis nekādu aizdomu, ka bērns varētu būt inficējies ar Covid-19.

Tomēr viņa izstāstījusi situāciju slimnīcas mediķei, kura bērnu uzņēma. Abas esot secinājušas, ka karantīnas laiks ir pagājis, tests negatīvs, līdz ar ko bērna simptomi esot uzskatīti par saaukstēšanos ar bronhītu.

Viņa uzsvēra, ka ar nevienu cilvēku, kurš bijis Covid-19 pozitīvs, nav kontaktējusies un dzīvo "laukos, pilnīgā izolācijā". Tāpat viņa izstāstījusi speciālistiem, kur bijusi martā un februārī, un ar ko kontaktējusies. "Godprātīgi pildu visas prasības," uzsvēra sieviete.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu