Viņam ir tikai 13 gadu. Stāsts par internacionāla neonacistu grupējuma "komandieri" no Igaunijas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Viņš sevi internetā sauca par "komandieri". Viņš bija internacionāla neonacistu grupējuma vadonis, kas bija saistīts ar Lasvegasas sinagogas spridzināšanu un citiem noziegumiem. Viņam ir vien 13 gadi.

Zēns, kurš vadīja "Feuerkrieg divīziju", dzīvoja Igaunijā un acīmredzot pārtrauca saites ar grupējumu pēc tam, kad 2020. gada sākumā viņš nonāca Igaunijas varas iestāžu redzeslokā, vēsta ziņu aģentūra AP.

"Tā kā pie atbildības tiek saukts bērns, kurš ir jaunāks par 14 gadiem, šo personu nevar saukt pie kriminālatbildības un tā vietā riska novēršanai jāizmanto citas tiesiskās metodes.

Sadarbība ar vairākām institūcijām un jo īpaši vecākiem ir svarīga, lai novērstu bērna domas no vardarbīga ekstrēmisma," norādīja Igaunijas Iekšējās drošības dienesta pārstāvis Harijs Puseps.

Puseps bērnu neidentificēja kā grupējuma līderi, taču nopludinātie "Feuerkrieg divīzijas" dalībnieku tiešsaistes tērzēšanas arhīvi parādīja, ka "komandieris" sevi dēvēja par grupas dibinātāju un norādīja, ka viņš dzīvojot Sāremā.

Trešdien, 8. aprīlī, Igaunijas vietējā laikrakstā "Eesti Ekspress" tika vēstīts, ka policisti izmeklējuši krimināllietu, kurā iesaistīts arī kāds 13 gadus vecs zēns, kurš domājams vadīja "Feuerkrieg divīziju". Laikraksts norādīja, ka pusaudzi nevar uzskatīt par grupējuma vienīgo vadītāju, taču viņš noteikti bija viens no tā līderiem.

"Feuerkrieg divīzija" tiek dēvēta par domubiedru grupu, kas iestājas par ekstremāliem neonacistu uzskatiem. Grupējums izveidots 2018. gadā un tajā ir aptuveni 30 dalībnieku, kuri lielāko daļu savu darbību veica internetā.

ADL Ekstrēmistu apkarošanas centra viceprezidents Orens Sīgals sacīja, ka bērni nav tikai tiešsaistes forumu mērķauditorija, kas cildina nacistu pārākumu un vardarbību. Viņi paši arī uztur šādas vietnes.

"Tas, ka mazi bērni var izjust piederību kādai naida kustībai ir pretīgi, bet tas notiek biežāk nekā mēs varam iedomāties. Šobrīd internetā šādām kustībām var piekļūt tik pat vienkārši kā rīta multfilmu pārraidēm televīzijā," norāda Sīgals.

"Feuerkrieg divīzijas" locekļi sazinājās, izmantojot tiešsaistes platformu "Wire". Saskaņā ar federālās tiesas dokumentiem FIB izmantoja konfidenciālus avotus, lai iefiltrētos grupas šifrētajās sarunās.

2020. gada martā interneta vietne ar nosaukumu "Unicorn Riot" publicēja astoņus mēnešus ilgušās "Feuerkrieg divīzijas" dalībnieku sarakstes. Pēc tam, kad "komandieris" janvārī pazuda no grupas sarakstēm, citi dalībnieki diskutēja par to, vai viņš tika aizturēts vai arestēts, un sprieda, ka viņa elektroniskās ierīces ir apdraudētas.

Pēc Sīgala teiktā, grupējuma ziņojumi nenorāda, ka citi "divīzijas" locekļi zināja, ka grupas vadītājam ir 13 gadi.

Balstoties uz komentāru, kuru zēns ievietoja "Wire", ADL sasaistīja "komandieri" ar spēļu platformu "Steam". "Steam" kontā bija norādīta viņa atrašanās vieta kā Igaunijas ciemats, un viņa URL bija norādīts kā "HeilHitler8814", sacīja Sīgals.

"Feuerkrieg divīzija" ir bijusi daļa no arvien pieaugošā neonacistu kustības spārna, kas pieņem filozofiju, kas atbalsta masu vardarbību, lai veicinātu sabiedrības sabrukumu. 

Igaunijas drošības policijas biroja vadītājs Alars Ridamae sacīja, ka vecāki, draugi un skolotāji var palīdzēt varas iestādēm pasargāt bērnus no internetā izraisītā ekstrēmisma.

"Diemžēl praksē ir gadījumi, kad vecāki paši ir nopirkuši ekstrēmistu literatūru saviem bērniem, kas veicina radikalizāciju," teikts Ridamae paziņojumā, kas ceturtdien, 10. aprīlī, tika sniegts AP un Igaunijas plašsaziņas līdzekļiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu