Pasargā sevi! Ieteikumi topošajām māmiņām Covid-19 krīzes laikā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lai arī pašlaik vēl nav gana daudz datu par to, kā tieši Covid-19 varētu ietkmēt sievietes gaidībās, esošie novērojumi liecina, ka slimība grūtniecēm nenorit smagāk kā pārējiem pieaugušajiem. Neskatoties uz to, grūtniecības laikā sievietes ķermenis jau tā ir pakļauts neierastām izmaiņām, līdz ar ko ir vērts būt īpaši uzmanīgiem.

Lūk, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas ieteikumi grūtniecēm par COVID-19:

Pašreiz nav datu, ka COVID-19 caur placentu un asinsriti varētu inficētu augli grūtniecības laikā vai dzemdībās un izraisīt sarežģījumus bērnam.

Galvenais COVID-19 inficēšanās ceļš ir gaisa pilienu veidā, kad slimā pacienta deguna un mutes sekrēts nonāk uz veselā cilvēka gļotādām. Inficēšanās var notikt gan tieša kontakta laikā ar slimā cilvēka siekalām, deguna sekrētu (šādi mamma pēc dzemdībām var nodot infekciju bērnam), gan arī ar dažādiem priekšmetiem un virsmām, kas bijušas kontaktā ar COVID-19 slimnieku. Tieši tādēļ profilaksē ir tik liela loma izvairīties no sabiedrības kontaktiem, t.s. sociālā distancēšanās, un ievērot higiēnas pasākumus - mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni, ja tas nav iespējams - tīrīt rokas ar dezinficējošu šķīdumu.

Vislielākā iespēja inficēties ar COVID-19 ir no cilvēka, kurš saslimis, taču arī pirms slimības izpausmēm (klepus, temperatūras, iesnas, šķaudīšana, elpošanas grūtības, nogurums u.c. gripai līdzīgie simptomi) cilvēks var būt bīstams apkārtējiem, izdalīt vīrusu un inficēt citus, arī grūtnieci. Turklāt infekcija var noritēt viegli, kad cilvēka pašsajūta nav būtiski traucēta taču viņš izdala vīrusu un inficē citus. Tieši tādēļ ir īpaši būtiski ievērot sociālo distancēšanos un higiēnas pasākumus!

Latvijā noteikti ārkārtas situācijas pasākumi saistībā ar COVID-19 infekciju paredz pēc iespējas ierobežot sociālos klātienes kontaktus, tādēļ pie ārsta uz kārtējām vizītēm jāiet vienai, bez partnera, bērniem vai citiem ģimenes locekļiem.

Šā paša iemesla dēļ - ierobežot savstarpējos kontaktus un vīrusa pārnesi - lielākajās dzemdību iestādēs arī ģimenes dzemdības ir ierobežotas un nenotiek un, lai kādi bijuši plāni, dzemdībās atbalsta persona piedalīties, visdrīzāk, nevarēs.

Ja esi vesela grūtniece, tad Tev nav ierobežojumu veikt savus darba pienākumus. Ārsts darba nespējas lapu saistībā ar COVID-19 pandēmiju var izsniegt vienīgi likumā noteiktajā kārtībā (Darbnespējas lapu izsniegšana COVID - 19 gadījumā) vai arī ja radušies kādi veselības un/vai grūtniecības sarežģījumi.

Ko darīt, lai sevi pasargātu?

Mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, ja tas nav pieejams, lieto speciālu antibakteriālu šķīdumu:

  • Pirms ēšanas;
  • Pēc tualetes apmeklējuma;
  • Pēc nošķaudīšanās, klepus, pēc saskares ar deguna sekrētu;
  • Atgriežoties mājās no publiskām vietām, pēc saskares ar virsmām publiskās vietās;
  • Pēc kontakta ar citiem cilvēkiem;
  • Izvairies no kontakta ar cilvēkiem, kas slimo ar t.s. saaukstēšanos – klepu, iesnām;
  • Neaizskar seju, acis, muti un degunu ar rokām;
  • Neapmeklē publiskus pasākumus, kuros pulcējas daudz cilvēku;
  • Uz veikalu dodies vien nepieciešamības gadījumā, izvēlies laiku veikala apmeklējumam, kad tur mazāk cilvēku – līdzīgi arī citas publiskās vietas;
  • Dod priekšroku fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā, nevis telpās;
  • Vēdini telpas;
  • Veselīgi ēd vitamīniem bagātu un sabalansētu uzturu, lieto pietiekoši daudz šķidruma un labi izgulies!

Meklē aktuālo, uz pētījumiem balstīto un svarīgo informāciju Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā - www.spkc.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu