"Šobrīd esam ielu muzikantu statusā." Guntars Račs komentē Covid-19 krīzes ietekmi radošajā sfērā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Guntars Račs
Guntars Račs Foto: Mārtinš Otto

Dzejnieks un mūziķis Guntars Račs vietnē "Facebook" uzrunājis sava amata brāļus, aicinot skaļi paust to, kā Covid-19 krīze skārusi radošā lauciņa pārstāvjus. 

Račs paudis viedokli, ka mūziķi par koncertēšanu varot aizmirst, jo, "ja arī ārkārtas situācija beigsies ātrāk, pulcēšanās ierobežojumi saglabāsies". 

Runājot par pabalsta saņemšanu, viņš secinājis: "Ja gribētu pieteikties uz pabalstu, man būtu jāpārtrauc strādāt un zaudējumi pašam un uzņēmumiem tad būtu vēl lielāki. Tā teikt, kulies pats. Es arī kuļos un nevienam pabalstus neprasu."

Taču visvairāk viņu kaitina radošo cilvēku paustais publiskajā telpā. "Mani sāk kaitināt radošo cilvēku optimistiskais tonis TV raidījumos, intervijās un pārdomās. Cik jauka iespēja radoši strādāt, utt, bla, bla.. Tā var runāt tikai tie, kas savu radošo darbu neuztver kā profesiju, kā iespēju pelnīt iztikas līdzekļus, vai arī tie, kuriem ir vēl kāds pamatdarbs kāda valsts uzņēmumā vai pārtikas vai zāļu ražošanā, kur, kā es noprotu, apgrozījums pieaug. Vai arī tie, kam uz acīm ir rozā brilles. Bet mums nekāda pamata optimismam nav," skarbs ir Račs.

Viņš, runājot ar citiem mūziķiem, atklājis, ka saņemtie pabalsti svārstās no 32 līdz 170 eiro, taču pie tā nevaino valdību, bet gan pašus mūziķus: "Es esmu par to, lai radošie cilvēki skaidri pauž savu pozīciju. Savādāk mūs nesadzirdēs un teiks - vakar dzirdēju interviju ar to un to, un viņš teica, ka forši, tagad varot radoši strādāt... Savādāk mēs visi - pazīstami, nepazīstami, utt,

šobrīd esam ielu muzikantu statusā, kurus uzskata par tādiem, kas muzicē sava prieka pēc.

Nē, mēs strādājam. Gan tie, kas uz "Arēna Rīga" skatuves, gan tie, kas kāzās un banketos."

Ieraksta beigās Račs vēršas pie kolēģiem: "Iemesls, kāpēc es šo uzrakstīju ir vienkāršs. Ja jūs paši godīgi nestāstīsiet par to, kā ir patiesībā, neviens arī nesadzirdēs jūsu vaidus.

Saglabājiet savu pašcieņu un pastāviet par savām tiesībām,

organizējieties grupās, paudiet viedokli... Neviens, patiešām neviens to jūsu vietā nedarīs."

"Mazākais ko jūs varat darīt, ir netēlot, ka viss ir labi un šis ir radošs un jauks laiks. Paldies. Āmen. P.s. Bet ja nu šis laiks jums patiesi ir jaunu iespēju laiks un jūtaties labi, un tā var gadīties, piedošanu," tā Račs.

Atgādinām, ka Ministru kabinets ir pagarinājis Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12. maijam.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu