Vīruss gan sabiedrībā, gan internetā. Uz virtuālo vidi pārcēlušies arī noziedznieki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs foto.
Dators. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Vīrusa izraisītie ierobežojumi mūsu dzīvi lielā mērā pārcēluši uz virtuālo pasauli. Darba sapulces, mācības, pat ballītes notiek tiešsaistes platformās. Pārtiku un nepieciešamās preces iegādājamies internetā, saziņa ar valsti arī notiek caur datoru. Tas mūsu dzīvi padara ērtāku, taču arī daudz bīstamāku, vēsta raidījums "Melu teorija".

Cik bieži jūs nospiežat apstiprināt vai noraidīt, nemaz nelasot, ko dators jums jautā? Lielākā daļa cilvēku datoru sistēmu atjaunināšanu, regulāru paroļu mainīšanu vai vismaz vienas un tās pašas paroles izmantošanu visās vietās neuzskata par kaut ko svarīgu. Un varbūt tas arī nebūtu tik būtiski, ja aktīvā dzīve šobrīd nebūtu pārcelta uz virtuālo vidi.

Uz virtuālo vidi pārcēlušies arī noziedznieki. Pēc Europol datiem, kopš Covid 19 pandēmijas sākuma, vislielākais noziedzības pieaugums novērojams kibertelpā.

Noziedznieki izmanto cilvēku bailes no vīrusa, piedāvājot internetā it kā valdību un globālo korporāciju slēptas zāles pret vīrusu.  Organizētā noziedzība, kas parasti nodarbojās ar narkotiku tirdzniecību, tagad piedāvā vīrusa testus un nesertificētas medicīnas maskas par pasakaini augstām cenām. Ķirurģiskās maskas ar N95 respiratoru melnajā tirgū atrodams ar 400-500% uzcenojumu, viena tāda maska legāli maksā ap dolāru, nelegāli- ap 5-6 dolāriem.

Populārākā prece pagrīdes tigū ir zāles pret malāriju "Chloroquine plus Azithromycin" (Hlorakoīns ar azitromicīnu) Tās maksā no 500-1000 dolāriem, aptiekā ar ārsta recepti 30 dienu deva šādam preparātam maksā ap 150 dolāru.

Malārijas zāļu popularitāti 19.marta preses konferencē cēla ASV prezidents Donalds Tramps. Baltā nama preses konferencē viņš sev ierastajā manierē paziņoja, ka ASV atradušas zāles pret vīrusu.

"Zāles, kas sauca Hlorakoīns, citi to sauc par Hidroksīdu, Hlorako;ina hidrokoīds. Tās ir labi zināmas zāles pret malāriju. Tās izmanto arī, ārstējot smagu artrītu. Tās lietu jau ilgi un tās ir spēcīgas. Tā ir tā labā ziņa, tās lieto jau sen un, ja pat tās nepalīdzēs, tās nenogalinās. Ar jaunām zālēm to nevar zināt. Bet šīs ir labi zināmas un ļoti spēcīgas daudzos veidos. Un tās uzrāda ļoti cerīgus, ļoti, ļoti cerīgus rezultātus. Mēs tās padarīsim pieejamas nekavējoties," paudis ASV prezidents Donalds Tramps.

Tramps paziņoja, ka ASV Zāļu un pārtikas administrācija šīs zāles atzinusi par derīgām cīņā pret Korona vīrusu. Zāļu administrācijas vadītājs šo paziņojumu atsauca, jo nav pierādīts, ka malārijas zāles līdzētu pret Covid 19 un to lietošana var izraisīt arī letalas sekas. Amerikāņu pāris Fīniksā nonāca reaminācijā, pēc Tampa ieteikto zāļu lietošanas. Vīrs nomira.

Taču cilvēki zāļu nosaukumu jau bija sadzirdējuši un nelegālā tirdzniecība turpinās. Melnajā tirgū pret Covid piedāvā arī Japāņu zāles pret drudzi, marihuānas kapsulas un vienkārši zāles ar nosaukumu "pret covid".

Datu izkrāpšana

Cilvēku pārvietošanās ierobežošana izsaukusi pretējo efektu datu plūsmās - tās ir milzīgas. Arī kibernoziedznieku iespējas ir lielas, daudz vieglāk pārķert vajadzīgos datus. Visgrūtāk klājas videosaziņas programmai Zoom, ko izmanto arī Latvijas valdība. Vispirms atklājās, ka Zoom uzkrāj un tirgo tālāk savu lietotāju datus, bija aizdomas, ka tie saglabā arī konferenču video ierakstus. Amerikā par nelikumīgu datu lietošanu sākās tiesas prāva un Zoom izlaboja programmu. Taču nav zināms, vai Zoom izdzēsa nelikumīgi iegūtos datus.

Taču lielākā Zoom problēma ir iespēja tam piekļūt un iejaukties video konferences laikā. Tas arī vairākkārt noticis. Singapūra atteicās no Zoom lietošanas skolās, jo kādas stundas laikā ļaundari uz ekrāna skolēniem parādīja kailfoto.

Līdzīgs gadījums notika šonedēļ tepat Latvijā, Latvijas Eksportētāju apvienības Red Jacket konferencē Jāņa Ošleja uzrunas laikā par Latvijas attīstības stratēģiju arī uz ekrāna parādījās nepiedienīgi attēli.

Dezinformācija

Taču joprojām lielākie draudi ir nepārbaudītās informācijas plūsmas. Internetā ar ziņām intensīvi dalās cilvēki, kas uzskata, ka Covid-19 ir izgudrots, tā mērķis ir visu cilvēku čipēšana un globāla izsekošana. Vīrusa eksistencei viņi netic, saista to ar vēlmi sagraut pasaules ekonomiku un ieviest 5G tehnoloģiju. Tādu netrūkst arī Latvijā.

Šīs idejas autors ir konspirāciju teoriju meistars Deivids Aiks, kurš iepriekš apgalvoja, ka pasauli vada reptīļi un ķirzakas no karaliskās ģimenes. Šobrīd notiekošais atbilst viņa teorijai, ka pasauli vēlas pārvaldīt globālās korporācijas.

"Koronavīrusa histērija ļauj tiem darīt, to , ko tie dara. Rezultāts un mērķis viņu darbībām ir pasaules ekonomikas sistēmas sagraušana. Ši Bada spēļu sabiedrība ir veidota tā, lai nebūtu mazā biznesa, nebūtu vidējā biznesa vispār, būs tikai globālās korporācijas, kas vadīs un kontrolēs visu," paudis Aiks.

Video: Raidījuma "Melu teorija" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu